Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Συνεχίζονται τα πυρά κατά της κυβέρνησης Τζόνσον που κατηγορείται για διαφθορά

banner roots

Βρετανία: Συνεχίζονται τα πυρά κατά της κυβέρνησης Τζόνσον που κατηγορείται για διαφθορά
07.11.2021 | 18:05

Βρετανία: Συνεχίζονται τα πυρά κατά της κυβέρνησης Τζόνσον που κατηγορείται για διαφθορά

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

“Τρία εκατομμύρια λίρες για μια θέση στη Βουλή των Λόρδων” - ο πρωτοσέλιδος τίτλος στους Sunday Times. H εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ύστερα από δική της έρευνα μπορεί να υποστηρίξει ότι τα τελευταία 20 χρόνια όλοι, εκτός από δύο, που είχαν την ευθύνη για το ταμείο του Συντηρητικού κόμματος εξασφάλισαν μια θέση στη Βουλή των Λόρδων.

Αρκετές εφημερίδες και σήμερα έχουν ως πρώτο θέμα την υπόθεση Πάτερσον και τις κατηγορίες που εκτοξεύονται κατά της κυβέρνησης για διαφθορά.

Η επιτροπή επιτήρησης προτύπων του Κοινοβουλίου είχε κρίνει ότι ο Συντηρητικός βουλευτής Όουεν Πάτερσον είχε διαπράξει μια "κραυγαλέας περίπτωσης επί πληρωμή προώθηση" χρησιμοποιώντας επανειλημμένα τη θέση του για να υποστηρίξει δύο εταιρείες, οι οποίες τον πλήρωσαν σχεδόν τρεις φορές τον ετήσιο βουλευτικό μισθό του.

Η επιτροπή είχε συστήσει την αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας για 30 ημέρες. Όταν όμως ζητήθηκε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την αναστολή, μια ομάδα Συντηρητικών, με την υποστήριξη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, κατέθεσε πρόταση για την αναβολή της αναστολής και αντ' αυτού τη συγκρότηση μιας νέας επιτροπής για να επανεξετάσει την υπόθεσή του και την ευρύτερη διαδικασία έρευνας εις βάρος βουλευτών.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων αυτή η πρόταση εγκρίθηκε με 250 ψήφους υπέρ έναντι 232 κατά, παρά την οργή κομμάτων της αντιπολίτευσης. Φωνές όπως "ντροπή" ακούστηκαν από τα έδρανα βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά την ανάγνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Αναστάτωση επίσης υπήρχε μεταξύ ορισμένων στα κυβερνητικά έδρανα. Από τους 361 Συντηρητικούς βουλευτές, περισσότεροι από 100 καταψήφισαν την πρόταση ή απείχαν. Μετά την ψηφοφορία όμως, λίγο αργότερα, η κυβέρνηση ανέτρεψε την αρχική της απόφαση και στη συνέχεια, ο κ. Πάτερσον παραιτήθηκε από βουλευτής του North Shropshire , λέγοντας ότι ήθελε μια ζωή “έξω από τον σκληρό κόσμο της πολιτικής”.

Οι Sunday Times παραθέτουν τρία ανώνυμα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που επικρίνουν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Πάτερσον. Ο ένας κατηγορεί τον κ. Τζόνσον ότι με τη στάση του έχει προκαλέσει “τοξικό χάος”, ενώ ο άλλος χαρακτηρίζει την κατάσταση “χαώδη”.

Ο βουλευτής των Τόρις Τομπάιας Έλγουντ σημειώνει στη Sun on Sunday ότι "υπάρχει πραγματική οργή στους κόλπους του κόμματος".

Η πρώην υπουργός Καρολάιν Νόκς επικρίνει επίσης τον κ. Τζόνσον με άρθρο της στη Sunday Mirror. “Η προσπάθεια να ξαναγράψει το πειθαρχικό σύστημα για τους βουλευτές βρωμάει πραγματικά", γράφει η κ. Νόκς.

Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε λάβει υπόψη του τις απόψεις των βουλευτών που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση που θα μπορούσαν να του έχουν τονίσει ότι "η πορεία του ήταν προφανώς καταδικασμένη σε αποτυχία στο δικαστήριο της κοινής γνώμης".

Εν τω μεταξύ βουλευτές της αντιπολίτευσης απαιτούν να δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες των επαφών του κ. Πάτερσον με υπουργούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εν μέσω ανησυχιών για τους δεσμούς του με την εταιρεία ιατρικών δοκιμών Randox, σύμφωνα με τον Observer. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι στη διάρκεια της κρίσης Covid η εταιρεία υπέγραψε συμφωνίες ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών. Εκπρόσωπος της Randox έσπευσε να δηλώσει ότι ο κ. Πάτερσον δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην εξασφάλιση οποιασδήποτε σύμβασης για την εταιρεία.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το