Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ασφαλές σημείο θα διανυκτερεύσει ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης

banner roots

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ασφαλές σημείο θα διανυκτερεύσει ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης
15.03.2022 | 20:36

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ασφαλές σημείο θα διανυκτερεύσει ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών από τη Βουλή είπε πως ο πρόξενος βρισκόταν καθ'οδόν προς τη Ζαπορίζια - Αν και στο παρελθόν είχε εντολή να μετακινηθεί σε κτήριο με καταφύγιο, επέλεξε να παραμείνει για να βοηθήσει τους ομογενείς

Επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα Γενικού Προξένου Μαριούπολης, Μ. Ανδρουλάκη, καθώς και στελεχών του ΟΑΣΕ που βρίσκονται στην πόλη πραγματοποιείται αυτές τις ώρες σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ήδη, ο Ελληνας πρόξενος βρίσκεται σε ασφαλές σημείο, σε ουκρανικό έδαφος, όπου και θα διανυκτερεύσει για να συνεχίσει αύριο την πορεία εξόδου του από τη χώρα. 

Μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής είπε: «Μέσα στο πολεμικό πλαίσιο που προκλήθηκε από την Ρωσική εισβολή βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ομογενείς μας και διπλωμάτες μας! Σας ενημερώνω ότι τη στιγμή αυτή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη, μαζι με το προσωπικό του ΟΑΣΕ! Βρίσκονται ήδη στη κατεύθυνση προς Ζαπορίζια! Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η παρουσία του Προξένου μας στην Οδησσό στη κατεύθυνση να προστατεύσει και να βοηθήσει τους ομογενείς όπως και του πρέσβη και προξένου στη Μαριούπολη τιμούν τη πατρίδα μας. Τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου, τους ευχαριστώ πολύ» είπε.

Λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε τον διάλογό του με τον Έλληνα πρέσβη Φ. Κωστελλένο αλλά και με τον πρόξενο Μ. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι η απάντηση που του έδωσαν τιμά και τους δύο. Αρχικά ο κ. Δένδιας είπε ότι ενώ ο πρόξενος Μαριούπολης είχε εντολή να μετακινηθεί σε κτήριο με καταφύγιο ο ίδιος επέλεξε να παραμείνει εκεί που ήταν προκειμένου να βοηθήσει τους ομογενείς. Στη συνεχεία αναφέρθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχαν όταν ο πρέσβης Κωστελλένος συνόδευσε την πρώτη αποστολή εκκένωσης. «Ρώτησα σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη τον κ. Ανδρουλάκη αν θα ήταν φρόνιμο να εγκαταλείψει και αυτός. Τότε ο κ. Κωστελλένος μου είπε ότι κι εγώ θα επιστρέψω και ο κ. Ανδρουλάκης μου είπε δεν θα φύγω. Τιμά το διπλωματικό σώμα η απάντησή τους. Όπως και η στάση του πρόξενου στην Οδησσού κ. Δόχτση ο οποίος συνόδευσε δύο αποστολές» είπε ο κ. Δένδιας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι αυτή την ώρα ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται στον πόλη Μπερντγιάντσκ στον δρόμο προς τη Ζαπορίζια. «Ελπίζω ότι σύντομα θα τον δούμε στην πατρίδα. Έχει γίνει ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι δεν είναι δυνατόν και προς τις ουκρανικές και προς τις ρωσικές αρχές και προς όλες τις εμπλεκόμενες αρχές όπως η Καθολική Εκκλησία. Η Καθολική Εκκλησία εφοδίαζε με τρόφιμα και καύσιμα το καταφύγιο που ήταν ο πρόξενος τις τελευταίες ημέρες» είπε.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το