Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Το κλείσιμο πρατηρίων καυσίμων πυροδοτεί τη διαμάχη με τους οδηγούς φορτηγών
afoi poriazi
Βρετανία : Το κλείσιμο πρατηρίων καυσίμων πυροδοτεί τη διαμάχη με τους οδηγούς φορτηγών
24.09.2021 | 13:09

Βρετανία : Το κλείσιμο πρατηρίων καυσίμων πυροδοτεί τη διαμάχη με τους οδηγούς φορτηγών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Το κλείσιμο ορισμένων πρατηρίων καυσίμων έχει αναζωπυρώσει μια διαμάχη σχετικά με τις ελλείψεις οδηγών φορτηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια "χούφτα" σταθμών BP, και ένας μικρός αριθμός σταθμών της Tesso Alliance που ανήκουν στην Esso, έκλεισαν την Πέμπτη λόγω έλλειψης οδηγών φορτηγών παράδοσης των καυσίμων.

Εκτιμάται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στερείται περίπου 100.000 οδηγών HGV - με τα κενά να αυξάνονται λόγω της πανδημίας και του Brexit.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι “δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν καύσιμα κανονικά”.

Δημοσιεύματα αρκετών εφημερίδων αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από άνδρες του στρατού να αναλάβουν την οδήγηση βυτιοφόρων καυσίμων στο πλαίσιο σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά στο BBC Breakfast, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είπε: "Αν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει, θα τους φέρουμε μέσα".

Ωστόσο, ανέφερε ότι θα υπάρξουν "τεχνικές λεπτομέρειες" για το εάν το στρατιωτικό προσωπικό μπορεί να αναλάβει την οδήγηση πολιτικών οχημάτων.

Η Ένωση Οδικών Μεταφορών (RHA) προέτρεψε την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιορισμούς βίζας για τους ξένους εργαζόμενους βραχυπρόθεσμα για να αμβλύνει την έλλειψη οδηγών.

Ωστόσο, ο κ. Σαπς δήλωσε στο BBC ότι δεν επιθυμεί οι οδηγοί φορτηγών του Ηνωμένου Βασιλείου να ”εγκαταλείψουν το επάγγελμα” λόγω του ότι είναι “υποτιμημένο” και εξαιτίας του γεγονότος ότι θεωρούν ότι “παραμερίζονται” επειδή στο τομέα των οδικών μεταφορών το “εργατικό δυναμικό των χωρών της ΕΕ φθηνότερο” .

Ο κ. Σαπς ανέφερε ότι υπάρχουν "συστημικά προβλήματα" στη βιομηχανία μεταφορών που πρέπει να επιλυθούν, επισημαίνοντας ότι “το 99% των οδηγών φορτηγών είναι άνδρες λευκοί , μέσης ηλικίας 55 ετών που αντιμετωπίζουν κακές συνθήκες εργασίας , με χαμηλούς μισθούς”. “Τώρα”, τόνισε ο κ. Σαπς, “οι μισθοί αυξάνονται και υπάρχει σταδιακή αύξηση του αριθμού των νέων οδηγών.

Πολλά από τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία για τις ελλείψεις οδηγών φορτηγών με αποτέλεσμα ορισμένα πρατήρια καυσίμων να είναι τώρα χωρίς καύσιμα.

Οι Times έχουν πρωτοσέλιδο θέμα την έκκληση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος. Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης που προβλέπουν στρατιώτες να είναι σε ετοιμότητα για να οδηγήσουν οχήματα μεταφοράς καυσίμων, εάν χρειαστεί.

"Τρέχουμε άδειοι" είναι ο ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας The Sun. Η εφημερίδα γράφει ότι η έλλειψη καυσίμων έρχεται να επιβαρύνει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν ήδη υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας και άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Η εφημερίδα i επισημαίνει ότι δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η έλλειψη οδηγών HGV σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να συνεχίσουν την τροφοδοσία σε ολόκληρο το δίκτυο πρατηρίων καυσίμων, προκαλώντας το κλείσιμο ορισμένων.

Η Daily Mail μας ενημερώνει ότι περίπου 100 πρατήρια καυσίμων φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα εφοδιασμού και μερικά έχουν κλείσει. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η έλλειψη οδηγών φορτηγών HGV έχει ήδη πλήξει ορισμένα σούπερ μάρκετ, τις παραδόσεις προϊόντων, ακόμα και την αποκομιδή κάδων απορριμμάτων. Αλλά ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Iceland υπογράμμισε στην Daily Express ότι είναι σίγουρος ότι “δεν θα ξεμείνουμε από προμήθειες και οι αγοραστές δεν πρέπει να πανικοβάλλονται”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018