Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πόλεμος στην Ουκρανία Βολοντίμιρ Ζελένσκι: ”H Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στην Ουκρανία”

banner roots

Πόλεμος στην Ουκρανία  Βολοντίμιρ Ζελένσκι: ”H Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στην Ουκρανία”
05.04.2022 | 14:13

Πόλεμος στην Ουκρανία Βολοντίμιρ Ζελένσκι: ”H Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στην Ουκρανία”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την Μπούτσα, λίγες ώρες μετά τη σφαγή κοντά στο Κίεβο. 

Όπως μετέδωσε το BBC, ο Ζελένσκι επιθεώρησε τον δρόμο όπου στήθηκε η ρωσική ενέδρα και μίλησε με κατοίκους της περιοχής, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στην Ουκρανία. Ερωτηθείς από το BBC εάν είναι ακόμα δυνατό να συζητηθεί η ειρήνη με τη Ρωσία, είπε: “Ναι, γιατί η Ουκρανία πρέπει να έχει ειρήνη. Είμαστε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες διπλωματικά και στρατιωτικά”.

Πολλά πρωτοσέλιδα παρουσιάζουν εικόνες από την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον τόπο των εικαζόμενων εγκλημάτων πολέμου στην Μπούτσα.

“Ο ηγέτης των ηρώων έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τη φρίκη του πολέμου του Πούτιν”, γράφει η Daily Mail - ενώ η Daily Express αναφέρει ότι ο κ. Ζελένσκι “συγκινήθηκε βαθύτατα” καθώς είδε από πρώτο χέρι “τη φρικτή μοίρα αθώων πολιτών που σφαγιάστηκαν από στρατεύματα που υποχωρούσαν”.

Η Daily Telegraph μας ενημερώνει ότι οι δημοσιογράφοι στην Μπούτσα είδαν μαζικούς τάφους με πτώματα που ήταν τόσο άσχημα αποσυντεθειμένα που οι κάτοικοι δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τους νεκρούς.

Ο Guardian είναι μια από τις εφημερίδες που προβάλλει τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να δικαστεί ο Ρώσος πρόεδρος για εγκλήματα πολέμου μετά τις φερόμενες αγριότητες στην Μπούτσα.

Η Daily Mirror δημοσιεύει μια ανοιχτή επιστολή για τον πόλεμο στην Ουκρανία - γραμμένη στα ρωσικά. Αρχίζει στα αγγλικά: "Ένα μήνυμα προς το ρωσικό λαό..." με το "πρέπει να ξέρεις" γραμμένο και στις δύο γλώσσες.

Η επιστολή προτρέπει τους Ρώσους να αντιληφθούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι "ένας παράνομος πόλεμος". Αναφέρει ότι ακόμη και αν οι Ρώσοι "δεν μπορούν ή δεν πρόκειται" να πιστέψουν αυτά που γράφονται, ο ρωσικός λαός πρέπει να αναρωτηθεί: “γιατί ο Πρόεδρος Πούτιν έχει φιμώσει τον ελεύθερο Τύπο, γιατί οι νέοι άνδρες στέλνονται στο θάνατο και ποιοι επωφελούνται από αυτόν τον πόλεμο”.

Προσπάθειες για αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει την επιβολή "αυστηρότατων" κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης μιας προθεσμίας για τον τερματισμό από τις χώρες της Δύσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως απάντηση "στα βάρβαρα εγκλήματα" στην Ουκρανία, διαβάζουμε στους Times.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον πρόκειται να "εντείνουν τις προσπάθειες" για να πείσουν τις χώρες της ΕΕ να σταματήσουν να ενισχύουν τη ρωσική οικονομία κάνοντας χρήση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ρωσίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, συνεχίζει το σχετικό δημοσίευμα , αναμένεται να προτρέψει τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να ορίσει ημερομηνία για τη σταδιακή κατάργηση χρήσης του Ρωσικού αερίου όταν τον συναντήσει στη Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει μεγαλύτερη κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά από τις φερόμενες αγριότητες των δυνάμεών της στην Ουκρανία. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πρότεινε απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αλλά δεν ζήτησε απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες είναι κρίσιμες για χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Η εφημερίδα i εκτιμά ότι η Ευρώπη είναι "διχασμένη" σχετικά με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεις κατά της Μόσχας, καθώς η Γερμανία πιέζεται να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο εν μέσω κατηγοριών ότι το Βερολίνο εμποδίζει την Ευρώπη να λάβει αυστηρότερα μέτρα κατά του Κρεμλίνου.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel