Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με Μπάιντεν και Ζελένσκι
afoi poriazi
Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με Μπάιντεν και Ζελένσκι
24.03.2022 | 18:20

Ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με Μπάιντεν και Ζελένσκι

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Πως αντιδρούν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην αξίωση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο - Είναι ανάγκη η ΕΕ να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα για να ρίξουμε τις τιμές, είπε ο Μητσοτάκης

Στον απόηχο της σημερινής απόφασης των ΗΠΑ να επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ξεκινά αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με την συμμετοχή του Τζο Μπάιντεν αλλά και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμιρ Ζελένσκι ο οποίος θα απευθυνθεί μεσω βίντεο στους ευρωπαίους ηγέτες και στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να συζητήσει από κοινού με τις ΗΠΑ εάν θα επιβάλει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρά τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το ευρωπαϊκό μπλοκ αλλά και το πως θα απαντήσει η ΕΕ στην ενεργειακή κρίση και την αξίωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώνεται η Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγει στις ευρωπαϊκές χώρες.

Μητσοτάκης: Είναι ανάγκη η ΕΕ να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα για να ρίξουμε τις τιμές

Για την κατάσταση στην Ουκρανία και το ενιαίο μέτωπο που πρέπει να σχηματίσει η ΕΕ στο θέμα της ενέργειας, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Θα έχουμε την ευκαιρία με την παρουσία του προέδρου Μπάιντεν να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, να επιβεβαιώσουμε την αρραγή ευρωπαϊκη ενότητα έναντι αυτής της βάρβαρης επιθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή μας στον πρόεδρο Ζελένσκι. Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να εγκρίνουμε το κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας που οριοθετεί το πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και να εκφράσουμε τις ελληνικές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε, αναφερόμενος στα ενεργειακά: «Αύριο το πρωί θα έχουμε μια σημαντική συζήτηση για την ενέργεια. Η κρίση στην Ουκρανία έχει συνέπειες σε όλους του πολίτες και τις επιχειρήσις. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Έχουμε καταθέσει σαν ελληνική κυβέρνηση πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, ώστε να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων. Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η ΕΕ να προμηθεύεται αέριο ως υπερεθνική οντότητα, είτε για το αέριο μέσω αγωγών είτε για το υγροποιημέμο αέριο, όπως κάναμε με τον κορωνοϊό και την αγορά εμβολίων. Πρέπει όλα τα μέλη να εκχωρήσουν στην ΕΕ αυτή την αρμοδιότητα, ώτε να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε τις τιμές φυσικού αερίου».

«Αν η Ρωσία θέλει ρούβλια, πρέπει να επαναδιαπραγματεύτουμε τις τιμές» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι εάν η Ρωσία ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώσουν για τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε ρούβλια, η τιμή θα πρέπει επίσης να επαναδιαπραγματευτεί.

«Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τιμές που είναι εντελώς αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντε Κρόο πριν εισέλθει στη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όσον αφορά τις κυρώσεις κατά των Ρώσων, ο Ντε Κρόο είπε ότι η γενική αρχή είναι πως οι κυρώσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ρωσική πλευρά παρά στην ευρωπαϊκή: «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον εαυτό μας».

Όταν ρωτήθηκε για ένα πιθανό εμπάργκο φυσικού αερίου και πετρελαίου, τόνισε τον «μεγάλο αντίκτυπο» τέτοιων μέτρων στην Ευρώπη, λέγοντας: «Νομίζω ότι δεν είναι απαραίτητο».

Η Ολλανδία δεν περιμένει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η Ολλανδία θα στήριζε πρόσθετες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο δεν αναμένεται μια τέτοια απόφαση από τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε «πραγματικά εντυπωσιασμένος» από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ έδωσε έμφαση στα σημαντικά μέτρα που έλαβαν οι χώρες κατά της Μόσχας, όπως τη συνέχιση των κυρώσεων και την αποστολή επιπλέον στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως είπε, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν θα είναι ικανοποιημένος γιατί θέλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

Ο Ρούτε χαρακτήρισε σημαντικό για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ το να εργαστούν για την επίτευξη του στόχου δαπανών 2% στην άμυνα πριν οι ηγέτες συναντηθούν εκ νέου στη Μαδρίτη. Η Ολλανδία, ανέφερε, θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με μονάδα στρατιωτικών που θα συνεργαστούν με τη Γαλλία για τον συντονισμό αποστολής στη Ρουμανία.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα δείξουν τον νικητή του πολέμου» είπε ο Μπορέλ

Για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού και την κρισιμότητα των δυο επόμενων εβδομάδων, αναφορικά με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, μίλησε ο Ζοσέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από τις περιοχές τους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Ο ρωσικός στρατός προχωράει σε σφαγές, καθώς έπειτα από ένα μήνα μαχών, δεν έχει καταφέρει να φτάσει εκεί που θέλει. Και όσο δεν καταφέρουν οι Ρώσοι να καταλάβουν πόλεις, βομβαρδίζουν και καταστρέφουν τα πάντα».

«Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να πολεμούν κι εμείς τους ενισχύουε με όπλα, θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε και να πιέζουμε την Μόσχα. Ας ελπίσουμε πως δεν θα συμβεί χημική επίθεση από την πλευρά των Ρώσων» είπε ο Μπορέλ, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο να συζητηθούν νέες κυρώσεις κατά προσώπων.

Σε ερώτηση για πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν από τη ρωσική επιθετικότητα η Γεωργία και η Μολδαβία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος είπε: «Η αστάθεια στην περιοχή είναι μεγάλη, αλλά για την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον ουκρανικό στρατό. Εκεί επικεντρωνόμαστε. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα δείξουν ποιος θα νικήσει. Οι Ουκρανοί πολεμούν να σταματήσουν τον πόλεμο».

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν θα είναι αποτελεσματικές εφόσον η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα, λέει η πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν υποστήριξε σήμερα ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δεν θα είναι αποτελεσματικές εάν η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που σήμερα θα κάνουμε και μια συζήτηση για την Κίνα, επίκειται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας και αυτό θα είναι ένα θέμα κλειδί, φυσικά», είπε η Μάριν κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Εάν η Κίνα βοηθά τη Ρωσία, τότε η κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν και εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν. Επομένως, ασφαλώς η Κίνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Κίνα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία θέλει να διασφαλίσει ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εφαρμόζονται

Η Ιρλανδία είναι ανοιχτή στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, όμως πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για να τιμωρηθεί η Μόσχα, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν.

«Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε νέες κυρώσεις, όμως θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις εφαρμόζονται», είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μάρτιν πρόσθεσε ότι η στάση της Ινδίας απέναντι στην ουκρανική κρίση είναι απαράδεκτη. Η Ινδία είναι η μοναδική μεγάλη χώρα που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ αλλά δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε έχει επιβάλει κάποια κύρωση.

Η Εσθονή πρωθυπουργός ζητά να επιβληθούν «οι σκληρότερες δυνατές κυρώσεις» στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρά τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το μπλοκ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα έπρεπε ήδη να χρησιμοποιούμε τα πάντα τώρα, εννοώ να επιβάλουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που μπορούμε… Μπορεί να πονέσουμε τώρα και να το τελειώσουμε αμέσως, ώστε εκείνος να μην προκαλέσει άλλη ζημιά», είπε η Κάλας αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018