Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Εθνικό πιλοτικό πρόγραμμα για την παροχή φαρμάκου κατά του Covid

banner roots

Βρετανία:  Εθνικό πιλοτικό πρόγραμμα για την παροχή φαρμάκου κατά του Covid
05.12.2021 | 11:04

Βρετανία: Εθνικό πιλοτικό πρόγραμμα για την παροχή φαρμάκου κατά του Covid

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας – το NHS - σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ένα αντι-ϊκό χάπι "που θα αλλάξει το παιχνίδι με τον Covid" . Ένα χάπι που μπορούν να πάρουν στο σπίτι οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Η σχετική επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από το υπουργείο Υγείας.

Το Molnupiravir , γνωστό και ως Lagevrio, είναι πολύ πιθανό να προσφέρεται στους πιο ευάλωτους ασθενείς μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την Sunday Telegraph.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την έναρξη ενός εθνικού πιλοτικού προγράμματος διάθεσης του φαρμάκου. Η η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το νέο χάπι τον περασμένο μήνα.

Το Sky News μετέδωσε ότι μια επιστολή έχει πάει στους τοπικούς φορείς της δημόσιας υγείας σχετικά με την ανάπτυξη του προγράμματος που σχεδιάζει το υπουργείο Υγεάς. Ωστόσο, ένα χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Η ανάπτυξη του προγράμματος θα έχει ως στόχο να αποτρέψει τους ευάλωτους ασθενείς με κορονοϊό να αρρωστήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το Molnupiravir μπορεί να ληφθεί από εκείνους που έχουν βρεθεί θετικοί στον COVID και έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής ασθένειας, όπως παχυσαρκία, είναι άνω των 60 ετών, διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το NHS θα παρέχει το αντιϊκό χάπι σε κλινικά ευάλωτους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς μέσα σε μόλις 48 ώρες από τη στιγμή που βρεθούν θετικοί στον COVID-19.

Τα νοσοκομεία και οι οικογενειακοί ιατροί έχουν ενημερωθεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρόκειται να οργανώσει μια " σειρά μονάδων παράδοσης φαρμάκων COVID", ώστε το αντιϊκό φάρμακο να παρέχεται στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό μόλις βρεθούν θετικοί στον ιό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένας ασθενής που θεωρείται ότι αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο επιπλοκών από τον κορονοϊό θα λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από την τοπική μονάδα χορήγησης φαρμάκων COVID-19 για να του προσφερθεί το φάρμακο αφού βρεθεί θετικός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μια σειρά δισκίων για να πάρουν στο σπίτι, αλλά μερικοί άνθρωποι θα λάβουν το φάρμακο ενδοφλεβίως στο νοσοκομείο.

Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε 480.000 δισκία μολνουπιραβίρης μετά από μελέτη που έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε το ποσοστό εισαγωγών και θανάτων στα νοσοκομεία κατά 50% σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι το φάρμακο “θα αλλάξει το παιχνίδι για τους πιο ευάλωτους και τους ανοσοκατεσταλμένους” αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το νέο χάπι.

Το χάπι αναπτύχθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες Ridgeback Biotherapeutics και Merck Sharp & Dohme. Λειτουργεί παρεμβαίνοντας στην αναπαραγωγή του ιού. Αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του COVID-19, διατηρώντας τα επίπεδα χαμηλά στον ανθρώπινο οργανισμό , μειώνοντας τελικά τη σοβαρότητα της νόσου.

Το φάρμακο θα πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό μετά από θετικό τεστ και εντός των πρώτων πέντε ημερών, συμβουλεύει ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel