Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Γλασκώβη - COP26: Ο Μπόρις Τζόνσον καλεί τα έθνη “να αποσύρουν τα εμπόδια” καθώς δημοσιεύθηκε το σχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή

banner roots

Γλασκώβη - COP26: Ο Μπόρις Τζόνσον καλεί τα έθνη “να αποσύρουν τα εμπόδια” καθώς δημοσιεύθηκε το σχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή
10.11.2021 | 14:07

Γλασκώβη - COP26: Ο Μπόρις Τζόνσον καλεί τα έθνη “να αποσύρουν τα εμπόδια” καθώς δημοσιεύθηκε το σχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επιστρέφει στη σύνοδο κορυφής της COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη - προτρέποντας τα έθνη να “αποσύρουν όλα τα εμπόδια” και να λάβουν μέτρα για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας.

Εν τω μεταξύ δημοσιεύθηκε το πρώτο σχέδιο συμφωνίας που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για να αποφευχθεί η αύξηση θερμοκρασίας άνω του 1,5 βαθμών Κελσίου.

Η συμφωνία καθορίζει αυτό που ελπίζουν οι διαπραγματευτές ότι θα είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών της COP26.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία ενθαρρύνει τις πλουσιότερες χώρες να κλιμακώσουν την υποστήριξη τους προς τα φτωχότερα έθνη.

Το επτασέλιδο σχέδιο συμφωνίας επικεντρώνεται στην προσαρμογή - βοηθώντας τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - και στη χρηματοδότηση - ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα επειδή οι φτωχότερες χώρες κατηγορούν τις πλουσιότερες χώρες ότι δεν συνεισφέρουν αρκετά.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η επίτευξη του στόχου για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου - την οποία οι χώρες δεσμεύθηκαν να επιδιώξουν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα - χρειάζεται ουσιαστική και αποτελεσματική δράση σε "αυτή την κρίσιμη δεκαετία".

Η συμφωνία, η οποία δημοσιεύθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο που ασκεί την προεδρία της Cop26, θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων για να γίνει αποδεκτή από τις χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου - πέρα από την οποία θα γίνουν αισθητές οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής - απαιτεί τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών κατά 45% έως το 2030 και στο μηδέν συνολικά έως τα μέσα του αιώνα.

Ίσως το πιο σημαντικό μέρος της συμφωνίας είναι οι προτάσεις για τη βελτίωση των σχεδίων για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα.

Για τον σκοπό αυτό, το εν λόγω σχέδιο απόφασης προτρέπει τα μέρη να ”επανεξετάσουν και να ενισχύσουν τους στόχους για το 2030 στις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους, όπως απαιτείται για την ευθυγράμμιση με τον στόχο μείωσης της θερμοκρασίας που προβλέπεται από τη συμφωνία του Παρισιού έως το τέλος του 2022”.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία ανταποκρίνονται σε αυτό το αίτημα να θέσουν νέα σχέδια στο τραπέζι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Υπάρχει κάποια παρηγοριά για τις αναπτυσσόμενες χώρες να δουν οι οικονομικές τους ανάγκες να αναγνωρίζονται καθώς οι αναπτυγμένες χώρες καλούνται να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για το κλίμα “πέρα από τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως”. Tο σχέδιο συμφωνίας χαιρετίζει τα μέτρα για τη θέσπιση ενός πολύ μεγαλύτερου, αν και ακόμη απροσδιόριστου, βαθμού στήριξης από το 2025.

Οι απώλειες και οι ζημίες, ένα ζήτημα καίριας σημασίας για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, περιλαμβάνονται στο σχέδιο με ενθάρρυνση προς τις πλουσιότερες χώρες να κλιμακώσουν τη δράση και τη στήριξή τους, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για τα φτωχότερα έθνη.

Το έγγραφο καλεί επίσης τις χώρες να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα - αλλά δεν έχει σταθερές ημερομηνίες ή στόχους για το θέμα αυτό. Οι ακτιβιστές επικροτούν αυτή τη σύσταση και ελπίζουν ότι θα συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο.

Παρά τις υποσχέσεις που έχουν γίνει στη σύνοδο κορυφής μέχρι στιγμής, ο πλανήτης εξακολουθεί να οδεύει προς 2,4 βαθμούς Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση της Climate Action Tracker.

Μια παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας μόλις 2 βαθμών Κελσίου θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα επηρεαστούν από τη θανατηφόρα θερμότητα και την υγρασία, προειδοποίησε η Met Office.

Εν όψει της επιστροφής του στη σύνοδο κορυφής, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε: “Οι διαπραγματευτικές ομάδες ασχολούνται με τα δύσκολα αυτές τις τελευταίες ημέρες της COP26 για να μετατρέψουν τις υποσχέσεις σε δράση για την κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να κάνουμε."

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε γνωστό ότι θα συναντηθεί με υπουργούς και διαπραγματευτές για να ακούσει για την πρόοδο που έχει σημειωθεί και πού πρέπει να γεφυρωθούν τα κενά.

"Ήρθε η ώρα για τα έθνη να παραμερίσουν τις διαφορές και να ενωθούν για τον πλανήτη μας και την ανθρωπότητα ", τόνισε ο κ. Τζόνσον.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το