Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ουκρανία: Λιγοστεύουν οι ελπίδες αποκλιμάκωσης -Απειλεί η Δύση, δεν υποχωρεί ο Πούτιν

banner roots

Ουκρανία: Λιγοστεύουν οι ελπίδες αποκλιμάκωσης -Απειλεί η Δύση, δεν υποχωρεί ο Πούτιν
26.01.2022 | 09:11

Ουκρανία: Λιγοστεύουν οι ελπίδες αποκλιμάκωσης -Απειλεί η Δύση, δεν υποχωρεί ο Πούτιν

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Καμία πρόοδος δεν επετεύχθη ούτε την Τρίτη σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, με τις πλευρές να παραμένουν αμετακίνητες και τον Μπάιντεν πια να... απειλεί ευθέως τον Πούτιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στην περίπτωση μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
 
Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του σε ένα μικρό κατάστημα στην Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν είπε ότι «δεν είχε την πρόθεση» να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες ή δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. «Δεν έχουμε σκοπό να αναπτύξουμε αμερικανικές ή ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην Ουκρανία», τόνισε. Πρόσθεσε όμως ότι μπορεί να μετακινήσει στο εγγύς μέλλον κάποιους από τους 8.500 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν τεθεί σε επιφυλακή.
 
Ο Μπάιντεν παρατήρησε ότι δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στη στάση των ρωσικών δυνάμεων και επανέλαβε ότι θα είναι τεράστιες οι συνέπειες παγκοσμίως αν ο Ρώσος πρόεδρος εισβάλει στην Ουκρανία.
 
Όταν ρωτήθηκε από μια δημοσιογράφο αν θα σκεφτόταν να επιβάλει κυρώσεις στον Πούτιν προσωπικά, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «Ναι», προσθέτοντας: «Μπορώ να το φανταστώ».
 
Ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price, από την πλευρά του δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι να γίνουν αμοιβαίες κινήσεις προς όφελος και των δύο εθνών.
 
Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι πριν γίνει οποιαδήποτε συμφωνία με τη ρωσική πλευρά, οι ΗΠΑ θα συμβουλευτούν τους εταίρους τους και την Ουκρανία. «Δεν πρόκειται να κάνουμε συμβιβασμούς. Θα πρέπει και οι Ρώσοι να κάνουν κάτι που θα διασφαλίζει τη δική μας ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Το ΝΑΤΟ ανοιχτό στον διάλογο, αλλά ανυποχώρητο
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε σε συνέντευξή του ότι το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία, ενώ όσα στελέχη του βρίσκονται ήδη στη χώρα, παραμένουν εκεί για εκπαιδευτικούς λόγους, για τους Ουκρανούς συναδέλφους τους, ειδικότερα «για να τους μάθουν τη χρήση του οπλισμού που έχει παράσχει η Συμμαχία».
 
Νωρίτερα, αμερικανικό αεροσκάφος μετέφερε πυρομαχικά στην Ουκρανία.
 
Απομακρύνουν μέλη των πρεσβειών τους 5 χώρες
Ενδεικτικό του πολεμικού κλίματος που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς απομακρύνουν μέλη των οικογενειών υπαλλήλων τους από τις πρεσβείες τους στην Ουκρανία.
 
«Λόγω της συνεχιζόμενης αυξημένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας και των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, αποφασίσαμε να αποσύρουμε προσωρινά τα παιδιά του προσωπικού της καναδικής πρεσβείας κάτω των 18 ετών και τα μέλη των οικογενειών που τα συνοδεύουν», αναφέρει το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνεται ότι «η ασφάλεια των Καναδών, των δικών μας υπαλλήλων και των οικογενειών τους στις καναδικές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία του Καναδά στην Ουκρανία «θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση».
 
Έκκληση από την Ευρώπη για αποκλιμάκωση
Έκκληση προς τη Ρωσία να επιλέξει την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία απηύθυναν για μία ακόμη φορά οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.
 
Σε αντίθετη περίπτωση, επανέλαβαν οι ηγέτες των δύο ευρωπαϊκών χωρών, «θα υπάρξει απάντηση» και «το κόστος θα είναι υψηλό».
 
Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν πάντως ότι παραμένουν προσηλωμένοι στον διάλογο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
 
Πολεμικό κλίμα και στη Φινλανδία
Η Φινλανδία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα, καθώς αυξάνονται οι διεθνείς εντάσεις με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.
 
Η Φινλανδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει μακρά σύνορα και δύσκολη ιστορία με τη Ρωσία, δεν έδωσε λεπτομέρειες αναφορικά με την αλλαγή της στρατιωτικής της ετοιμότητας.
 
Συνεχίζει τις ασκήσεις η Ρωσία και... επιδεικνύει τους συμμάχους της
Την ίδια ώρα, η Ρωσία με την Κίνα πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή μεγάλων πολεμικών πλοίων, στη θάλασσα της Αραβίας.
 
Σημειώνεται ότι στη μεγάλης κλίμακας άσκηση συμμετείχαν πλοία από τον στόλο του Ειρηνικού της Ρωσίας, καθώς και πολλά σύγχρονα πολεμικά πλοία της Κίνας. Οι ασκήσεις αυτές θεωρούνται μήνυμα προς τη Δύση και επαναβεβαίωση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
 
Να γιατί είναι όλο και πιο δύσκολο να κάνει πίσω η Ρωσία -Η ανάλυση του Guardian
Περιθώρια για να κάνει πίσω η Ρωσία αναφορικά με την Ουκρανία υπάρχουν και ο Πούτιν μπορεί ακόμη να ανακρούσει πρύμναν, αλλά οι πιθανότητες για μια τέτοια απόφαση φαντάζουν λιγότερες λόγω των οικονομικών και πολιτικών συνεπειών τους, αναφέρει ο Guardian.
 
Η επιθετική ανάπτυξη από τη Ρωσία άνω των 100.000 στρατιωτών κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία υποχρέωσε το ΝΑΤΟ να στείλει πρόσθετες δυνάμεις στην ανατολική του πτέρυγα, κίνηση που οδήγησε τη Δευτέρα σε πτώση τις ρωσικές αγορές κι ίσως κάνει τη Μόσχα να νιώσει αναγκασμένη να αναλάβει δράση.
 
Με τις ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον και της Συμμαχίας για την αποστολή πρόσθετων δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη καθίσταται δυσκολότερη μια αλλαγή στάσης από τη Μόσχα, εξηγεί ο Guardian, αφού αν αποσύρει η Ρωσία μονομερώς τα στρατεύματά της θα  βρεθεί στη θέση του χαμένου της αναμέτρησης, έχοντας πετύχει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιθυμούσε, δηλαδή μια ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην αυλή της.
 
Η αμφιλεγόμενη στρατηγική της Ρωσίας
Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση για την κλιμάκωση των εντάσεων και το χάος στις ρωσικές χρηματαγορές.
 
«Παρακολουθούμε δηλώσεις από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για διεύρυνση της παρουσίας της και ανάπτυξη δυνάμεων και εξοπλισμού στο ανατολικό της κέρας. Όλα αυτά οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.
 
«Σημειώστε, παρακαλώ, ότι όλα αυτά δεν συμβαίνουν λόγω αυτών που κάνουμε εμείς, η Ρωσία. Συμβαίνουν λόγω των ενεργειών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και των πληροφοριών που δημοσιεύουν», πρόσθεσε.
 
Η αμφίβολη διπλωματική στρατηγική της Ρωσίας κι η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη δυνάμεων κατά μήκος της μεθορίου με την Ουκρανία και εντός της γειτονικής Λευκορωσίας έχει ήδη πείσει πολλούς αναλυτές ζητημάτων διεθνούς ασφαλείας ότι η Μόσχα επιδιώκει τον πόλεμο. Δεν υπήρχαν άλλωστε πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσει από τη Δύση τις μαξιμαλιστικές εγγυήσεις ασφαλείας που αξιώνει και την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από όλα τα κράτη που εντάχθηκαν σ’ αυτό μετά το 1997.
 
