Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: Η ΕΕ προετοιμάζεται για την απάντηση της Βρετανίας μετά την προσφορά για τη Βόρεια Ιρλανδία

banner roots

Brexit: Η ΕΕ προετοιμάζεται για την απάντηση της Βρετανίας μετά την προσφορά για τη Βόρεια Ιρλανδία
14.10.2021 | 12:02

Brexit: Η ΕΕ προετοιμάζεται για την απάντηση της Βρετανίας μετά την προσφορά για τη Βόρεια Ιρλανδία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε στη Βρετανία ένα πακέτο μέτρων για τη διευκόλυνση της διαμετακόμισης εμπορευμάτων στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά δεν μοιάζει πιθανό να τερματιστούν οι εντάσεις σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για την επαρχία, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ, τον οποίο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς ελπίζει να συναντήσει την Παρασκευή, δήλωσε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις της ΕΕ εποικοδομητικά.

Ο Guardian γράφει ότι “οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για το χειρότερο καθώς το χάσμα του Brexit παραμένει” εν μέσω ενδείξεων ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα απορρίψει τις χθεσινές προτάσεις της ΕΕ για το πώς θα επιλυθεί η διαμάχη για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πιθανότητες συμβιβασμού φαίνεται να είναι περιορισμένες, λόγω της βρετανικής επιμονής ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν πρέπει να έχει εποπτικό ρόλο.

Ο διαδικτυακός Independent υπογραμμίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί τη "σκληρή στάση" του σχετικά με το δικαστήριο.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι κάποιοι Βρετανοί αξιωματούχοι "αιφνιδιάστηκαν" από το μέγεθος της προσφοράς της ΕΕ, ωστόσο προειδοποιούν ότι “ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες”.

Oι Βρυξέλλες επιμένουν ότι αυτή η τελευταία προσφορά για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, γράφουν οι FT.

Αλλά υπάρχουν και θετικές ενδείξεις. Η Daily Telegraph πιστεύει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να συμβιβαστεί στο ζήτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αφού ο λόρδος Φροστ δήλωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες χωρίς "κόκκινες γραμμές".

Οι Τάιμς επισημαίνουν ότι και οι δύο πλευρές φαίνονται έτοιμες να προχωρήσουν σε συμφωνία. Το κύριο άρθρο της εφημερίδας προτρέπει τον Μπόρις Τζόνσον να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας και να μην υποχρεώσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν ένα αβέβαιο μέλλον.

Οι Irish Times μας ενημερώνουν ότι ένας διπλωμάτης είπε ότι στις Βρυξέλες ότι προηγήθηκαν έντονες συζητήσεις για τη διαμόρφωση της της πρότασης προς τη βρετανική πλευρά, αλλά τελικά τα απρόθυμα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, πείσθηκαν μετά την απόφαση στη συμφωνία να τονίζεται ότι πρόκειται για κίνηση αγάπης της ΕΕ προς τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας και όχι για μια παραχώρηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το