Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>”Αναταράξεις έχουν πλήξει τις σχέσεις μας με τη Γαλλία”, σημειώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός

the roots web banners 06

”Αναταράξεις έχουν πλήξει τις σχέσεις μας με τη Γαλλία”, σημειώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός
30.10.2021 | 17:11

”Αναταράξεις έχουν πλήξει τις σχέσεις μας με τη Γαλλία”, σημειώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε ότι έχουν προκύψει “αναταράξεις” στις σχέσεις της Βρετανίας με τη Γαλλία, καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα.

Μετά την άρνηση του Λονδίνου να επιτρέψει σε δεκάδες γαλλικά αλιευτικά να δραστηριοποιηθούν στα θαλάσσια ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και του Τζέρσεϊ, η Γαλλία απείλησε να αποκλείσει τα βρετανικά σκάφη από τα γαλλικά λιμάνια.

Παρά την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Τζόνσον έσπευσε να υπογραμμίσει στο BBC ότι ”τα πράγματα που ενώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία είναι πιο σημαντικά από τις διαφωνίες μας”.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι “η διαμάχη είναι μια δοκιμασία της παγκόσμιας αξιοπιστίας του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Η Γαλλία έχει κάνει σαφές ότι θα λάβει "στοχευμένα μέτρα" εναντίον της Βρετανίας εάν δεν επιλυθεί η αντιπαράθεση για τις άδειες αλιείας μέχρι την Τρίτη.

Στο πιεστικό ερώτημα για το πώς θα αντιδράσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις απειλές, ο Μπόρις Τζόνσον είπε στο BBC: “Θα προχωρήσουμε και θα κάνουμε τα πράγματα που έχουν σημασία και για τους δυο μας και θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος”.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι τα απειλούμενα μέτρα της Γαλλίας - όπως ο αποκλεισμός λιμένων σε βρετανικά σκάφη, η αύξηση των ελέγχων σε αγαθά, σκάφη και φορτηγά αυτοκίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και η μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού - θα αποτελέσουν παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ μετά το Brexit.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχεί ότι η Γαλλία ενδέχεται να "παραβιάζει ήδη" αυτή τη συμφωνία.

Ωστόσο, ερωτηθείς εάν θεωρεί απαράδεκτη τη γαλλική συμπεριφορά, ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία είναι η επίτευξη προόδου όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη αυτό το Σαββατοκύριακο και στην COP26 στη Γλασκόβη.

Μιλώντας από το Κολοσσαίο της Ρώμης, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επικαλέστηκε την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όταν είπε ότι ο κόσμος “εθελοτυφλεί στην παρακμή και στην πτώση”.

"Αυτό που επιδιώκουμε είναι ο κόσμος να επικεντρωθεί στην απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα", τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel