Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Ο Δήμαρχος ζητά την πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης

banner roots

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Ο Δήμαρχος ζητά την πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης
28.03.2022 | 14:34

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Ο Δήμαρχος ζητά την πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Περίπου 160.000 πολίτες έχουν παγιδευτεί στην πόλη χωρίς ρεύμα ανέφερε σήμερα  ο Βαντίμ Μποϊσένκο.

Πρόσθεσε ότι 26 λεωφορεία περιμένουν να απομακρύνουν τους πολίτες, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτραπεί ασφαλές πέρασμα.

"Η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας", σημείωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη, με τους πολίτες να είναι σε απελπιστική κατάσταση χωρίς νερό, φαγητό και φάρμακα.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους και κατηγορεί την Ουκρανία για την επανειλημμένη αποτυχία της , όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, να συμφωνήσει για ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους με στόχο την απομάκρυνση των παγιδευμένων αμάχων.

Ο Ερυθρός Σταυρός εξακολουθεί να μην μπορεί να φτάσει στην πολιορκημένη πόλη

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε ότι εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να παράσχει βοήθεια στην πολιορκημένη Μαριούπολη, καθώς απαιτεί από τη Ρωσία και την Ουκρανία να εγγυηθούν ασφαλή διέλευση.

"Οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να είναι οι εγγυητές και να έχουν συμφωνήσει για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση. Πρέπει να δημοσιοποιήσουν τη διαδρομή και να επιτρέψουν επαρκή χρόνο ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να φύγουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ICRC Ματ Μόρις στο BBC. "Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια ομάδα του Ερυθρού Σταυρού η οποία να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης", υπογράμμισε.

“Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, σημείωσε ο κ. Μόρις, "απαιτεί να επιτραπεί στους ανθρώπους να φύγουν, ωστόσο δεν πρέπει οι άμαχοι να εξαναγκάζονται να αποχωρήσουν". Πολλοί κάτοικοι της Μαριούπολης στεγάζονται σε κελάρια εδώ και εβδομάδες, χωρίς φαγητό, νερό και φάρμακα, μεταδίδουν οι απεσταλμένοι των βρετανικών ΜΜΕ.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι μεταφέρει της χιλιάδες αμάχους από την κατεστραμμένη Μαριούπολη σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία. Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι εφαρμόζει τακτικές εξαναγκασμού, αλλά έχει ανακοινώσει ότι γίνονται εκκενώσεις αμάχων υπό ρωσική συνοδεία.

Η ICRC υπογράμμισε ότι δεν βοηθά ποτέ σε τυχόν αναγκαστικές εκκενώσεις και έχει αρνηθεί οποιοδήποτε σχέδιο για να βοηθήσει τη Ρωσία να "φιλτράρει" Ουκρανούς πρόσφυγες από τη Μαριούπολη.

Δεν υπάρχουν σχέδια για εκκένωση πολιτών σήμερα Δευτέρα

Η Ουκρανία δεν σκοπεύει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να απομακρύνει αμάχους από πόλεις που είναι υπό πολιορκία , δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Ιρίνα Βερετσούκ ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη λόγω πληροφοριών για πιθανές Ρωσικές "προκλήσεις" κατά μήκος των διαδρομών εκκένωσης.

Ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν δημιουργηθεί από τη Μαριούπολη, το Σούμι και πόλεις και χωριά έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο, περιοχές που αυτή τη στιγμή έχουν περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων , με αποτέλεσμα οι απόπειρες εκκένωσης να αποτυγχάνουν.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel