Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Pandora Papers: Ο δωρητής των Τόρις Μοχάμεντ Αμερσί εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς στις τηλεπικοινωνίες
Pandora Papers: Ο δωρητής των Τόρις Μοχάμεντ Αμερσί εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς στις τηλεπικοινωνίες
04.10.2021 | 18:53

Pandora Papers: Ο δωρητής των Τόρις Μοχάμεντ Αμερσί εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς στις τηλεπικοινωνίες

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ένας εξέχων δωρητής των Τόρις που συνέβαλε στην εκστρατεία του Μπόρις Τζόνσον για την κατάκτηση της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος εμπλέκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του BBC.

Ο Μοχάμεντ Αμερσί έχει δώσει σχεδόν 525.000 λίρες στο κόμμα από το 2018.

Έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν πώς είχε ενεργό για τη σύναψη μια σειράς αμφιλεγόμενων συμφωνιών προς όφελος μιας σουηδικής εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η οποία αργότερα τιμωρήθηκε με πρόστιμο 965 εκατομμυρίων δολαρίων από τις αμερικανικές αρχές δίωξης του οικονομικού εγκλήματος.

Ο κ. Αμερσί αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραξία.

Ο 61χρονος είναι εταιρικός δικηγόρος, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος της εταιρείας Telia την περίοδο 2007 -ι 2013.

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων και τον Guardian, το BBC Panorama έχει στη διάθεση του έγγραφα που δείχνουν πώς ο κ. Αμερσί συμμετείχε σε μια αμφιλεγόμενη πληρωμή 220 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια μυστική υπεράκτια εταιρεία το 2010.

Η εταιρεία ελεγχόταν από την κ. Γκουλνάρα Καριμόβα - κόρη του τότε προέδρου του Ουζμπεκιστάν. Η πληρωμή χαρακτηρίστηκε από τις αμερικανικές αρχές ως "δωροδοκία 220 εκατομμυρίων δολαρίων".

Οι δικηγόροι του κ. Αμερσί ανέφεραν ότι η υπεράκτια εταιρεία “ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από την Telia” και ότι η ανάμειξή της κ. Καριμόβα “δεν προκάλεσε υποψίες στον κ. Αμερσί”.

Τα ερωτήματα σχετικά με τις πηγές του πλούτου του κ. Αμερσί εγείρονται καθώς το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μάντσεστερ.

Οι δωρεές του περιλαμβάνουν πάνω από 100.000 λίρες για την προεκλογική εκστρατεία του 2019 και 10.000 λίρες για την εκστρατεία του Μπόρις Τζόνσον για την κατάκτηση της ηγεσίας του κόμματος.

Η ρωσικής καταγωγής σύντροφος του κ. Αμερσί, Ναντέζντα Ροντιτσέβα , δώρισε επίσης χρήματα στους Συντηρητικούς - πάνω από 250.000 λίρες το 2017 και το 2018.

Ο ειδικός σε θέματα δικαίου που αφορούν τα πολιτικά κόμματα, Γκάβιν Μίλαρ QC, εκτιμά ότι οι Τόρις πρέπει τώρα να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν από τον κ. Αμερσί.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018