Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : H Συνοριακή Δύναμη της Μάγχης αποτρέπει την άφιξη μεταναστών στο βρετανικό έδαφος

banner roots

Βρετανία : H Συνοριακή Δύναμη της Μάγχης αποτρέπει την άφιξη μεταναστών στο βρετανικό έδαφος
09.09.2021 | 12:44

Βρετανία : H Συνοριακή Δύναμη της Μάγχης αποτρέπει την άφιξη μεταναστών στο βρετανικό έδαφος

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η υπουργός των Εσωτερικών της Βρετανίας , Πρίτι Πατέλ , εξουσιοδότησε τη Συνοριακή Δύναμη να γυρίσει πίσω σκάφη που μετέφεραν μετανάστες για να τους αποτρέψει να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη αυτή την εβδομάδα.

Η κα. Πατέλ και ο Γάλλος ομόλογός της συζήτησαν το θέμα την Τετάρτη, ωστόσο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε νέα μέτρα για να αποτρέψουν τις διελεύσεις.

Το σχέδιό να υποχρεωθούν τα σκάφη να επιστρέψουν στα γαλλικά ύδατα είναι πιθανό να προκαλέσει την αρνητική αντίδραση των γαλλικών αρχών που θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο, μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους στη θάλασσα πρέπει να διασωθούν.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατή τακτική που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο ανθρώπων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι συνεχίζει να αξιολογεί και να δοκιμάζει μια σειρά ασφαλών και νομικών επιλογών για να βρει τρόπους να σταματήσει τα μικρά σκάφη που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι.

Η Daily Telegraph γράφει ότι η κα Πατέλ είχε εξασφαλίσει νομικές συμβουλές για την “αναχαίτιση” των μικρών σκαφών και την απομάκρυνσή τους από τα βρετανικά ύδατα.

Πηγές σημείωναν στην εφημερίδα ότι η τακτική της κυβέρνησης έναντι των παράνομων διελεύσεων της Μάγχης θα χρησιμοποιηθεί μόνο όταν κριθεί ασφαλής και σε περιορισμένες περιπτώσεις, με το προσωπικό της Συνοριακής Δύναμης να εκπαιδεύεται.

Σε ένα tweet η κ. Πατέλ έκανε γνωστό ότι είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Ντάρμανεν, προσθέτοντας: “Κατέστησα σαφές ότι η επίτευξη αποτελεσμάτων και η διακοπή των διελεύσεων αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για τον βρετανικό λαό”.

Ωστόσο, σε επιστολή του προς την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας πριν από τη συνάντησή τους, ο κ. Ντάρμανεν επισημαίνει:

"Η προστασία των ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα έχει προτεραιότητα έναντι των ζητημάτων εθνικότητας, καθεστώτος και μεταναστευτικής πολιτικής, εξαιτίας του αυστηρού σεβασμού στο διεθνές ναυτικό δίκαιο που διέπει την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα".

“H χρήση τακτικής ανατροπής διακινδυνεύει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνεργασία μας", υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Γάλλος υπουργός των Εσωτερικών.

Ο κ. Ντάρμανεν είπε επίσης ότι υπήρξε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιχείρησαν τη διέλευση της Μάγχης επειδή αυτοί που ελέγχουν το λαθρεμπόριο ανθρώπων χρησιμοποιούν μεγαλύτερα σκάφη και άλλες τακτικές.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το