Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : O Μπόρις Τζόνσον αυξάνει τους φόρους για την κοινωνική πρόνοια

banner roots

Βρετανία : O Μπόρις Τζόνσον αυξάνει τους φόρους για την κοινωνική πρόνοια
08.09.2021 | 11:24

Βρετανία : O Μπόρις Τζόνσον αυξάνει τους φόρους για την κοινωνική πρόνοια

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε την Τρίτη σχέδιο για την αύξηση των φόρων στους εργαζομένους, τους εργοδότες και ορισμένους επενδυτές για να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, προκαλώντας την οργή ακόμη και σε κάποιους στο κυβερνών κόμμα που θεωρούν ότι παραβίασε μια προεκλογική υπόσχεση. 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί εισφορά 1,25% στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από τον ερχόμενο Απρίλιο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μεταρρύθμιση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας και να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες που προκλήθηκαν από την πανδημία της COVID-19. 

H ετυμηγορία των εφημερίδων για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας για την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης (08/09).

Ο Μπόρις Τζόνσον "ήχησε τις καμπάνες θανάτου για τον συντηρητισμό", σύμφωνα με την Καμίλα Τόμενι της Daily Telegraph. Η αρθρογράφος εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός “πρέπει να αισθάνεται ντροπή”. “Καμία συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία δεν έχει ανταμειφθεί ποτέ για τέτοιου είδους φόρους και δαπάνες”, προειδοποιεί.

Ο Guardian, η Sun, η i, οι Times και η Daily Mail θεωρούν ότι σχέδιο της κυβέρνησης είναι “ένα μεγάλο στοίχημα”.

"Θα αποδώσει;" αναρωτιέται η εφημερίδα The Guardian, η οποία σημειώνει   ότι η υστεροφημία του Μπόρις Τζόνσον εξαρτάται πλέον από τα αποτελέσματα της στρατηγικής που αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. .

Η αρθρογράφος του Guardian, Φράνσις Ράιαν , γράφει χαρακτηριστικά ότι “ο κ. Τζόνσον κατάφερε να εκπονήσει ένα σχέδιο κοινωνικής μέριμνας που ουσιαστικά δεν είναι σχέδιο κοινωνικής φροντίδας”. Υπογραμμίζει ότι “δεν έχει νόημα να αυξάνονται οι κρατικές δαπάνες για να γεμίζουν οι τσέπες των μεγιστάνων των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν οίκους ευγηρίας”.

Αντίθετα, η Φράνσις Ράιαν συνιστά την παροχή επιπλέον βοήθειας στους συνεταιρισμούς κοινωνικής πρόνοιας που διοικούνται από τις κατά τόπους κοινότητες.

Το πρωτοσέλιδό της Daily Express επικεντρώνεται στην υπόσχεση του υπουργού Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ ότι “ούτε μια δεκάρα από τα χρήματα των φορολογουμένων δεν θα σπαταληθεί”.

Η εφημερίδα πιστεύει ότι μια "τολμηρή κίνηση" ήταν απαραίτητη για την κοινωνική φροντίδα, αν και "έχει ενοχλήσει τους Τόρις βουλευτές". “Τώρα πρέπει να υπάρξει μια δραματική βελτίωση των υπηρεσιών μέριμνας”, τονίζει η Express.

Η Daily Mail θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης συνιστά νίκη για τη δική της εκστρατεία υπέρ των "συνετών συνταξιούχων" που τιμωρούνται καταβάλλοντας το πλήρες κόστος της περίθαλψης, ενώ εκείνοι "οι αμετανόητοι, οι οποίοι δεν έχουν ποτέ εξοικονομήσει δεκάρα για τα γηρατειά τους βλέπουν τις ανάγκες τους να ικανοποιούνται από τα χρήματα των φορολογουμένων”.

Η Sun, αντίθετα, σπεύδει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της επειδή "οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι καλούνται να καταβάλλουν το κόστος για να διατηρήσει η μεσαία τάξη , προς όφελος των κληρονόμων, τα σπίτια και τις περιουσίες της ".

Η Daily Mirror εκτιμά ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για την Εθνική Ασφάλισης (National Insurance) είναι η “χειρότερη λύση” σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ότι “οι χαμηλόμισθοι και οι νέοι θα επιβαρυνθούν για να προστατεύσουν τις κληρονομιές των πλουσιότερων”.

Η επαπειλούμενη εξέγερση των Τόρις για το θέμα έχει "εξασθενήσει", σύμφωνα με τους Financial Times.

 

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμο “αντάρτη” βουλευτή ο οποίος υπογράμμισε ότι "μόνο μια χούφτα" βουλευτών Τόρις πρόκειται “να αψηφήσουν τον πρωθυπουργό”.

Η Mail και η Telegraph παρατηρούν ότι η αντίθεση από το εσωτερικό του κόμματος φαίνεται να έχει καταρρεύσει εν μέρει χάρη στις αυξανόμενες εικασίες ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανό να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης σύντομα – “ίσως ακόμη και αύριο”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το