Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Pandora Papers: Ρώσος επιχειρηματίας που συνδέεται με τους Τόρις φέρεται να εμπλέκεται σε απάτη εκατομμυρίων
afoi poriazi
Pandora Papers: Ρώσος επιχειρηματίας που συνδέεται με τους Τόρις φέρεται να εμπλέκεται σε απάτη εκατομμυρίων
05.10.2021 | 15:32

Pandora Papers: Ρώσος επιχειρηματίας που συνδέεται με τους Τόρις φέρεται να εμπλέκεται σε απάτη εκατομμυρίων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ρώσος επιχειρηματίας του οποίου οι εταιρείες έχουν στηρίξει 34 βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος έβγαλε εκατομμύρια από μια συμφωνία που θεωρείται παράνομη για την κατασκευή ρωσικού αγωγού, αποδεικνύουν τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Ο Βίκτορ Φεντοτόφ, πρώην στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας, είναι σήμερα ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που επιδιώκει την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης για μια αμφιλεγόμενη ενεργειακή σύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας.

Μια έρευνα του BBC δείχνει ότι ο Φεντοτόφ επωφελήθηκε κρυφά από την υποτιθέμενη απάτη των 4 δις δολαρίων στη Ρωσία.

Οι δικηγόροι του είπαν ότι "δεν υπάρχουν αποδείξεις" ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα.

Οι αποκαλύψεις προέρχονται από τα Pandora Papers - διαρροή 11,9 εκατομμυρίων αρχείων υπεράκτιων εταιρειών που αποκτήθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Μια έρευνα για τα έγγραφα που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αρχίσει από το BBC και την εφημερίδα The Guardian.

Το BBC εντόπισε έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι ο κ. Φεντοτόφ είναι ο “μυστικός ιδιοκτήτης” μιας εταιρείας ονόματι VNIIST, η οποία εισέπραξε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις συμβάσεις που έκανε η Transneft, η ρωσική κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Έκθεση ελέγχου του 2008 επισημαίνει ότι η Transneft είχε χάσει τεράστια ποσά εξαιτίας της διαφθοράς και ότι ένας από τους αναδόχους που είχαν ωφεληθεί ήταν η VNIIST.

Σύμφωνα με την έκθεση η VNIIST πληρωνόταν για εργασίες που δεν είχαν γίνει ποτέ  και ότι η Transneft είχε ζημία περίπου 143 εκατομμυρίων δολαρίων από δύο μόνο συμφωνίες – έργου.

Η έκθεση ελέγχου είχε διαρρεύσει στον Ρώσο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος αντιπολιτεύεται το καθεστώς Πούτιν και ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι υπεξαιρέθηκαν 4 δισεκ. δολάρια. Δεν απαγγέλθηκαν όμως ποτέ κατηγορίες εναντίον κανενός από τους εμπλεκόμενους.

Αυτό που δεν αποκάλυψε η έκθεση ελέγχου ήταν ότι ένας από τους μυστικούς επιχειρηματικούς εταίρους του κ. Φεντοτόφ ήταν ο πρόεδρος της Transneft, Σίμιον Βέινστοκ. Τα Pandora Papers αποδεικνύουν ότι o Φεντοτόφ επωφελούνταν κρυφά από συμβόλαια που είχε αναθέσει η Transneft.

Αποκαλύπτουν επίσης τα διαρρεύσαντα έγγραφα ένα σχέδιο διοχέτευσης των κερδών από τις συμφωνίες της Transneft μέσω εταιρειών στις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους τη μυστική κυριότητα των οποίων είχαν οι κ.κ. Φεντοτόφ και Βέινστοκ. Ένα δεύτερο στέλεχος της Transneft είχε μερίδιο επίσης στα παράνομα έσοδα, μετέδωσε το BBC.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018