Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία – Παραλλαγή Covid: Ανησυχία για τις αντιδράσεις του κοινού στην περίπτωση που χρειαστεί να επιβληθούν νέοι περιορισμοί
Βρετανία – Παραλλαγή Covid: Ανησυχία για τις αντιδράσεις του κοινού στην περίπτωση που χρειαστεί να επιβληθούν νέοι περιορισμοί
27.11.2021 | 14:53

Βρετανία – Παραλλαγή Covid: Ανησυχία για τις αντιδράσεις του κοινού στην περίπτωση που χρειαστεί να επιβληθούν νέοι περιορισμοί

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο επικεφαλής των ιατρικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης Κρις Γουίτι δήλωσε ότι η "μεγαλύτερη ανησυχία" του είναι εάν οι άνθρωποι θα δεχτούν νέους περιορισμούς στις δραστηριότητες για την αντιμετώπιση των παραλλαγών του Covid.

Ο κ. Γουίτι έκανε τις σχετικές δηλώσεις όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή καραντίνας σε ταξιδιώτες από ορισμένες αφρικανικές χώρες μετά την εμφάνιση νέου στελέχους.

Ο καθηγητής Γουίτι είπε ότι δεν είναι βέβαιο ότι "θα μπορούσαμε να είχαμε την υποστήριξη του κόσμου" εάν έπρεπε να επιβληθούν περιορισμοί.

Η Αγγλία έχει υποστεί τις συνέπειες τριών εθνικών lockdowns από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο Covid.

Έχουν επίσης επιβληθεί πολλοί τοπικοί περιορισμοί σε διάφορα σημεία της χώρας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών.

Πόσο ανησυχητική είναι η νέα παραλλαγή Covid;

Ο καθηγητής Γουίτι σε μια συζήτηση πάνελ που διοργανώθηκε από την Ένωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημείωσε: "Η μεγαλύτερη ανησυχία μου αυτή τη στιγμή είναι ότι οι άνθρωποι... αν χρειαστεί να κάνουμε μια περισσότερο δυναμική επέμβαση, είτε πρόκειται για την τρέχουσα νέα παραλλαγή είτε σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, εάν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο μαζί μας;"

“Παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενοι περιορισμοί ήταν πολύ καταστροφικοί για την κοινωνία και την οικονομία, ο κόσμος είχε δείξει μια εξαιρετική ικανότητα να αποδέχεται απλά ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει συλλογικά να κάνουμε για να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον και να τα κάνουμε συλλογικά", πρόσθεσε ο Κρις Γουίτι.

Ωστόσο έχει γίνει δυσκολότερο να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με την πάροδο του χρόνου. “Είναι ευκολότερο να είμαστε σίγουροι για την αντίδραση των ανθρώπων στην αρχή από ό, τι είναι όταν οι άνθρωποι ανέχθηκαν δύο χρόνια της ζωής τους κάτω από περιορισμούς”, είπε ο καθ. Γουίτι.

Υπήρξαν άλλα 50.091 κρούσματα Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι 160 θάνατοι εντός 28 ημερών από θετικό τεστ, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία.

Τόσο οι θάνατοι όσο και ο αριθμός των ανθρώπων που εισάγονται στο νοσοκομείο εξακολουθούν να είναι χαμηλοί παρά την αύξηση των κρουσμάτων. Είναι πιθανό να βλέπουμε τον αντίκτυπο της εκστρατείας για τον εμβολιασμό με την ενισχυτική δόση που προστατεύει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους και να τους κρατάει έξω από το νοσοκομείο.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι είναι «πολύ πιθανό» η νέα παραλλαγή - η οποία έχει ονομαστεί Όμικρον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - να έχει ήδη εξαπλωθεί από τη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα. Πάντως δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες, καθώς και από τη Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουστίνι, θα πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες, εφόσον φθάνουν στην Αγγλία μετά τις 04:00 GMT την Κυριακή και θα να πρέπει να μπουν σε καραντίνα -ξενοδοχείου.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε στην εκπομπή PM του BBC Radio 4: “Η κυβέρνηση έχει δίκιο να είναι προσεκτική και έχουν κινηθεί πολύ γρήγορα για να επιβάλλουν αυτούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, και αυτό είναι το σωστό, ειδικά καθώς υπάρχει τόση αβεβαιότητα σχετικά με αυτή τη νέα παραλλαγή”.

O κ. Χάνκοκ πρόσθεσε: “Ελπίζω πολύ ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε περαιτέρω περιορισμούς στη Βρετανία, κυρίως λόγω του εύρους του προγράμματος εμβολιασμού".

Αλλά υπάρχουν φόβοι ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά και ότι μπορεί να επηρεάσει μία από τις σημαντικότερες θεραπείες του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη χρήση του Ronapreve, φάρμακο αντισωμάτων.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel