Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τράπεζα της Αγγλίας : Η αύξηση-ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα νοικοκυριά
afoi poriazi
Τράπεζα της Αγγλίας : Η αύξηση-ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων  εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα νοικοκυριά
17.05.2022 | 12:57

Τράπεζα της Αγγλίας : Η αύξηση-ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τα νοικοκυριά

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η πιθανότητα μεγαλύτερων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων προβληματίζει ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, προειδοποίησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

 

Χωρίς να θέλει να δώσει την εντύπωση με τις δηλώσεις του ότι “έρχεται η συντέλεια του κόσμου” , ο Άντριου Μπέιλι υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τις προμήθειες τροφίμων.

Ο κ. Μπέιλι υπερασπίστηκε τις επιδόσεις της Τράπεζας της Αγγλίας μετά από επικρίσεις που δέχτηκε ότι δεν έχει κάνει αρκετά για τη χαλιναγώγηση της αύξησης των τιμών.

Ο πληθωρισμός - ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές - βρίσκεται σε υψηλό 30 ετών.

Ο κ. Μπέιλι προειδοποίησε ότι ένα «πολύ μεγάλο εισοδηματικό σοκ» από την αύξηση των τιμών των αγαθών στην παγκόσμια αγορά θα πλήξει τη ζήτηση και θα αυξήσει την ανεργία.

“Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια θα έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στα νοικοκυριά από οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων”, σημείωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ανέφερε επίσης ότι οι δυσκολίες στην αποστολή προμηθειών τροφίμων από την Ουκρανία ενδέχεται να πλήξουν τις προμήθειες σιταριού και μαγειρικού λαδιού.

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 25% τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Βρετανική οικονομία: Σε εξωγενείς παράγοντες οφείλεται η αύξηση του πληθωρισμού

Με την κυβέρνηση να δέχεται έντονες πιέσεις για το κόστος ζωής, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ορισμένοι υπουργοί είναι δυσαρεστημένοι με τις επιδόσεις της Τράπεζας της Αγγλίας με αποτέλεσμα να αμφισβητούν κατ’ ιδίαν εάν πρέπει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της.

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 7% το Μάρτιο, και τα στοιχεία που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξουν ότι το ποσοστό αυξήθηκε τον Απρίλιο.

Η Τράπεζα προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να φτάσει το 10% μέχρι το φθινόπωρο, πολύ πάνω από το στόχο του 2%.

Στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου για την Οικονομία , ο κ. Μπέιλι τόνισε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού, ωστόσο επέμεινε ότι οφείλεται σε εξωγενείς και όχι σε εγχώριους παράγοντες.

Yπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντια σε ερωτήσεις σχετικά με το αν θα μπορούσε να είχε κάνει τα πράγματα διαφορετικά, λέγοντας: "Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε. Δεν νομίζω ότι είμασταν σε θέση να προβλέψουμε έναν πόλεμο στην Ουκρανία".

Επεσήμανε παράλληλα ότι οι φόβοι για ένα νέο κύμα Covid, ιδιαίτερα στην Κίνα, είναι ένας άλλος παράγοντας που ασκεί πίεση στις τιμές.

Πραγματικοί οι φόβοι για ύφεση

Η αύξηση του κόστους ζωής οδήγησε τα νοικοκυριά να μειώσουν τις δαπάνες τους, γεγονός που πλήττει την ανάπτυξη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε πρόσφατα τα επιτόκια για να προσπαθήσει να ανακόψει τον ρυθμό αύξησης των τιμών.

Τα επιτόκιο δανεισμού αυξήθηκε στο 1% από 0,75% νωρίτερα αυτό το μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009 και η τέταρτη συνεχής αύξηση από το Δεκέμβριο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας προβλέπουν τώρα ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί αντί να επεκταθεί τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Αναμένεται επίσης η οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,25% το 2023, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή για ανάπτυξη περίπου κατά 1,25%.

Αν και αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί από τεχνική άποψη ότι είναι μια κατάσταση ύφεσης - που ορίζεται ως η οικονομία που μικραίνει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα - το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο να περιέλθει σε μία τέτοια κατάσταση , σημειώνουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018