Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μάχη για την Οδησσό σημείο καμπής για την πολιτική έκβαση της τρέχουσας κρίσης
afoi poriazi
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μάχη για την Οδησσό σημείο καμπής για την πολιτική έκβαση της τρέχουσας κρίσης
22.03.2022 | 18:57

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μάχη για την Οδησσό σημείο καμπής για την πολιτική έκβαση της τρέχουσας κρίσης

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Την Πέμπτη συμπληρώνεται ένας μήνας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι δυνάμεις του Κιέβου προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση από τα στρατεύματα της Μόσχας στην ιστορική πόλη- λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.

Πληθαίνουν τα χτυπήματα κατά της κομβικής σημασίας πόλης από τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις που εξαπολύουν πυρά κατά κατοικημένων κτιρίων, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Οι αρχές της πόλης κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις για βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν κτίρια και προκάλεσαν φωτιές. “Δεν θα αφήσουμε την Οδησσό και θα παλέψουμε για την πόλη μας”, τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, Γκενάντι Τρουχάνοφ.

Σε απόσταση 300 χιλιομέτρων δυτικά της ρωσικής χερσονήσου της Κριμαίας, η πόλη θεωρείται στρατηγικό πλεονέκτημα τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία – και η πτώση της θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

“Σανίδα σωτηρίας” για το εμπόριο με το εξωτερικό

Η Οδησσός έχει στρατηγική και οικονομική σημασία για την Ουκρανία. Το Κίεβο αφού έχασε τη ναυτική βάση της στη Σεβαστούπολη μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία, το ουκρανικό ναυτικό μετέφερε την έδρα του εκεί. Περίπου το 70 τοις εκατό όλων των ουκρανικών εισαγωγών και εξαγωγών διεξάγονται μέσω θαλάσσης - και η Οδησσός χειρίζεται περίπου το 65 τοις εκατό αυτού του εμπορίου.

Η απώλεια της πόλης θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ουκρανία και την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου και να επιτρέψει στη Ρωσία να έχει ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Η Ουκρανία δεν έχει άλλα μεγάλα λιμάνια να βασιστεί σε περίπτωση που χάσει τον έλεγχο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της, δίνοντας τη δυνατότητα στη Ρωσία να κυριαρχήσει αποτελεσματικά σε ολόκληρη τη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Στο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η μάχη για την Οδησσό θα διαδραματίσει έναν από τους βασικούς ρόλους στον καθορισμό της μελλοντικής πολιτικής έκβασης της τρέχουσας σύγκρουσης, εκτιμούν οι αναλυτές. Για τη Μόσχα, ο πλήρης έλεγχος των ουκρανικών εδαφών που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα και των ακτών της Θάλασσας του Αζόφ μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για τα ρωσικά συμφέροντα από την κατάληψη του Χάρκοβο και της δυτικής Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι θέλουν την Οδησσό άθικτη.

Η κατάληψη της Οδησσού θα έχει επίσης ιδιαίτερη συμβολική σημασία, δεδομένης της σημαντικής θέσης που κατέχει στον ρωσικό πολιτισμό και την ιστορία.

Ιδρύθηκε το 1794 από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη τη Μεγάλη. Για την αυτοκρατορία έγινε ένα λιμάνι-κλειδί , ένα κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο που φιλοξένησε όχι μόνο Ρώσους και Ουκρανούς, αλλά Έλληνες , Βούλγαρους , Αρμένιους και Εβραίους καθώς και πολλούς εμπορευόμενους από χώρες της Δυτικής Ευρώπη – Ιταλούς, Γάλλους, Άγγλους. Με την περίτεχνη αρχιτεκτονική της, σχεδιασμένη από Ιταλούς καλλιτέχνες και την πλούσια πολιτιστική ζωή, η πόλη μετατράπηκε σε ένα από τα σύμβολα του ρωσικού αυτοκρατορικού κύρους και της ρωσικής ισχύος.

Οι τοπικές αρχές έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι η ιστορική σημασία της πόλης θα μπορούσε να την απαλλάξει από τις καταστροφικές ρωσικές εναέριες επιθέσεις που έχουν βιώσει άλλες ουκρανικές πόλεις. "Θέλουν την Οδησσό άθικτη, την υποδομή, την αρχιτεκτονική και το στρατηγικό νόημα της Οδησσού. Θέλουν όλα αυτά άθικτα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η Οδησσός θα έχει ειδική στρατιωτική μεταχείριση", δήλωσε ο δήμαρχος Γκενάντι Τρουχάνοφ στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση των ΗΠΑ.

Επισημαίνεται ότι η πόλη φιλοξενεί επίσης μια σημαντική εθνική ρωσική κοινότητα, ένας παράγοντας που ορισμένοι Ρώσοι παρατηρητές έχουν ισχυριστεί ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη στρατιωτική προσπάθεια κατάληψης της πόλης.

Υπερδνειστερία και περιφερειακή ασφάλεια

Η κατάληψη της Οδησσού από τη Ρωσία είναι πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την ασφάλεια των γειτόνων της. Αναλυτές άμυνας επεσήμαιναν ότι ο έλεγχος της πόλης θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ανοίξουν χερσαίο διάδρομο προς την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία επιδιώκει την ανεξαρτησία από τη Μολδαβία από τη δεκαετία του 1990.

Στην περιοχή υπάρχει ρωσική δύναμη περίπου 1.500 ανδρών που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ειρηνευτικής δύναμης που δημιουργήθηκε εκεί μετά από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1992 μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης στο Κίσινεφ – πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας – και των αυτονομιστών της Υπερδνειστερίας.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Μολδαβίας, και υπήρξαν εικασίες ότι η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να την συμπεριλάβει σε ένα “κράτος -ένωση " μαζί με τη Λευκορωσία, την Αμπχαζία τη Νότια Οσετία και της αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Μια κίνηση της Μόσχας προς την Υπερδνειστερία ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία, η οποία, όπως και η Ουκρανία, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 3 Μαρτίου, η μολδαβική κυβέρνηση υπέβαλε επίσημο αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, φοβούμενη επέκταση του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου.

Νοτιότερα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία παρακολουθούν επίσης με αγωνία τα γεγονότα στην Ουκρανία. Οι δυο χώρες έχουν ήδη αισθανθεί ότι απειλούνται μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων στην περιοχή και την επέκταση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η πιθανή πτώση της Οδησσού συνεπώς θα ενίσχυε μόνο το Κρεμλίνο και τον Πούτιν. Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε την εξάλειψη του εδαφικού αναχώματος μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας - δύο χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ – και της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018