Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Covid: Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον

banner roots

Covid: Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον
04.12.2021 | 13:31

Covid: Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Τα πρώτα πραγματικά δεδομένα που δείχνουν ότι η παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον μπορεί να παραβιάσει το τείχος ανοσίας ανακοινώθηκαν από επιστήμονες στη Νότια Αφρική, μετέδωσε το BBC.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από Covid πολλές φορές.

Πρόκειται μια εσπευσμένη ανάλυση των στοιχείων και όχι οριστική, αλλά συνάδει με την ανησυχία των επιστημόνων για τις μεταλλάξεις της παραλλαγή Όμικρον.

Επίσης, δεν είναι σαφές τι σημαίνει αυτό για την προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια.

Μια εβδομάδα μετά την ανίχνευση της παραλλαγής που ονομάστηκε Όμικρον, ο κόσμος εξακολουθεί να προβληματίζεται και αγωνίζεται για να κατανοήσει την πραγματική απειλή που εγκυμονεί η εμφάνιση αυτής της παραλλαγής Covid. Πάντως τώρα τα πρώτα κομμάτια ενός μεγάλου και σύνθετου παζλ αρχίζουν να συναρμολογούνται.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η παραλλαγή έχει πολλαπλές μεταλλάξεις και αξιωματούχοι στη Νότια Αφρική έχουν προειδοποιήσει ότι συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι η κατανόηση του πόσο πιθανό είναι κάποιος που έχει ήδη προσβληθεί από Covid να αρρωστήσει και πάλι εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Η Όμικρον έχει ήδη εντοπιστεί σε περισσότερες από 30 χώρες.

Οι επιστήμονες έχουν αναλύσει σχεδόν 36.000 περιπτώσεις επαναμόλυνσης στη Νότια Αφρική για να διαπιστώσουν τυχόν αλλαγές στο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό δύο ή περισσότερες φορές καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι σχετικές έρευνες έδειξαν ότι δεν υπήρχε αύξηση του κινδύνου επανεμφάνισης κατά τη διάρκεια έξαρσης της πανδημίας λόγω των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα. Αυτό συμβαίνει παρά τις εργαστηριακές μελέτες που υποδηλώνουν ότι αυτές οι παραλλαγές είχαν τη δυνατότητα να αποφύγουν κάποια ανοσία.

Ωστόσο, τώρα έχουν ανιχνεύσει μια αύξηση των λοιμώξεων και μολονότι δεν έχουν ελέγξει κάθε ασθενή για να αποδείξουν ότι έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον επισημαίνουν ότι ο συγχρονισμός υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή είναι η κινητήρια δύναμη αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.

Άλλα 75 κρούσματα Όμικρον επιβεβαιώθηκαν στην Αγγλία την Παρασκευή, ανεβάζοντας το σύνολο για την Αγγλία σε 104 και για το Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά σε 134.

Η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε την Πέμπτη 53.945 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από τις 17 Ιουλίου. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 2,8% τις τελευταίες επτά ημέρες σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, αν και οι θάνατοι κατέγραψαν πτώση 3% για το ίδιο διάστημα.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες επιπλέον 141 θανάτους σε διάστημα 28 ημερών από ένα θετικό τεστ κορονοϊού, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τους 171 νεκρούς πριν από μία ημέρα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το