Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ο Τζο Μπάιντεν υποβαθμίζει τις πιθανότητες εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου - ΗΠΑ

banner roots

Ο Τζο Μπάιντεν υποβαθμίζει τις πιθανότητες εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου - ΗΠΑ
22.09.2021 | 10:51

Ο Τζο Μπάιντεν υποβαθμίζει τις πιθανότητες εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου - ΗΠΑ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο Τζο Μπάιντεν έχει υποβαθμίσει τις πιθανότητες σύναψης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο, στις συνομιλίες που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον στον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά της η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι προτεραιότητά της εξακολουθεί να είναι η επίτευξη συμφωνίας μόνο με τις ΗΠΑ.

Αλλά το BBC κατανοεί ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο η χώρα να ενταχθεί σε μια υπάρχουσα εμπορική συμφωνία της Βόρειας Αμερικής αντί να επιδιώξει ξεχωριστή συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ συζήτησαν επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, την ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Λευκό Οίκο διάρκειας 90 λεπτών, μετέδωσε το BBC.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έκανε σαφές ότι οι δύο ηγέτες "συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για μια μελλοντική πλήρη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου".

Ωστόσο, ο κ. Τζόνσον είχε υποβαθμίσει νωρίτερα τις πιθανότητες να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές, λέγοντας: “Οι Αμερικανοί διαπραγματεύονται πολύ σκληρά”.

Την Τετάρτη (22/09) ορισμένα πρωτοσέλιδα επικεντρώθηκαν σε αυτό το θέμα.

Κατά την εκτίμηση του Guardian οι ελπίδες του Μπόρις Τζόνσον για μια διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ “έχουν σχεδόν εξανεμιστεί”.

H Express φαίνεται να είναι ενθουσιασμένη από την πιθανή εναλλακτική λύση – το ενδεχόμενο δηλαδή μιας "κολοσσιαίας εμπορικής συμφωνίας” στην οποία θα συμμετέχουν η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό. Η εφημερίδα επιμένει ότι η δέσμευση αυτή θα ενισχύσει την οικονομία και τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια σκηνή.

Σύμφωνα με τους Times μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτήσει μια "εξαιρετικά συμβολική επανευθυγράμμιση" του βρετανικού εμπορίου μακριά από την Ευρώπη.

Η Telegraph θεωρεί ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον γι’ αυτό το ζήτημα στην πραγματικότητα συνιστούν “παραδοχή” αλλαγής της εμπορικής στρατηγικής που μέχρι σήμερα ακολουθούσε η χώρα , δεδομένου ότι “εδώ και μισή δεκαετία από την ψηφοφορία για το Brexit μια συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ ήταν βασικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το