Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Η αύξηση των φόρων θα πλήξει κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, υποστηρίζει το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών

the roots web banners 06

Βρετανία: Η αύξηση των φόρων θα πλήξει κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, υποστηρίζει το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών
28.10.2021 | 15:18

Βρετανία: Η αύξηση των φόρων θα πλήξει κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, υποστηρίζει το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Οι οικογένειες μεσαίου εισοδήματος πρόκειται να βρεθούν σε χειρότερη θέση το επόμενο έτος εν μέσω αυξανόμενων δαπανών και φορολογικών αυξήσεων, εκτιμά ανεξάρτητη δεξαμενή οικονομικής σκέψης.

Ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS), δήλωσε ότι ο πληθωρισμός και οι υψηλότεροι φόροι εισοδήματος θα ακυρώσουν τις μικρές αυξήσεις των μισθών.

Το IFS προειδοποίησε την Τετάρτη ότι το κόστος ζωής ενδέχεται να αυξηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών.

Ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού αναγνώρισε ότι οι οικογένειες βρίσκονται υπό πίεση.

Στην ανάλυση του δεύτερου προϋπολογισμού του Ρίσι Σουνάκ για το 2021, το IFS χαρακτήρισε τις προβλέψεις του υπουργού των Οικονομικών για τη βρετανική οικονομία “αισιόδοξες”.

Ο κ. Τζόνσον σημείωσε: “Δυστυχώς για αυτόν, και για εμάς, οι προοπτικές για το βιοτικό επίπεδο δεν ταιριάζουν με αυτόν τον αισιόδοξο τόνο”.

Τα επόμενα χρόνια, οι αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος και την εθνική ασφάλιση, σε συνδυασμό με την αύξηση των λογαριασμών των νοικοκυριών, "θα σημαίνουν πολύ αργή ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου", ανέφερε ο Πολ Τζόνσον.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ανεξάρτητης Υπηρεσίας Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR) ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί και να ανέλθει κατά μέσο όρο στο 4% το 2022 από 3,1% που ήταν τον Σεπτέμβριο φέτος.

O υπουργός των Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, έσπευσε να τονίσει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση για ενέργεια και σε προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς οι οικονομίες και τα εργοστάσια ανακάμπτουν από τους περιορισμούς Covid.

Ο κ. Σούνακ ανέφερε πως η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα επιτρέψουν στη Βρετανία να βγει από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Σούνακ το βρετανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5% για το 2021, ανώτερα των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για ανάπτυξη 4% τον Μάρτιο, ενώ για τα επόμενα έτη αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμούς 2,1% για το 2022, 1,3% για το 2024 και 1,6% για το 2025.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό κινούνται στο επίπεδο του 4% για το 2022.

Ο κ. Τζόνσον του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών υπογράμμισε από την πλευρά του ότι βραχυπρόθεσμα, “εκατομμύρια πολίτες θα βρεθούν σε χειρότερη θέση”.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel