Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Νιγηρία: Πυρπολούνται σχολεία, δεκάδες νεκροί μαθητές και καθηγητές

banner roots

Νιγηρία: Πυρπολούνται σχολεία, δεκάδες νεκροί μαθητές και καθηγητές
04.10.2013 | 15:30

Νιγηρία: Πυρπολούνται σχολεία, δεκάδες νεκροί μαθητές και καθηγητές

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Οι αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία και οι απειλές εναντίον καθηγητών που πολλαπλασιάστηκαν φέτος απειλούν την εκπαίδευση στη βόρεια Νιγηρία, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

"Φέτος περισσότεροι από 70 καθηγητές και μεγάλος αριθμός μαθητών έχασαν τη ζωή τους ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν. Τουλάχιστον 50 σχολεία παραδόθηκαν στις φλόγες ή υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές και 60 άλλα αναγκάστηκαν να κλείσουν", καταγγέλλει η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεσή της.

Η έκθεση δημοσιοποιείται μόλις πέντε ημέρες μετά την επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σε κοιτώνα γεωπονικής σχολής κολεγίου κοντά στο Νταματούρου, την πρωτεύουσα του βορειοανατολικού κρατιδίου Γιόμπε, κατά την οποία 40 μαθητές σκοτώθηκαν.

Η Μπόκο Χαράμ --το όνομα της οποίας σημαίνει "η δυτική παιδεία είναι αμάρτημα" στη γλώσσα χάουσα-- ευθύνεται για πολλές επιθέσεις σε σχολεία, πανεπιστήμια, κολέγια στη βόρεια Νιγηρία στη διάρκεια της εξέγερσής της που άρχισε πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

"Την περίοδο 2010 και 2011, οι επιθέσεις είχαν σημειωθεί όταν τα σχολεία ήταν κλειστά , για το μεγαλύτερο διάστημα, ενώ από τις αρχές του 2013 οι επιθέσεις είναι όλο και συχνότερες, όλο και βιαιότερες".

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων σημειώθηκε στο βόρειο κρατίδιο Μπόρνο, που είναι ιστορικό προπύργιο της εξτρεμιστικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15.000 παιδιά να αναγκαστούν να σταματήσουν το σχολείο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση "ζητεί από τις νιγηριανές αρχές να παρέχουν καλύτερη προστασία στα σχολεία και να διασφαλίζουν ότι διενεργούνται έρευνες για τις επιθέσεις αυτές".

Επικαλείται επίσης το εθνικό συνδικάτο των καθηγητών, σύμφωνα με το οποίο 1.000 εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη θέση τους στο βορρά από το 2012. Εκπαιδευτικοί λένε ότι δέχτηκαν απειλές και εκφοβισμούς από μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Ένας καθηγητής στο Μπόρνο, τον οποίο επικαλείται η Διεθνής Αμνηστία, αφηγείται πως δύο ισλαμιστές εισέβαλαν στο σπίτι του μέσα στη νύχτα και υπό την απειλή όπλου, μπροστά στη γυναίκα του και τα παιδιά του, του ζήτησαν να διδάσκει στην αραβική γλώσσα και όχι στην αγγλική.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται, μέλη της Μπόκο Χαράμ στέκονται μερικές φορές έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας για να ελέγχουν το περιεχόμενο των μαθημάτων. "Είναι σαν να διδάσκεις υπό την απειλή όπλου", τονίζει.

Ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις από τα μέσα Μαΐου στο μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Νιγηρίας όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να τερματιστεί η εξέγερση της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης συνέβαλε στη μείωση της προσέλευσης στα σχολεία, καθιστώντας τις μετακινήσεις πιο δύσκολες.

Η Μπόκο Χαράμ ζητεί τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στη βόρεια Νιγηρία που έχει πληθυσμό στην πλειοψηφία του μουσουλμανικό, σε αντίθεση με τον νότο όπου οι χριστιανοί αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Οι επιθέσεις της εξτρεμιστικής οργάνωσης και η αιματηρή καταστολή τους έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 3.600 ανθρώπων από το 2009, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το