Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων, λέει ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς

banner roots

Βρετανία : Δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων, λέει ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς
26.09.2021 | 19:21

Βρετανία : Δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων, λέει ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

“Δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων και οι άνθρωποι πρέπει να είναι λογικοί και να γεμίζουν με βενζίνη τα αυτοκίνητά τους μόνο όταν χρειάζεται”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

H σχετική δήλωση έγινε την Κυριακή το πρωί ενώ υπήρχαν πληροφορίες για μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και κλειστές αντλίες σε πρατήρια καυσίμων.

Ο κ. Σαπς ανακοίνωσε ότι εισάγει ένα “μεγάλο πακέτο” μέτρων, συμπεριλαμβανομένων προσωρινών θεωρήσεων βίζας εργασίας για οδηγούς φορτηγούς HGV.

Ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ τόνισε ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δείχνει "πλήρη έλλειψη σχεδιασμού" από την κυβέρνηση.

Ο κ. Σαπς έκανε σαφές στον Άντριου Μαρ του BBC ότι τα προβλήματα με την παροχή καυσίμων οφείλονται στον πανικό των καταναλωτών. Ο υπουργός Μεταφορών υποστήριξε ότι η κατάσταση θα διορθωθεί καθώς, σε αντίθεση με τις ελλείψεις ρολού τουαλέτας στην αρχή της πανδημίας, τα καύσιμα ήταν δύσκολο να αποθηκευτούν

Η έλλειψη οδηγών φορτηγών έχει προκαλέσει προβλήματα σε μια σειρά βιομηχανιών τους τελευταίους μήνες, από τα σούπερ μάρκετ έως τις αλυσίδες fast food.

Ο σερ Κιρ του Εργατικού κόμματος ισχυρίσθηκε ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό εδώ και χρόνια επισημαίνοντας ότι “γνωρίζαμε ότι όταν θα βγαίναμε από την ΕΕ θα υπήρχε ανάγκη για ένα εφεδρικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης”.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον έπρεπε ήδη να έχει κάνει δηλώσεις για το πως η κυβέρνηση σκέπτεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ερωτηθείς εάν μια κυβέρνηση Εργατικών θα επέτρεπε σε 100.000 ξένους οδηγούς να εργασθούν στη Βρετανία - αυτός είναι ο αριθμός που υπολογίζεται ότι έχει ανάγκη η χώρα - ο σερ Κιρ σημείωσε ότι "πρέπει να εκδώσουμε αρκετές βίζες για να καλύψουμε τον αριθμό των οδηγών που χρειαζόμαστε” .

Στο πλαίσιο των σχεδίων για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ενδεχόμενης διακοπής της προσφοράς καυσίμων εν όψει των Χριστουγέννων, 10.500 οδηγοί φορτηγών και εργαζόμενοι στον τομέα των πουλερικών είναι πιθανό να λάβουν βίζες παραμονής και εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο διάρκειας τριών μηνών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση το Σάββατο.

Ο όμιλος βιομηχανίας εμπορευματικών μεταφορών Logistics UK χαιρέτισε αυτή την απόφαση χαρακτηρίζοντας την "τεράστιο βήμα προόδου στην επίλυση της διαταραχής στις αλυσίδες εφοδιασμού".

Ωστόσο, τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια ανέφεραν ότι τα μέτρα ισοδυναμούν με "ρίψη μιας δακτυλήθρας νερού σε φωτιά", ενώ η Ένωση Οδικών Μεταφορών σημείωσε ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης "μόλις και γρατζουνίζει την επιφάνεια του προβλήματος".

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι η πανδημία Covid δημιούργησε πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων για την παροχή διπλωμάτων σε νέους οδηγούς HGV και ότι εξεταστές του υπουργείου Άμυνας πρόκειται να επιστρατευτούν για να βοηθήσουν να επιταχυνθεί ο ρυθμός διεξαγωγής των εξετάσεων οδήγησης φορτηγών HGV. .

Ο κ. Σαπς στη συνέντευξη που έδωσε στον Άντριου Μαρ του BBC τόνισε ότι δεν θέλει να "υποτιμήσει" τους Βρετανούς εργαζόμενους φέρνοντας “ξένους εργάτες”- “αλλά δεν μπορούμε να περιμένoυμε και να παρακολουθούμε ενώ σχηματίζονται ουρές".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το