Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>ΕΕ και AstraZeneca κήρυξαν ανακωχή στη διαφωνία παράδοσης εμβολίων για τον κορωνοϊό

banner roots

Φωτογραφία: AP Φωτογραφία: AP
04.09.2021 | 12:28

ΕΕ και AstraZeneca κήρυξαν ανακωχή στη διαφωνία παράδοσης εμβολίων για τον κορωνοϊό

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Η διένεξη μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca φαίνεται πως έχει τελειώσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η AstraZeneca ανακοίνωσαν χθες ότι κατέληξαν σε συμφωνία ώστε η φαρμακοβιομηχανία να προμηθεύσει 200 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2022 και να μπει έτσι ένα τέλος στην αμφισβητούμενη νομική μάχη που επρόκειτο να συνεχιστεί αργότερα αυτό το μήνα.

Η διαμάχη ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν η AstraZeneca ανακοίνωσε τεράστιες καθυστερήσεις στην παράδοση στο μπλοκ. Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε υποστηρίξει την κοινή αγορά εμβολίων από την ΕΕ και ξαφνικά «προδόθηκε» από έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εμβολίων στην αρχή της διανομής των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην ΕΕ.

Η Επιτροπή, με την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ, πήγε στη συνέχεια τον αγώνα στα βελγικά δικαστήρια τον Απρίλιο, ωθώντας την εταιρεία να παραδώσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τα 300 εκατομμύρια δόσεις που είχαν παραγγείλει οι χώρες – περίπου τρεις μήνες πίσω από το χρονoδιάγραμμα.

Η έκτακτη απόφαση του δικαστηρίου τον Ιούνιο δεν ήταν ξεκάθαρη νίκη για κανένα από τα δύο μέρη, αλλά ούτε και μία ακριβή απώλεια που φοβόντουσαν. Ο δικαστής αποφάνθηκε ότι η AstraZeneca παραβίασε το συμβόλαιό της με την ΕΕ, αλλά διέταξε την εταιρεία να παραδώσει μόνο 80 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου – μόλις 10 εκατομμύρια περισσότερα από το ποσό που είχε παραδώσει η εταιρεία μέχρι εκείνη τη στιγμή.

ΕΕ και AstraZeneca θα οδηγούνταν ξανά στα δικαστήρια αυτό το μήνα, για την ουσία των ισχυρισμών της ΕΕ, αλλά με αμφότερα τα μέρη ικανοποιημένα και λίγες χώρες της ΕΕ να χρειάζονται τις δόσεις του εμβολίου, η Επιτροπή και η φαρμακοβιομηχανία αποφάσισαν να τερματίσουν τη μάχη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Στεφάν ντε Κεερσμάκερ, υπερασπίστηκε την προσαγωγή της αγγλοσουηδικής εταιρείας στο δικαστήριο.

«Ο θεμελιώδης στόχος μας ήταν, από την αρχή, η χορήγηση επαρκούς αριθμού δόσεων» δήλωσε ο ντε Κεερμάκερ στους δημοσιογράφους. «Έχουμε ξεπεράσει τη φάση των διαφορών. Έχουμε φτάσει τώρα σε μια συμφωνία διακανονισμού, η οποία είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών και η οποία έχει αυστηρούς διακανονισμούς παράδοσης και τη σταθερή δέσμευση να παραδώσει αυτές τις δόσεις».

Τι περιλαμβάνει ο διακανονισμός - Οι εκπτώσεις σε τυχόν καθυστερήσεις παραδόσεων

Σύμφωνα με τον διακανονισμό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ο Αγγλο-Σουηδός παραγωγός εμβολίων συμφώνησε να παράσχει 60 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, άλλα 75 εκατομμύρια έως το τέλος του 2021 και τα τελευταία 65 εκατομμύρια μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει ήδη παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις στο τέλος Ιουνίου και 140 εκατομμύρια δόσεις μέχρι σήμερα.

Οι χώρες της ΕΕ θα λαμβάνουν τακτικά προγράμματα παράδοσης και θα λαμβάνουν έκπτωση σε καθυστερημένες δόσεις: 10% για καθυστερήσεις ενός μήνα, 25% για δύο μήνες και 40% για τρεις μήνες ή περισσότερο.

Η έκπτωση δε θα ισχύει εάν η καθυστέρηση είναι πέρα από τον «λογικό έλεγχο» της AstraZeneca, η οποία θα πρέπει να το αποδείξει, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η AstraZeneca είναι «σίγουρη» ότι μπορεί να κάνει τις παραδόσεις σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα.

Με την ΕΕ να καυχιέται ότι το 70% του πληθυσμού της είναι ήδη εμβολιασμένο, λίγες χώρες της ΕΕ έχουν ανάγκη για το συγκεκριμένο εμβόλιο και σχεδιάζουν τις λήψεις εμβολίων mRNA από τους μεγαλύτερους παραγωγούς BioNTech/Pfizer και Moderna.

«Ενώ αυτήν την εβδομάδα φτάσαμε στο σημαντικό ορόσημο του 70 % του πλήρους εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών μας και η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, παραμένει κρίσιμη» έγραψε η ανάρτησή της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια κοινή κατανόηση που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η πανδημία», έγραψε ο Ρούουντ Ντόμπερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τα βιοφαρμακευτικά προϊόντα της AstraZeneca.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το