Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Δεν αποκλείεται να κληθεί ο στρατός για τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων | Αναστέλλεται προσωρινά η νομοθεσία περί ανταγωνισμού
Βρετανία:  Δεν αποκλείεται να κληθεί ο στρατός για τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων | Αναστέλλεται προσωρινά η νομοθεσία περί ανταγωνισμού
27.09.2021 | 14:27

Βρετανία: Δεν αποκλείεται να κληθεί ο στρατός για τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων | Αναστέλλεται προσωρινά η νομοθεσία περί ανταγωνισμού

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Σχέδιο με βάση το οποίο τα πρατήρια καυσίμων της χώρας τα οποία παρουσιάζουν έλλειψη σε βενζίνη και ντίζελ πιθανόν να ανεφοδιαστούν άμεσα από τις ένοπλες δυνάμεις εξετάζει η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Την είδηση μετέδωσε ο ιστότοπος της εφημερίδας The Guardian την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε την προσωρινή άρση της ισχύος των αντιμονοπωλιακών κανονισμών, επιτρέποντας στις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου να έλθουν σε επαφή και να συντονιστούν προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία των πρατηρίων με καύσιμα.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης του Στρατού, ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις ανέφερε ότι η έλλειψη οδηγών "δεν αποτελεί τεράστιο πρόβλημα".

"Ο μόνος λόγος που δεν έχουμε βενζίνη στα πρατήρια είναι ότι οι άνθρωποι αγοράζουν βενζίνη όταν δεν τη χρειάζονται", ανέφερε, προβλέποντας ότι τα πράγματα θα "ηρεμήσουν" μόλις “οι ανήσυχοι άνθρωποι γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους”.-

Η Ένωση Λιανοπωλητών Πετρελαίου προειδοποίησε ότι τα δύο τρίτα των μελών της -  περίπου 5.500 πρατήρια - έχουν ξεμείνει από καύσιμα, με τα υπόλοιπα να "έχουν στεγνώσει εν μέρει και τα καύσιμα τους να εξαντλούνται". Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει συνολικά περισσότερα από 8.000 πρατήρια καυσίμων.

Ανακοινώνοντας το μέτρο για την εξαίρεση της πετρελαϊκής βιομηχανίας από το Νόμο Περί Ανταγωνισμού του 1998, ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουάρτενγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει "μακροχρόνια" σχέδια έκτακτης ανάγκης για διατήρηση του εφοδιασμού με καύσιμα.

Ανέφερε ότι επιτρέποντας στον κλάδο να μοιράζεται πληροφορίες θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά για να ελαχιστοποιήσουν την αναταραχή στην αγορά καυσίμων.

Οι Times μας ενημερώνουν ότι "εκατοντάδες" στρατιώτες ενδέχεται να ειδοποιηθούν για να αρχίσουν να οδηγούν βυτιοφόρα καυσίμων "εντός των ημερών" εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να στείλει το στρατό για να βοηθήσει στην άμβλυνση των μεγάλων ουρών στα πρατήρια καυσίμων.

Ωστόσο, ο Guardian εκτιμά ότι η πιθανή επιχείρηση με τη συμμετοχή του στρατού, η οποία αρχικά σχεδιάστηκε για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες για να εφαρμοστεί πλήρως, ενώ η Daily Telegraph τονίζει ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να εκπαιδευτούν οι οδηγοί του στρατού.

Στην εφημερίδα i , ένας κορυφαίος γιατρός σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να έχουν προτεραιότητα πρόσβασης στα καύσιμα.

Η Sun περιγράφει πώς οι αποκλεισμένοι δρόμοι κοντά σε ορισμένα πρατήρια καυσίμων δυσκολεύουν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης να περάσουν.

"Μια κρίση που έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ" είναι η ετυμηγορία της Daily Mirror, η οποία υπογραμμίζει τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση γνώριζε για την έλλειψη οδηγών HGV τον Ιούνιο, αλλά απλά "κόλλησε τα δάκτυλα της στα αυτιά της".

Η Daily Express γράφει ότι η χθεσινοβραδινή απόφαση για χαλάρωση των νόμων περί ανταγωνισμού θα βοηθήσει τις πετρελαϊκές εταιρείες να στοχεύσουν σε πρατήρια καυσίμων που κινδυνεύουν να κλείσουν.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η αύξηση της ζήτησης για καύσιμα μπορεί να υποχωρήσει την Παρασκευή.

Αλλά μια κυβερνητική πηγή λέει στον Guardian ότι τα προβλήματα είναι πιθανό να συνεχιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εάν η συμπεριφορά των ανθρώπων δεν αλλάξει.

Η Metro , επισημαίνει ότι ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς έχει κατηγορήσει τόσο τους μεταφορείς όσο και τους αυτοκινητιστές για τον πανικό στις αντλίες.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018