Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Γλασκώβη - Διάσκεψη COP26 για το κλίμα : Η τελευταία καλύτερη ευκαιρία της διεθνούς κοινότητας να αποφύγει την οικολογική καταστροφή

the roots web banners 06

Γλασκώβη - Διάσκεψη COP26 για το κλίμα : Η τελευταία καλύτερη ευκαιρία της διεθνούς κοινότητας να αποφύγει την οικολογική καταστροφή
02.11.2021 | 12:25

Γλασκώβη - Διάσκεψη COP26 για το κλίμα : Η τελευταία καλύτερη ευκαιρία της διεθνούς κοινότητας να αποφύγει την οικολογική καταστροφή

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

“Η θερμοκρασία ανεβαίνει και η ανθρωπότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να υπεκφεύγει”, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός  καθώς ξεκίνησε στη Γλασκώβη η σύνοδος COP26 του ΟΗΕ για το κλίμα.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η COP26 είναι ίσως το αποτέλεσμα της συνόδου της G20 που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη , κατά την οποία οι ηγέτες στήριξαν την πρόταση για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όμως δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το πώς θα πετύχουν αυτόν τον στόχο.  

Το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον ότι η ανθρωπότητα είναι πλέον “ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα” στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής προβάλλεται στις πρώτες σελίδες των βρετανικών εφημερίδων.

Η Daily Mirror το χαρακτηρίζει "προειδοποίηση καταστροφής", ενώ οι Times θεωρούν ότι πρόκειται για μια "ζοφερή" επισήμανση.

Η εφημερίδα The Scotchman επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τονίσει ότι ενδεχόμενη αποτυχία της COP26 θα σημάνει το τέλος της προσπάθειας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.  

"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η COP26 να αποτύχει", γράφει η Daily Mail.

Σύμφωνα με τη Mail , ο Μπόρις Τζόνσον ήλπιζε η σύνοδος κορυφής της G20 στη Ρώμη να αποτελέσει ένα σκαλοπάτι για μια συμφωνία στη Γλασκώβη - “αλλά οι χώρες απέρριψαν την έκκλησή του για αυστηρές δεσμεύσεις”.

Ο διαδικτυακός Independent υπογραμμίζει ότι ο κ. Τζόνσον ήταν "εμφανώς απογοητευμένος" από την αποτυχία της συνόδου στη Ρώμη.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι οι ηγέτες της G20 συμπεριέλαβαν, για πρώτη φορά, τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου στο ανακοινωθέν τους - “αλλά δεν συμφώνησαν να σταματήσει η εγχώρια χρήση άνθρακα”.

Οι Times αναφέρουν ότι η δέσμευση για διακοπή της κατασκευής νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα συμπεριλήφθηκε σε πρώιμο προσχέδιο της κοινής δήλωσης των ηγετών που συμμετείχαν στη σύνοδο της Ρώμης , ωστόσο αφαιρέθηκε όταν δημοσιεύθηκε το τελικό ανακοινωθέν.

Το κύριο άρθρο της Sun υπερασπίζεται τον Μπόρις Τζόνσον. “Εάν αποτύχει η σύνοδος κορυφής στη Γλασκώβη δεν θα είναι λόγω έλλειψης προσπάθειας”, γράφει η εφημερίδα. Κατά τη Sun, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, "η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί ξεκάθαρα στο Πεκίνο, τη Μόσχα και το Νέο Δελχί.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το