Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Νέες πιέσεις Μακρόν και Σολτς στον Πούτιν -Του ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

banner roots

Νέες πιέσεις Μακρόν και Σολτς στον Πούτιν -Του ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
10.03.2022 | 14:15

Νέες πιέσεις Μακρόν και Σολτς στον Πούτιν -Του ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο Πούτιν συζήτησε εκ νέου για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλίες.
 
Την είδηση επιβεβαιώνει και αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι Σολτς και Μακρόν κάλεσαν τον Πούτιν να εφαρμόσει άμεσα κατάπαυση του πυρός. Οι δύο ηγέτες τόνισαν στον Ρώσο πρόεδρο ότι ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων Κιέβου – Μόσχας. Πούτιν, Μακρόν και Σολτς συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος.
 
Ο Τσαβούσογλου ελπίζει σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων
Η τηλεφωνική επικοινωνία των τριών ηγετών έγινε μετά την άκαρπη συνάντηση των υπ ΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια της Τουρκίας.
 
Ο Τούρκος υπ ΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών και ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα συνεχιστούν αυτές οι συζητήσεις, απάντησε: «εμείς το ελπίζουμε. Θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο τις μεσολαβητικές μας προσπάθειες».
 
Ο Τσαβούσογλου είπε δεν υπήρξε καμία ένταση και φωνές κατά τη συνάντηση των Ντμίτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι δεν ανέβηκαν οι τόνοι. Πρόσθεσε ότι το πρώτο θέμα της συνάντησης ήταν να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη και τόνισε ότι η Άγκυρα έχει πλέον περισσότερες ελπίδες για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των προέδρων Ουκρανίας και Ρωσίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν μολονότι λίγο νωρίτερα ο Λαβρόφ είχε τονίσει: «Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι απλά και μόνο για να γίνει». «Ο Πούτιν θα είναι παρών όταν υπάρχει μια σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης».
 
Ο Μπάιντεν θα έχει το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν
Το απόγευμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.
 
Η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για τις 17:30 ώρα Ελλάδος και ανακοινώθηκε ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπήκε στην τρίτη εβδομάδα με πάνω από δύο εκατ. πρόσφυγες να έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους για να αποφύγουν την αιματοχυσία, η μεγαλύτερη έξοδος προσφύγων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Ερντογάν την Παρασκευή στην Αττάλεια
Αύριο, Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί την Αττάλεια της Τουρκίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Τασβούσογλου.
 
Ο ΓΓ του NATO θα συμμετάσχει επίσης στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel