Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία έχει χάσει εντελώς την πρωτοβουλία κινήσεων στην Ουκρανία εκτιμούν Δυτικοί αξιωματούχοι

banner roots

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία έχει χάσει εντελώς την πρωτοβουλία κινήσεων στην Ουκρανία εκτιμούν Δυτικοί αξιωματούχοι
07.04.2022 | 12:59

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία έχει χάσει εντελώς την πρωτοβουλία κινήσεων στην Ουκρανία εκτιμούν Δυτικοί αξιωματούχοι

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Δυτικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζου ότι η Ρωσία έχει "χάσει εντελώς την πρωτοβουλία κινήσεων" στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και δεν αποκλείουν η Μόσχα τώρα να βρίσκεται στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού των αρχικών στόχων της.

Δεν έχουμε ακόμη δει τη μαζική ανακατανομή των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς – που περιλαμβάνει τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – απέχει τουλάχιστον μία εβδομάδα, και ενδεχομένως "αρκετές εβδομάδες", σημειώνει ο διπλωματικός συντάκτης του BBC Πολ Άνταμς.

Αξιωματούχοι της Δύσης αναφέρουν ότι η απειλή για το Κίεβο "είναι περιορισμένη για το προσεχές μέλλον", ωστόσο σημειώνουν ότι οι πύραυλοι και οι αεροπορικές επιθέσεις ενδέχεται να συνεχίσουν να αποτελούν κίνδυνο.

Εκτιμάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από το Κίεβο βρίσκονται επί του παρόντος στη Λευκορωσία και είναι σε πολύ κακή κατάσταση Ωστόσο, μέχρι να αποσυρθούν εντελώς, το Κίεβο δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Είναι πιθανό ο Βλαντιμίρ Πούτιν να θελήσει να είναι σε θέση να σηματοδοτήσει κάποιο είδος "νίκης" στις 9 Μαΐου - Ημέρα Νίκης, η οποία παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα. Αλλά δεδομένου ότι η ημέρα αυτή απέχει μόλις ένα μήνα, τις επόμενες εβδομάδες δεν θα πρέπει να αποκλείεται το Κρεμλίνο να αντιμετωπίσει ένα στοιχείο έντασης μεταξύ των πολιτικών επιταγών και του τι είναι διαχειρίσιμο στο πεδίο της μάχης.

Όταν αρχίσει η επίθεση στο Ντονμπάς, αναμένεται τα ρωσικά στρατεύματα να εκμεταλλευτούν τις μικρότερες γραμμές εφοδιασμού και τα διδάγματα που αντλήθηκαν τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, και ίσως να πολεμήσουν πιο αποτελεσματικά.

Αλλά από την άλλη μεριά, οι ουκρανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Ντονμπάς είναι οι καλύτερα εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες, με αμυντικές θέσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια οκτώ ετών πολέμου, σημειώνει ο Πολ Άνταμς του BBC.

Τελευταίες πληροφορίες

  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε έκκληση για περισσότερα όπλα από τις χώρες του ΝΑΤΟ - “για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές”
  • Ο Ντμίτρο Κουλέμπα θα συναντηθεί σήμερα με τους ομολόγους του από το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση ο κ. Κουλέμπα θα αναφερθεί “στη φρίκη του πολέμου”, μεταδίδουν οι ανταποκριτές
  • Είναι η δεύτερη ημέρα συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, με έμφαση στην εξεύρεση του καλύτερου δυνατού τρόπου για τη στήριξη της Ουκρανίας
  • Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι η εποχή της συμμετοχής της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια έχει τελειώσει
  • Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί εντελώς από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.
  • Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις ενήλικες κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν και στοχοποίησαν ρωσικές τράπεζες μετά από καταγγελίες για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι Times γράφουν για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία - καθώς αξιωματικοί του βρετανικού στρατού εκτιμούν ότι οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τον καθορισμό της έκβασης του πολέμου.

Η Daily Telegraph μίλησε με Ουκρανούς που επέστρεψαν στα σπίτια τους κοντά στο Κίεβο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Μια γυναίκα λέει ότι ο κήπος της καταστράφηκε από στρατιώτες που της είπαν ότι έσκαβαν τον τάφο της πριν αναγκαστούν να υποχωρήσουν.

Οι Financial Times σημειώνουν τα σχόλια του δημάρχου της Μαριούπολης - ο οποίος ανέφερε ότι ρωσικά κινητά κρεματόρια είχαν αρχίσει να αποτεφρώνουν τα πτώματα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην πόλη στο πλαίσιο προσπαθειών "να καλύψουν τα ίχνη τους".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το