Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Ο πληθωρισμός αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών

banner roots

Βρετανία: Ο πληθωρισμός αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών
18.05.2022 | 11:32

Βρετανία: Ο πληθωρισμός αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές, αυξήθηκε στο 9% τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο, από 7% τον Μάρτιο.

Η αύξηση σημειώθηκε καθώς πολλά νοικοκυριά είδαν μια άνευ προηγουμένου αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου κατά 700 λίρες το χρόνο τον περασμένο μήνα.

Οι υψηλότερες τιμές καυσίμων και τροφίμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ωθούν επίσης το κόστος ζωής προς τα πάνω, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται αυτό το έτος.

Περίπου τα τρία τέταρτα της αύξησης του πληθωρισμού τον Απρίλιο προήλθαν από υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών (ONS).

Ένα υψηλότερο ανώτατο όριο τιμών ενέργειας - το οποίο είναι η μέγιστη τιμή ανά μονάδα που μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές στους πελάτες – έχει τεθεί σε ισχύ τον περασμένο μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν μια τυπική ποσότητα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνουν τώρα 1.971 λίρες ετησίως κατά μέσο όρο.

Στα μενού των εστιατορίων και των καφέ οι τιμές για όλα τα εδέσματα και τα ποτά έχουν αυξηθεί , γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον συντελεστή ΦΠΑ για φιλοξενία που επανήλθε στο επίπεδο του 20% τον Απρίλιο, αφού είχε μειωθεί στο 12,5% στο πλαίσιο των μέτρων που είχε λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ, η μέση τιμή της βενζίνης ανήλθαν σε 1,62 λίρες ανά λίτρο τον Απρίλιο του 2022, την υψηλότερη που κατέγραψε η ONS, σε σύγκριση με 1,26 λίρες ανά λίτρο ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ύψος του πληθωρισμού για τον μήνα Απρίλιο είναι επιβεβαίωση για αυτό που πολλά νοικοκυριά βλέπουν να συμβαίνει στους προϋπολογισμούς τους, με το κόστος ζωής να αρχίζει να “δαγκώνει”.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρίσκεται ακόμη στο αποκορύφωμα των υψηλών τιμών, με τους λογαριασμούς ενέργειας να αναμένεται να αυξηθούν και πάλι τον Οκτώβριο.

Πιέζεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα

Με την πίεση να αυξάνεται στα νοικοκυριά λόγω της αύξησης των τιμών, εντείνονται οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει όσους αγωνίζονται “να τα φέρουν βόλτα” .

Ο Guardian αναφέρει ότι με το ποσοστό του πληθωρισμού να προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 9%, ανώτεροι Συντηρητικοί βουλευτές πιέζουν τον υπουργό των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ να λάβει "αποφασιστικά μέτρα" για το κόστος ζωής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, θέλουν μείωση του ΦΠΑ και αύξηση των κρατικών παροχών .

Η Daily Telegraph σημειώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της επιβολής   ενός νέου φόρου στις εταιρείες φυσικού αερίου και πετρελαίου. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το μέτρο αυτό θα ήταν "εξαιρετικά δημοφιλές" στο κοινό.

Οι Times γράφουν ότι ο κ. Σουνάκ καταρτίζει σχέδια για τη μείωση του ετήσιου κόστους θέρμανσης για τα νοικοκυριά ενώ σκοπεύει να ανακοινώσει γενικές μειώσεις φόρων το φθινόπωρο.

Ο Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση "δεν μπορεί να προστατεύσει πλήρως όλους τους ανθρώπους" από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο οποίος, όπως παρατήρησε ο κ. Σουνάκ, “συνιστά παγκόσμιο πρόβλημα”.

Ο υπουργός των Οικονομικών πρόσθεσε: "Παρέχουμε σημαντική στήριξη όπου μπορούμε , και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση".

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel