Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων κερδίζει έδαφος δυτικά του Κιέβου
afoi poriazi
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων κερδίζει έδαφος δυτικά του Κιέβου
23.03.2022 | 18:41

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων κερδίζει έδαφος δυτικά του Κιέβου

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ουκρανικά στρατεύματα αντεπιτίθενται στις ρωσικές δυνάμεις σε ορισμένες περιοχές, με αναφορές ότι έχουν κερδίσει έδαφος κοντά στην πρωτεύουσα, Κίεβο.

Οι τοπικές αρχές στην πόλη Μακάριβ, δυτικά του Κιέβου, ανέφεραν ότι ουκρανικές σημαίες κυματίζουν εκεί για άλλη μια φορά.

Αναλυτής άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο BBC ότι η αντεπίθεση ενδέχεται να αναγκάσει τη Μόσχα να αλλάξει τακτική.

Και ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι οι Ουκρανοί αντιστρέφουν τη δυναμική του πεδίου μάχης σε ορισμένες περιοχές του νότου.

Εθελοντές και ουκρανικές δυνάμεις στη μικρή νότια Βοζνεσένσκ κατέστρεψαν τεθωρακισμένη φάλαγγα και απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Και στην Χερσώνα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας και την πρώτη πόλη που κατέλαβαν οι Ρώσοι, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να ανακαταλάβουν εδάφη.

Ωστόσο, η τελευταία αξιολόγηση του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία μετακινούνται από το βορρά και το νότο για να "περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας".

Η ανακοίνωση του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι "οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα αναδιοργανώνονται πριν από την επανάληψη των επιθετικών επιχειρήσεων που θα είναι μάλιστα μεγάλης κλίμακας".

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν επίσης να βομβαρδίζουν τη Μαριούπολη, αν και η περιοχή όπου είναι το λιμάνι λέγεται ότι έχει υποστεί σχετικά μικρές ζημιές.

Ο Τζάστιν Μπρονκ, από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης για την άμυνα και την ασφάλεια - Royal United Services Institute (Rusi) - δήλωσε ότι η ουκρανική σθεναρή αντίσταση έλαβε χώρα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη προόδου μέχρι στιγμής.

"Οι Ρώσοι έχουν αποτύχει εμφανώς να καταλάβουν ολόκληρη τη χώρα παρά την προώθηση των δυνάμεων τους στην Ουκρανία ", δήλωσε στο BBC ο κ. Μπρόνκ.

"Έτσι τώρα η Ρωσία προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να τις συγκεντρώσει για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρησης - ιδιαίτερα γύρω από τη Μαριούπολη και το νότο", είπε στο BBC ο Τζάστιν Μπρονσκ.

Πρόσθεσε επίσης ότι εάν οι Ρώσοι κατελάμβαναν τη Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται εδώ και εβδομάδες και έχει χαμηλές προμήθειες, τότε ίσως θελήσουν να αναδιανείμουν στρατεύματα και πυρομαχικά, πρώτα στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας και στη συνέχεια ίσως στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο.

Ωστόσο, καθώς η Ουκρανία απωθεί τα ρωσικά στρατεύματα πίσω γύρω από το Ιρπίν, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο, και άλλα προάστια μαζί με το Μακάριβ, ενδέχεται τελικά η κυβέρνηση του Κιέβου να πετύχει να παρακωλύσει τα σχέδια της Μόσχας για κατάληψη της πρωτεύουσας, κατέληξε ο Μπρονσκ.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018