Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Μεταναστευτική κρίση: Μηχανικοί του βρετανικού στρατού αποστέλλονται στην Πολωνία για την ενίσχυση των συνόρων με τη Λευκορωσία

banner roots

Μεταναστευτική κρίση: Μηχανικοί του βρετανικού στρατού αποστέλλονται στην Πολωνία για την ενίσχυση των συνόρων με τη Λευκορωσία
19.11.2021 | 13:25

Μεταναστευτική κρίση: Μηχανικοί του βρετανικού στρατού αποστέλλονται στην Πολωνία για την ενίσχυση των συνόρων με τη Λευκορωσία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Περίπου 150 μηχανικοί του βρετανικού στρατού (Royal Engineers) θα σταλούν για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των συνόρων της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Τα σύνορα θεωρούνται σημείο εισόδου στην ΕΕ και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει εντάσεις με τη Λευκορωσία το καθεστώς της οποίας επικρίνεται ότι σκόπιμα ωθεί τους μετανάστες προς τη Δυτική Ευρώπη.

Ο Μπεν Γουάλας είπε ότι μια μικρή αναγνωριστική ομάδα μηχανικών είχε ήδη πάει στην περιοχή για να αξιολογήσει την κατάσταση.

“Δεν θα είναι στρατεύματα μάχης, αλλά άνδρες με εκσκαφείς", πρόσθεσε.

Ο επί μακρόν αυταρχικός ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αρνείται ότι διευκολύνει την άφιξη μεταναστών και τους στέλνει προς τα σύνορα με την Πολωνία σε εκδίκηση για τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο.

Η κρίση εντάθηκε την Τρίτη όταν οι πολωνικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και αντλίες εκτόξευσης νερού για να απωθήσουν όσους προσπαθούσαν να περάσουν στη χώρα.

Κάποιοι επιχείρησαν να παραβιάσουν μια βαριά οχυρωμένη διάβαση και έριξαν πυραύλους στις πολωνικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετούς τραυματίες.

Ο κ. Γουάλας ανέφερε ότι οι μηχανικοί θα αποσταλούν "εντός των ημερών ή τις αμέσως επόμενες εβδομάδες", ωστόσο υπογράμμισε ότι θα ενημερώσει πρώτα το κοινοβούλιο για την προγραμματισμένη αποστολή του βρετανικού στρατού.

Μιλώντας στο BBC κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πολωνία, ο κ. Γουάλας δήλωσε: “Αυτό που θα κάνουμε είναι να στείλουμε μερικούς μηχανικούς - που είναι μέρος του στρατού που ειδικεύεται στην κατασκευή περιφράξεων και δρόμων ή στην τοποθέτηση υποδομών. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το τμήμα των δυνάμεών μας για να βοηθήσουμε τους Πολωνούς και ενδεχομένως άλλα κράτη της Βαλτικής να εξασφαλίσουν τα σύνορά τους", σημείωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Γουάλας τόνισε ότι οι βρετανοί στρατιώτες δεν θα είναι στρατεύματα μάχης, αλλά άνθρωποι με "την ικανότητα να κατασκευάζουν δρόμους και να εγκαθιστούν σημεία ελέγχου και θέσεις επιτήρησης". "Αυτό δεν είναι μάχη, είναι στήριξη προς τους Πολωνούς", υπογράμμισε ο Μπεν Γουάλας.

Σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε: “Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά και τους ευάλωτους ανθρώπους που διακινούνται από τους Λευκορώσους σε αυτό το παιχνίδι που φαίνεται να παίζουν. Είναι φρικτό να αναγκάζουμε τους μετανάστες να μεταβάλλονται σε εργαλείο σε ένα παιχνίδι αποσταθεροποίησης των γειτόνων μας".

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Γουάλας επισκέφθηκε βρετανικά στρατεύματα που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Πολωνία στο πλαίσιο της ενισχυμένης παρουσίας του ΝΑΤΟ σε αυτή τη χώρα. Υπέγραψε επίσης συμφωνία για την πώληση πυραύλων για την ενίσχυση της πολωνικής αεράμυνας.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel