Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Οι Ευρωπαίοι αρνούνται να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια. Τι λέει το Κρεμλίνο;

banner roots

Οι Ευρωπαίοι αρνούνται να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια. Τι λέει το Κρεμλίνο;
31.03.2022 | 18:20

Οι Ευρωπαίοι αρνούνται να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια. Τι λέει το Κρεμλίνο;

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι μη “φιλικές χώρες” για τις αγορές του ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο σε ρούβλια.  

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ που προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο αρνήθηκαν να αποδεχθούν την απόφαση του Ρώσου προέδρου, και δεν αποκλείεται να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ. Η ρωσική Gazprombank κατά τα φαινόμενα είναι πρόθυμη να μεταφέρει τα ευρώ σε ρούβλια, σύμφωνα με ένα σχέδιο που περιέγραψε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου την Πέμπτη.

Το σχέδιο για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι έτοιμο, έχει υποβληθεί στον Πούτιν και θα παρουσιαστεί στο κοινό "πολύ σύντομα", δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πούτιν απαίτησε να είναι έτοιμο μέχρι τις 31 Μαρτίου. Οι κανόνες για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια προετοιμάζονται από την Κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο μηχανισμός μπορεί να έχει ως εξής: οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ευρώ στην Gazprombank, η οποία δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις της ΕΕ. Τώρα οι περισσότερες πληρωμές για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους γίνονται μέσω αυτής της τράπεζας. Στη συνέχεια, η ίδια η τράπεζα θα μεταφέρει τα κεφάλαια σε ρούβλια.

Από τη δήλωση του Πεσκόφ δεν είναι σαφές πώς θα γίνει αυτό. Οι αναλυτές πρότειναν ότι η μετατροπή να γίνεται στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, γεγονός που θα δημιουργούσε έναν σημαντικό νέο αγοραστή ρουβλιών, ο οποίος θεωρητικά θα μπορούσε να στηρίξει το ρωσικό νόμισμα.

Εάν αυτό το σύστημα λειτουργήσει, τότε ουσιαστικά τίποτα δεν θα αλλάξει για τους ευρωπαίους καταναλωτές φυσικού αερίου. Από τα σχόλια του Πεσκόφ δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτή είναι η τελική επιλογή ή όχι και αν θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες - ή μόνο στην περίπτωση της Γερμανίας, για παράδειγμα. Την Πέμπτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε επίσης ότι οι πληρωμές φυσικού αερίου για τους Ευρωπαίους θα παραμείνουν σε δολάρια και ευρώ.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel