Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου: “Τα πολιτικά σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία απέτυχαν”
afoi poriazi
Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου: “Τα πολιτικά σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία απέτυχαν”
14.05.2022 | 15:36

Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου: “Τα πολιτικά σχέδια της Ρωσίας στην Ουκρανία απέτυχαν”

Συντάκτης/Συντάκτρια:  Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Το γεγονός ότι η Ρωσία κατάφερε να επιβάλει μόνο μια φιλορωσική ηγεσία σε μια ουκρανική πόλη - την Χερσώνα - υπογραμμίζει την αποτυχία της ρωσικής εισβολής να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τους πολιτικούς της στόχους της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην τελευταία ενημέρωσή , το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η στρατιωτική-πολιτική διοίκηση που επιβλήθηκε από τη Ρωσία στην Χερσώνα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να συμπεριληφθεί η περιοχή στη Ρωσία μέσω δημοψηφίσματος.

Αναφέρει επίσης ότι εάν διενεργηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα, η Ρωσία "είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χειραγωγήσει τα αποτελέσματα για να επιδείξει σαφή πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης από την Ουκρανία".

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ρωσία κατάφερε να επιβάλει μόνο μια φιλορωσική τοπική ηγεσία σε μια ουκρανική πόλη, προσθέτει, υπογραμμίζει τις αποτυχίες του αρχικού σχεδίου της να θέσει "την πλειονότητα των περιοχών της Ουκρανίας υπό μακροπρόθεσμη φιλορωσική εξουσία".

Αναφορές ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το Χάρκοβο μια σημαντική στιγμή

Η Ουκρανία "πιθανότατα κέρδισε τη μάχη του Χάρκιβ" - σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Στην τελευταία αξιολόγησή για τη σύγκρουση, οι στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις παρεμποδίστηκαν να περικυκλώσει τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας - και τώρα έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να το πράξουν.

Το Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, μερικές φορές ονομάζεται τώρα “οχυρή πόλη”. Σε αυτόν τον πόλεμο, έχει κερδίσει αυτό το όνομα.

Από την αρχή της εισβολής, η κατάληψή της αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο των ρωσικών δυνάμεων.

Αλλά μέσα σε περισσότερο από δύο μήνες, όχι μόνο δεν το κατάφεραν - αλλά σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στις ΗΠΑ - εγκατέλειψαν την προσπάθεια ί.

Τα ουκρανικά στρατεύματα πιστεύεται ότι απώθησαν τις ρωσικές δυνάμεις πίσω στα διεθνή σύνορα. Η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι οι “φίλιες δυνάμεις” από τις αυτοαποκαλούμενοι "λαϊκές δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ - καθυστερούν να εισέλθουν στo ρωσικό έδαφος.

Αλλά, αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται να είναι μια πλήρης υποχώρηση - όπως παρατηρήθηκε γύρω από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Είναι μάλλον μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο, παρά ένα σημείο καμπής, εκτιμούν οι αναλυτές.

Τα παιδιά – θύματα του πολέμου

 • Ως αποτέλεσμα της πλήρους κλίμακας ένοπλης επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, περισσότερα από 647 παιδιά είναι θύματα πολέμου.
 • Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 227 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 420 τραυματίστηκαν.
 • Ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που έχουν επηρεαστεί είναι στην περιοχή του Ντονέτσκ - 139, περιοχή του Κιέβου - 116, περιοχή του Χάρκοβο - 99, περιοχή Τσερνίχιβ - 68, περιοχή Χερσώνας - 48, περιοχή Λουχάνσκ - 45, περιοχή Μικολάιβ - 44, περιοχή Ζαπορίζια - 28, περιοχή Σούμι - 17, στο Κίεβο - 16, στο Ζιτόμιρ - 15.
 • Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών ουκρανικών πόλεων και χωριών από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 1.748 εκπαιδευτικά ιδρύματα υπέστησαν ζημιές. Ταυτόχρονα, 144 από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς.
 • Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι οριστικοί, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την διαπίστωσή τους σε τόπους εχθροπραξιών, μαζί με τα δεδομένα σε προσωρινά κατεχόμενα και απελευθερωμένα εδάφη.

Τελευταίες πληροφορίες για την Ουκρανική κρίση

 • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «πολύ δύσκολες» διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού τραυματιών μαχητών από τη Μαριούπολη
 • Στην ομιλία του τη νύχτα, ο Ζελένσκι επανάλαβε επίσης την προειδοποίησή του ότι ο αποκλεισμός των λιμένων της Ουκρανίας από τη Ρωσία κινδυνεύει να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση
 • Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν στο Βερολίνο αργότερα καθώς η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ζητήσει την ένταξη στη Δυτική στρατιωτική συμμαχία
 • Η Τουρκία είναι το μοναδικό μέλος που έχει ταχθεί κατά μιας τέτοιας κίνησης. Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα ότι θα θεωρήσει την αποδοχή των δύο χωρών από το ΝΑΤΟ ως “απειλή”
 • Ο Ρώσος προμηθευτής ενέργειας RAO Nordic ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις παραδόσεις ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία από σήμερα Σάββατο, επικαλούμενος προβλήματα με τις πληρωμές
 • Ηγέτες χωρών καλούν για άμεση κατάπαυση του πυρός, με τις ΗΠΑ και 10 έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας να εκδίδουν κοινή δήλωση προτρέποντας για ειρηνική επίλυση
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018