Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Το χρονικό του εφιάλτη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: Λεπτό προς λεπτό οι τρομοκρατικές επιθέσεις (video)

banner roots

Το χρονικό του εφιάλτη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: Λεπτό προς λεπτό οι τρομοκρατικές επιθέσεις (video)
11.09.2021 | 11:44

Το χρονικό του εφιάλτη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: Λεπτό προς λεπτό οι τρομοκρατικές επιθέσεις (video)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Πριν 20 χρόνια, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ έγιναν στόχος μιας συντονισμένης και καλά προετοιμασμένης επίθεσης από τη τζιχαντιστική οργάνωση αλ Κάιντα, η οποία έπληξε τους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο.

Οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις, οι πιο αιματηρές της Ιστορίας με σχεδόν 3.000 νεκρούς, εξαπολύθηκαν από 19 αεροπειρατές οι οποίοι κατέλαβαν τέσσερα αεροπλάνα της γραμμής που είχαν αναχωρήσει από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ –Βοστόνη, Ουάσινγκτον και Νιούαρκ—με προορισμό την Καλιφόρνια.

Δύο αεροπλάνα έπεσαν διαδοχικά πάνω στους Δίδυμους Πύργους, οι οποίοι κατέρρευσαν σε λιγότερο από δύο ώρες, και ένα τρίτο έπληξε το Πεντάγωνο. Το τέταρτο αεροπλάνο, το οποίο φέρεται να είχε στόχο το Καπιτώλιο -- έδρα του Κογκρέσου-- ή τον Λευκό Οίκο, κατέπεσε σε δασώδη περιοχή στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, αφού οι επιβάτες κατάφεραν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Κανένας από τους επιβαίνοντες στα τέσσερα αυτά αεροπλάνα δεν επέζησε.

Λεπτό προς λεπτό ο εφιάλτης της 11ης Σεπτεμβρίου

Ακολουθεί ένα χρονολόγιο των γεγονότων της ημέρας:

  • 8:46: Η πτήση 11 των American Airlines, ένα Boeing 767 που αναχώρησε από τη Βοστόνη με προορισμό το Λος Άντζελες με 92 επιβαίνοντες, εκ των οποίων πέντε αεροπειρατές, έπεσε πάνω στον βόρειο Πύργο του World Trade Center. Προκάλεσε ένα τεράστιο ρήγμα στους πάνω ορόφους που τυλίχθηκαν στις φλόγες.
  • 9:03: Η πτήση 175 της United Airlines, επίσης ένα Boeing 767 που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βοστόνη- Λος Άντζελες με 65 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους πέντε αεροπειρατές, έπεσε στους πάνω ορόφους του νότιου Πύργου.
  • 9:05, Σαρασότα, Φλόριντα: Ο πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους είχε αρχίσει να διαβάζει μια ιστορία στους μαθητές ενός δημοτικού σχολείου: «Ένα δεύτερο αεροπλάνο έπεσε στον δεύτερο Πύργο. Η Αμερική δέχεται επίθεση», του ψιθύρισε στο αυτί του ο προσωπάρχης του.
  • 9:25: Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου των ΗΠΑ και απαγόρευσε τις απογειώσεις όλων των αεροσκαφών.
  • 9:30: Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε στους μαθητές ότι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον λόγω «μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης».

  • 9:37: Η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757 που αναχώρησε από την Ουάσινγκτον με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο με 64 επιβαίνοντες, εκ των οποίων πέντε αεροπειρατές, έπεσε στη δυτική πλευρά του Πενταγώνου.
  • 9:42: Η FAA ζήτησε από όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονταν εν πτήσει να προσγειωθούν το συντομότερο δυνατό.
  • 9:59: Ο νότιος Πύργος του World Τrade Center κατέρρευσε σε ένα σύννεφο φωτιάς, σκόνης και ατσαλιού. Η κατάρρευση είναι τόσο βίαιη που ποτέ δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος από το DNA των εκατοντάδων ανθρώπων που βρίσκονταν στον Πύργο.
  • 10: 03, Σάνκσβιλ Πενσιλβάνια: Η πτήση 93 της United Airlines, που είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο με 44 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 4 αεροπειρατές, συνετρίβη σε δασώδη περιοχή στο Σάνκσβιλ, στο δυτικό τμήμα της Πενσιλβάνια. Κάποιοι από τους επιβαίνοντες, που είχαν ενημερωθεί για το τι είχε συμβεί στη Νέα Υόρκη, αντιστάθηκαν στους αεροπειρατές.
  • 10: 28: Ο βόρειος Πύργος του World Trade Center κατέρρευσε 102 λεπτά αφού έπεσε πάνω του το αεροπλάνο. Το νότιο τμήμα του Μανχάταν καλύφθηκε από ένα νέφος από τέφρα και συντρίμμια.
  • 13:04, Λουιζιάνα: Ο πρόεδρος Μπους, που έχει καταφύγει στην αεροπορική βάση Μπάρκντεϊλ, έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και δεσμεύθηκε «να κυνηγήσει και να τιμωρήσει τους δειλούς δράστες» των επιθέσεων. Ο πρόεδρος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση Όφουτ της Νεμπράσκα, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το βράδυ.
  • 13:27, Ουάσινγκτον: Ο δήμαρχος Άντονι Ουίλιαμς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.
  • 20:30: Ο πρόεδρος Μπους απευθύνθηκε στους Αμερικάνους και κατήγγειλε τις «υπολογισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις». Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να εντοπίσει τους υπεύθυνους, ενώ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον «δεν θα κάνει διακρίσεις» μεταξύ των τρομοκρατών και αυτών που τους προστατεύουν.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το