Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία– Αναπληρωματικές εκλογές: Ήττα των Συντηρητικών στο Βόρειο Σροπσίρ

banner roots

Βρετανία– Αναπληρωματικές εκλογές: Ήττα των Συντηρητικών στο  Βόρειο Σροπσίρ
17.12.2021 | 13:14

Βρετανία– Αναπληρωματικές εκλογές: Ήττα των Συντηρητικών στο Βόρειο Σροπσίρ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κέρδισαν την έδρα στο Βόρειο Σροπσίρ (North Shropshire) που κατείχε για σχεδόν 200 χρόνια το Συντηρητικό κόμμα .

Οι αναπληρωματικές εκλογές έγιναν μετά την παραίτηση του πρώην βουλευτή Όουεν Πάτερσον, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τους κοινοβουλευτικούς κανόνες άσκησης πιέσεων (lobbying) προς όφελος τρίτων. O κ Πάτερσον κατείχε την πλειοψηφία με περίπου 23.000 ψήφους.

Η κ. Έλεν Μόργκαν εξασφάλισε πλειοψηφία 5.925 ψήφων. H “αποδημία” των ψήφων από τους Συντηρητικούς στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες υπολογίζεται ότι ήταν της τάξης του 34% ενώ η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες κυμάνθηκε στο 46,2%.

Η ήττα των Τόρις έρχεται ως επιστέγασμα μιας εβδομάδας προκλήσεων για τον πρωθυπουργό και ηγέτη του Συντηρητικού κόμματος.

Η κ. Μόργκαν, η οποία ήταν υποψήφια των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στις γενικές εκλογές του 2019, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το χθεσινό αποτέλεσμα σημαίνει ότι το “πάρτι έχει τελειώσει” για τον Μπόρις Τζόνσον.

Η κ. Μόργκαν ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του Βόρειου Σροπσίρ όχι μόνο επειδή την επέλεξαν να τους εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο - "αλλά και για τη σκληρή δουλειά και τις θυσίες που κάνατε τα τελευταία δύο χρόνια για να αντιμετωπίσει η κοινότητά μας αυτή την τρομερή πανδημία".

Στις αναπληρωματικές εκλογές της Πέμπτης συμμετείχαν συνολικά 14 υποψήφιοι.

Ο υποψήφιος των Τόρις Δρ Νιλ Σάστρι Χερστ δεν κατάφερε να διατηρήσει την έδρα για το κυβερνών κόμμα . Συγκέντρωσε 12.032 ψήφους έναντι των 17.957 ψήφων της κ. Μόργκαν, με τον κ. Μπεν Γουντ των Εργατικών να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 3.686 ψήφους.

Το αποτέλεσμα στο Βόρειο Σροπσίρ σημειώνεται λίγες ημέρες μετά τη μεγαλύτερη εξέγερση κατά του Μπόρις Τζόνσον από βουλευτές Τόρις . Εκατό βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος έχουν καταψηφίσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την επικαιροποίηση των περιορισμών Covid στην Αγγλία.

Αυτή η εξέλιξη ήταν επακόλουθο των αντιπαραθέσεων σχετικά με ένα Χριστουγεννιάτικο πάρτι στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια περιοριστικών μέτρων τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και με την εμφάνιση του πρωθυπουργού σε ένα εικονικό κουίζ μαζί με δύο συνεργάτες του περίπου την ίδια περίοδο.

Πρόσφατα έχει επίσης επιβληθεί πρόστιμο στο Συντηρητικό Κόμμα που αφορά τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ από τον κ. και την κ. Τζόνσον. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί ότι “έγινε κάποιο σφάλμα” στην αντιμετώπιση της υπόθεσης Πάτερσον.

Είναι η δεύτερη ήττα των Τόρις σε αναπληρωματικές εκλογές από τότε που έγιναν οι βουλευτικές εκλογές του 2019. Τον Ιούλιο, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κέρδισαν την έδρα στο Chesham and Amersham. Η μετατόπιση των ψήφων ήταν της τάξης του 25%.

Νωρίτερα στις επαναληπτικές εκλογές αυτό το μήνα, οι Συντηρητικοί μπόρεσαν να διατηρήσουν την έδρα στο  Old Bexley and Sidcup, μετά το θάνατο του βουλευτή Τζέιμς Μπρόκενσιρ, αλλά η πλειοψηφία τους μειώθηκε από σχεδόν 19.000 σε 4.478 ψήφους. Η απώλεια των ψήφων ήταν γύρω στο 10% υπέρ των Εργατικών.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το