Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Η Ισπανία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα χορηγεί άδεια λόγω δυσμηνόρροιας
afoi poriazi
Η Ισπανία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα χορηγεί άδεια λόγω δυσμηνόρροιας
12.05.2022 | 19:58

Η Ισπανία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα χορηγεί άδεια λόγω δυσμηνόρροιας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Στο παρελθόν η δυσμηνόρροια, όπως και άλλα ιατρικά ζητήματα, αποτελούσε θέμα ταμπού, πλέον όμως όχι μόνο τίθεται στο δημόσιο διάλογο αλλά ενεργοποιεί και νέες πολιτικές.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία αναμένεται να ψηφίσει μια μεταρρύθμιση που θα παραχωρεί άδεια τριών ημερών το μήνα στις γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 60-90% των νέων γυναικών παγκοσμίως υποφέρει από δυσμηνόρροια, ποσοστό που στην Ισπανία έχει υπολογιστεί, χονδρικά, γύρω στο 75%. Η Ισπανίδα γενική γραμματέας Ισότητας και κατά της Έμφυλης Βίας, Angela Rodriguez, σχολίασε σχετικά με το νέο μέτρο: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει επώδυνη περίοδος, δεν μιλάμε για μια αδιόρατη ενόχληση αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονοι πονοκέφαλοι, πυρετός».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει επώδυνη περίοδος, δεν μιλάμε για μια αδιόρατη ενόχληση αλλά για σοβαρά συμπτώματα όπως διάρροια, έντονοι πονοκέφαλοι, πυρετός»

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της γυναικείας υγείας, μάλιστα, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα μέτρα, όπως να παρέχει είδη προσωπικής υγιεινής στις μαθήτριες των σχολείων, αλλά και σε γυναίκες που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Όπως επισήμανε η κ. Rodriguez: «Μία στις τέσσερις γυναίκες δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επιλέξει τα είδη της προσωπικής υγιεινής που θέλει να αγοράσει. Γι’ αυτό προτείνουμε να διατεθούν δωρεάν σε εκπαιδευτικές και κοινωνικές δομές».

Ωστόσο έχουν εκφραστεί και ανησυχίες σχετικά με την άδεια δυσμηνόρροιας. Η Cristina Antoñanzas, εκπρόσωπος της ισπανικής συνδικαλιστικής οργάνωσης UGT, είπε ότι το νέο μέτρο μπορεί να «στιγματίσει» τις γυναίκες, κάνοντάς τους περισσότερο «κακό» παρά καλό.

Πηγή: maireclaire.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018