Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πόλεμος στην Ουκρανία: Χωρίς πρόοδο οι συζητήσεις Λαβρόφ-Κουλέμπα για 24ωρη κατάπαυση πυρός
afoi poriazi
Πόλεμος στην Ουκρανία: Χωρίς πρόοδο οι συζητήσεις Λαβρόφ-Κουλέμπα για 24ωρη κατάπαυση πυρός
10.03.2022 | 13:19

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χωρίς πρόοδο οι συζητήσεις Λαβρόφ-Κουλέμπα για 24ωρη κατάπαυση πυρός

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

24ωρη κατάπαυση πυρός ζήτησε ο Κουλέμπα που είπε ότι ο Λαβρόφ δεν δεσμεύθηκε επειδή «άλλοι αποφασίζουν γι' αυτό στη Μόσχα» - «Να σταματήσει η πολιτική απειλών κατά της Ρωσίας» ζήτησε ο Λαβρόφ και σημείωσε ότι η Ρωσία θα βγει από τον πόλεμο με... καθαρή συνείδηση

Χωρίς πρόοδο στο επείγον ζήτημα της κατάπαυσης πυρός ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.  Όπως δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μετά την συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ στην Αττάλεια, συζητήθηκε κατάπαυση πυρός 24 ωρών, ωστόσο δεν έγινε καμία πρόοδος. «Φαίνεται πως άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις στη Ρωσία»  σημείωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

 

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών διήρκεσαν μία ώρα και σαράντα λεπτά και έγιναν στην νότια Τουρκία παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πρόκειται για την πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες.

 
 

«Δυστυχώς ο κ. Λαβρόφ δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους... Ζητήσαμε κατάπαυση πυρός 24 ωρών για να λύσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα. Δεν κάναμε καμία πρόοδο. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειεές μας, έτσι ώστε να βρούμε κάποια λύση για τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Θα ξανασυναντηθούμε στο ίδιο πλαίσιο, στον βαθμό που θα υπάρξει δυνατότητα να βρεθούν λύσεις. Οταν συναντιούνται δύο υπουργοί εχουν εντολή γιατί τους έχει εμπιστευτεί ο ηγέτης τους. Αυτή είναι η δική μου δέσμευση να συνεχίσω προκειμένου να σταματήσουμε τον πόλεμο και την οδύνη των ουκρανών και να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας από τη Ρωσία», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα.

«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί»

 

«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί», διεμήνυσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. «Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας», σημείωσε.  «Εμείς θέλαμε να εξασφαλίσουμε μια 24ωρη εκεχειρία. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμους"» διευκρίνισε, εκφράζοντας την ελπίδα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών ένας από τους οποίους έπληξε νοσοκομείο παίδων. «Ήρθα εδώ πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους, για την απομάκρυνση αμάχων. Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το σημείο», σημείωσε ο Κουλέμπα. «Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και προβλέπω να συνεχίσουμε σε αυτό το σχήμα».

 

«Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές», δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα, εκφράζοντας την βούληση για «σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες: αν η Ρωσία προτίθεται να το κάνει, το ίδιο και εμείς».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης μετά την συνάντησή του με τον Λαβρόφ ότι φαίνεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της και ότι επιδιώκει παράδοση του Κιέβου, πράγμα το οποίο δεν θα πάρει.

Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια προτού εισβάλει η Ρωσία, αφότου ο Λαβρόφ ήγειρε το θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες τους.

Λαβρόφ: Φερέφωνο το Κίεβο, η επιχείρηση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο

Από τη μεριά του, και ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους λέγοντας ότι η ρωσική πλευρά ανοίγει διαδρόμους διαφυγής όπου χρειάζεται. Το αν θα λειτουργήσουν εξαρτάται από αυτούς που ελέγχουν αυτές τις περιοχές, πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Η ρωσική πλευρά έχει παρουσιάσει πολλές συγκεκριμένες προτάσεις, η πλευρά του Κιέβου, τις πήρε να τις μελετήσει και μας είπαν ότι θα μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις», σημείωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσεότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Κουλέμπα, ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια και πρόσθεσε ότι «όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους». «Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό. «Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε τους ισχυρισμούς που έχει διατυπώσει η Μόσχα τα τελευταία 24ωρα,  περί χρηματοδότησης των ΗΠΑ προγραμμάτων στην Ουκρανία για ανάπτυξη βιολογικών όπλων, περί σχεδίων των Ουκρανών να επιτεθούν σε ρωσώφωνους, ενώ κατηγόρησε το Κίεβο ότι έχει εξελιχθεί σε φερέφωνο δυτικών δυνάμεων,

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνάντησης των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας,  ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι απλά και μόνο για να γίνει. «Γιατί να γίνονται συναντήσεις εάν δεν τηρούνται οι συμφωνίες;» διερωτήθηκε. «Και στο Μινσκ έγινε συμφωνία αλλά οι Ουκρανοί την παραβίασαν», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ συπληρώνοντας ότι  όλα αυτά είναι για το φαίνεσθαι. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι παρών όταν υπάρχει μια σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης, ανέφερε επισης σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018