Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Η κυβέρνηση στέλνει μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ρουάντα

the roots web banners 06

Βρετανία: Η κυβέρνηση στέλνει μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ρουάντα
15.04.2022 | 17:19

Βρετανία: Η κυβέρνηση στέλνει μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ρουάντα

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Ρουάντα, προκειμένου να μεταφέρονται στην αφρικανική χώρα αιτούντες άσυλο που φθάνουν στις βρετανικές ακτές. 

Η πλειονότητα της βρετανικής κοινής γνώμης διαφωνεί με τα σχέδιο αυτό, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ετοιμάζονται για δικαστικές προσφυγές.

Η Ρουάντα υπέγραψε σήμερα συμφωνία πολλών εκατομμυρίων ευρώ με το Λονδίνο προκειμένου να δέχεται στο έδαφός της μετανάστες και αιτούντες άσυλο διάφορων εθνικοτήτων που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της χώρας με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Ρουάντα της βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ.

Οι πρώτοι αιτούντες άσυλο είναι πιθανό να μεταφερθούν αεροπορικώς στη Ρουάντα από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το σχέδιο θα επικεντρωθεί αρχικά σε ανύπαντρους άνδρες που διασχίζουν τη Μάγχη με βάρκες ή έρχονται παράνομα στη Βρετανία μέσα σε φορτηγά αυτοκίνητα από τη Γαλλία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι θέλει “να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών”, αλλά το σχέδιο της κυβέρνησης έχει χαρακτηριστεί "απάνθρωπο" από τους ακτιβιστές.

Στόχος η μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών

Στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC Newsnight, ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος και επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας χάραξης πολιτικής στην Ντάουνινγκ Στριτ, Άντριου Γκρίφιθ , σημείωσε ότι το πρόγραμμα δεν απαιτεί νέα νομοθεσία και μπορεί να εφαρμοστεί στο πλαίσιο των "υφιστάμενων συμβάσεων".

"Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι δυνατό να τεθεί σε εφαρμογή σε εβδομάδες ή σε λίγους μήνες", ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι, εάν σταματήσει η ροή της παράνομης μετανάστευσης, θα είναι δυνατό να υπάρξει “μεγάλoς χώρος για τις πολύ γενναιόδωρες, ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές" προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά μεταναστών στη Ρουάντα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη μείωση του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο διασχίζοντας με μικρά σκάφη τη Μάγχη.

Πέρυσι, ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 28.526, από 8.404 το 2020.

Άλλα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση περιλαμβάνουν την ανάθεση της ευθύνης για τις περιπολίες στη Μάγχη στο Βασιλικό Ναυτικό και την επιβολή των μέγιστων ποινών ισόβιας κάθειρξης για τους διακινητές.

Η αποδιοργάνωση του “επιχειρηματικού μοντέλου” των διακινητών  

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Ρουάντα θα παρέχει "ασφαλείς και νόμιμες οδούς ασύλου, διαταράσσοντας παράλληλα το επιχειρηματικό μοντέλο των συμμοριών".

"Έτσι οι οικονομικοί μετανάστες που εκμεταλλεύονται το σύστημα ασύλου δεν θα μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ όσοι έχουν πραγματική ανάγκη θα προστατεύονται κατάλληλα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε νομικές υπηρεσίες κατά την άφιξή τους στη Ρουάντα", ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε επίσης ότι το πρόγραμμα θα αφορά και αυτούς που έχουν φτάσει παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές του έτους.

Περισσότερες από 160 φιλανθρωπικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το σε ανοιχτή επιστολή "επαίσχυντα σκληρό".

Κόστος και ανθρώπινα δικαιώματα

Ερωτήματα επίσης εγείρονται σχετικά με το κόστος του προγράμματος.

Σε μία πρωτοφανή συμφωνία με τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, ο βρετανός πρωθυπουργός έδωσε 120 εκατ. λίρες στην κυβέρνηση του Κιγκάλι για να δεχθεί τους αιτούντες άσυλο που έχουν φτάσει σε βρετανικό έδαφος μετά την 1η Ιανουαρίου , γράφουν οι βρετανικές εφημερίδες.

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα στην Αυστραλία κόστισε στην κυβέρνηση περίπου 460 εκατομμύρια λίρες το 2021, αλλά τελικά το πρόγραμμα πέτυχε την επανεγκατάσταση μόνο 239 άτομα.

Ο κ. Γκρίφιθ επεσήμανε ότι “όλες οι διαφορετικές επιλογές - συμπεριλαμβανομένης της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο 25.000 αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία με έξοδα των φορολογουμένων - είναι δαπανηρές”.

Παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με το ιστορικό της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρουάντα και της πολιτικής που ακολουθεί αναφορικά με αυτό το ζήτημα ο πρόεδρος της χώρας, Πολ Καγκάμι.

Ο Στιβ Βαλντέζ- Σίμοντς , διευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η αποστολή ανθρώπων που ζητούν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε άλλη χώρα, “πόσο μάλλον σε μια χώρα με τόσο θλιβερό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, είναι “στο έπακρον ένδειξη τεράστιας ανευθυνότητας”.

Πέρυσι, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε εκφράσει την ανησυχία της στα Ηνωμένα Έθνη για τους "συνεχείς περιορισμούς στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης" στη Ρουάντα.

Από την άλλη μεριά ο κ. Γιολάντε Μακόλο, εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της Ρουάντα, ισχυρίσθηκε στο BBC ότι η Ρουάντα είναι μια "ασφαλής χώρα, και αναπτύσσεται ραγδαία”. “Nοιαζόμαστε όπως κάθε χώρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα", υπογράμμισε ο κ. Μακόλο.

Σύμφωνα με μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, κάθε άτομο που θα αποστέλλεται στη Ρουάντα θα λαμβάνει κατάλυμα και υποστήριξη και θα είναι ελεύθερο να μετακινείται από το χώρο διαμονής του ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel