Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλαγή κατεύθυνσης ή παραδοχή αποτυχίας από τη Μόσχα;

banner roots

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλαγή κατεύθυνσης ή παραδοχή αποτυχίας από τη Μόσχα;
26.03.2022 | 11:48

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλαγή κατεύθυνσης ή παραδοχή αποτυχίας από τη Μόσχα;

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Προτίθεται ο ρωσικός στρατός να αλλάξει τα σχέδιά του; Ίσως ακόμη και να περιορίσει το μέγεθος των φιλοδοξιών της Μόσχας στην Ουκρανία;

Μάλλον είναι πολύ νωρίς για να πούμε, αλλά σίγουρα υπάρχει μια αλλαγή στο κέντρο βάρους , σημειώνει ο Πολ Άνταμς του BBC.  

Ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός - ο Σεργκέι Ρούντσκοϊ - ανέφερε ότι το "πρώτο στάδιο" αυτού που ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" της Ρωσίας έχει ως επί το πλείστον ολοκληρωθεί και ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν τώρα στην "πλήρη απελευθέρωση του Ντονμπάς".

Αυτό είναι πιθανό να σημαίνει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια να προωθηθούν οι ρωσικές δυνάμεις πέρα από τη "γραμμή επαφής" που χωρίζει τα ουκρανικά κυβερνητικά εδάφη στα ανατολικά της χώρας από τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές "λαϊκές δημοκρατίες" του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Ο ρυθμός της προόδου των ρωσικών στρατευμάτων σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας παραμένει στάσιμος. Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν απωθηθεί από θέσεις γύρω από την πρωτεύουσα, Κίεβο, και λέγεται ότι έχουν αρχίσει να σκάβουν αμυντικές θέσεις για να αποφύγουν να χάσουν περισσότερα εδάφη ή για να προετοιμαστούν για κάποιο είδος ανάπαυλας.

Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι η Ρωσία έχει παραιτηθεί από την κατάληψη του Κιέβου, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σε πολλά μέτωπα υποχωρούν.

Την Παρασκευή, υποστήριξαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, η Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία έχασε έναν άλλο στρατηγό - τον έβδομο - και ότι το ηθικό του ρωσικού στρατού “βρισκόταν στον πάτο” σε ορισμένες μονάδες.

Εκτιμάται ότι η ανακοίνωση του στρατηγού Ρούντσκοϊ υποδηλώνει ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι η φιλόδοξη προπολεμική στρατηγική της έχει αποτύχει.

"Η Ρωσία αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε πολλούς άξονες ταυτόχρονα", ανέφερε ένας αξιωματούχος .

Μέχρι και 10 νέες ομάδες του τακτικού στρατού δημιουργούνται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και κατευθύνονται προς το Ντονμπάς.

Ακόμα και πριν την έναρξη του πολέμου τον περασμένο μήνα, ορισμένοι εξέφραζαν φόβους ότι η Ρωσία θα καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια για να περικυκλώσει τις καλύτερες μονάδες μάχης της Ουκρανίας, οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής επαφής.

Η υποχώρηση μπορεί να μη σημαίνει απαραίτητα άμβλυνση των ρωσικών φιλοδοξιών

Μια νέα προέλαση θα μπορούσε να δει τα ρωσικά στρατεύματα να προωθούνται σε περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που μέχρι στιγμής δεν ελέγχουν , πιθανώς με στόχο να συνδεθούν με δυνάμεις που κινούνται νότια από το Χάρκοβο και το Ιζιούμ.

Και αν η Ρωσία καταφέρει τελικά να ελέγξει απόλυτα το λιμάνι της Μαριούπολης, στη Θάλασσα της Αζοφικής τότε άλλες ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να κινηθούν βόρεια και να ολοκληρώσουν την περικύκλωση των επίλεκτων ουκρανικών μονάδων μάχης στη γραμμή επαφής.

Ορισμένοι από αυτούς τους στόχους εξακολουθούν να φαίνονται απρόσιτοι. Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης δίνουν έναν άγριο αγώνα , εμποδίζοντας τη Ρωσία να επιτύχει πλήρως μια άλλη από τις προπολεμικές φιλοδοξίες της – δηλαδή τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας από τη χερσόνησο της Κριμαίας στο Ντονμπάς.

Αλλά αν η Μόσχα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να επικεντρωθεί, προς το παρόν, στην επίτευξη ενός στόχου κάθε φορά, είναι πιθανό να εντείνει τη δύναμη πυρός της, ειδικά από τον αέρα.

Ο ουκρανικός στρατός, πειθαρχημένος και αποφασισμένος όπως είναι να απωθήσει τους εισβολείς, θα χρειαστεί όλη τη βοήθεια που μπορεί να πάρει για να αντέξει την πίεση.

"Ελπίζω ότι εκεί θα συμβάλει σημαντικά η προμήθεια όπλων από τη Δύση", ανέφερε αξιωματούχος.

Πάντως εάν οι επόμενες ημέρες δουν μια μετατόπιση του κέντρου βάρους στο Ντονμπάς, αυτό δεν σημαίνει ότι η Μόσχα θα έχει εγκαταλείψει τις ευρύτερες φιλοδοξίες της, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το