Ο Πούτιν έχει ακόμη την επιλογή της υπαναχώρησης, που, βέβαια, θα ήταν ντροπιαστική για τον ίδιο και θα αποδυνάμωνε μελλοντικά την ισχύ των προειδοποιήσεών του προς τη Δύση -λέει ο Guardian-, αλλά τουλάχιστον δεν θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έκανε το πρώτο βήμα για να αποτραπεί μια καταστροφική σύρραξη.
 
Το πλήγμα στη ρωσική οικονομία
Σύμφωνα με την ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας, μια τέτοια κίνηση φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη, καθώς η Ρωσία αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες από το τζογάρισμά της. Κυβερνήσεις στη Δύση έχουν δείξει ότι λαμβάνουν στα σοβαρά τις περί πολέμου απειλές, προειδοποιώντας με σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία και διατάζοντας την απομάκρυνση των οικογενειών διπλωματών τους από την Ουκρανία, λόγω της απειλής «σημαντικής στρατιωτικής δράσης κατά της Ουκρανίας».
 
Οι ρωσικές αγορές δέχθηκαν γερό πλήγμα τη Δευτέρα ενόψει της καταστροφικής προοπτικής μιας σύρραξης με την Ουκρανία, με τις μετοχές blue-chip, όπως εκείνες της τράπεζας Sberbank και του ενεργειακού κολοσσού Gazprom να χάνουν πάνω από το 10% της αξίας τους και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τις αγορές ξένου συναλλάγματος, καθώς η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου υποχώρησε κατά σχεδόν 6% από τις αρχές του μήνα.
 
Μπούμερανγκ οι ρωσικές αξιώσεις
Πέραν τούτου, οι απαιτήσεις της Ρωσίας να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη γύρισαν μπούμερανγκ καθώς η απειλή πολέμου ενέτεινε τα αιτήματα για αποστολή στρατευμάτων στις χώρες που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα.
 
«Φθάνουμε στο σημείο όπου η συνεχής στρατιωτική ανάπτυξη Ρωσίας και Λευκορωσίας στην Ευρώπη θα πρέπει να  αντιμετωπιστεί από τα κατάλληλα ΝΑΤΟϊκά αντίμετρα», τόνισε χθες ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών,  Έντγκαρ Ρίνκεβιτς. «Ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε την παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα, με στόχο τόσο την άμυνα όσο και την αποτροπή», πρόσθεσε.
 
Η απάντηση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Ρωσία
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι κάποια κράτη-μέλη του θέτουν σε κατάσταση ετοιμότητας δυνάμεις τους και θα στείλουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή, καθώς φαντάζει ολοένα και πιθανότερη μια σύρραξη στην Ουκρανία. Αλλά και η κυβέρνηση Μπάιντεν μελετά την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, σε μια σημαντική στροφή από την προηγούμενη τακτική τής αποφυγής πρόκλησης της Ρωσίας, όπως ανέφεραν οι «New York Times».
 
Αν και οι αποστολές πρόσθετων δυνάμεων είναι απίθανο να αρκέσουν για την αποτροπή μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, στέλνουν το μήνυμα ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή.
 
«Το ίδιο το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά, αν η Ρωσία συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν την Κυριακή.
 
Η ρωσική απειλή
Ρώσοι αξιωματούχοι, οι οποίοι επέβλεπαν την ανάπτυξη στρατιών στη μεθόριο με την Ουκρανία, κατηγορούν τώρα τη Δύση ότι προκαλεί την κρίση.
 
«Η απειλή της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, που υπάρχει μόνο στην αχαλίνωτη φαντασία της Δύσης, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την προθυμία του ΝΑΤΟ να παράσχει “προστασία” στους συμμάχους του», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο. Αλλά καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση, αυξάνεται και το κόστος της για τη Μόσχα και δεν αποκλείεται -καταλήγει ο Guardian- να πειστεί το Κρεμλίνο ότι ήρθε πλέον η ώρα να αναλάβει δράση.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το