Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία - Κόστος διαβίωσης: Πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών
afoi poriazi
Βρετανία - Κόστος διαβίωσης: Πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών
23.05.2022 | 12:23

Βρετανία - Κόστος διαβίωσης: Πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση για την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ένας στους τέσσερις Βρετανούς έχει υποχρεωθεί να παραλείψει γεύματα λόγω του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης , αποκαλύπτει δημοσκόπηση τις Ipsos UK σε δείγμα άνω των 2.000 πολιτών για το SKY News.

Πάνω από το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανησυχούν για την ακρίβεια τους προσεχείς μήνες , με τη μεγαλύτερη ανησυχία να διατυπώνουν όσοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

Οι Βρετανοί πλήττονται κατά κύριο λόγο από τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, μετά την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής Ofgem να αυξήσει από τις αρχές Απριλίου το πλαφόν στις χρεώσεις και τα νοικοκυριά κατά 827 ευρώ (700 λίρες) το χρόνο σε 2.328 ευρώ (1.971 λίρες) κατά μέσο όρο , δηλαδή κατά 54%.

Η απόφαση ακολούθησε την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην παγκόσμια χονδρική αγορά που με τη σειρά της προκάλεσε πιέσεις στις εταιρείες ενέργειας , με αποτέλεσμα περίπου 30 πάροχοι ενέργειας στη Βρετανία να έχουν κηρύξει πτώχευση από πέρυσι τον Αύγουστο.

Το όριο χρεώσεων αφορά περίπου 23 εκατομμύρια νοικοκυριά που υπάγονται στα βασικά προγράμματα μεταβλητών χρεώσεων των εταιρειών παροχής ενέργειας.

Τον Οκτώβριο αναμένεται νέα αύξηση του πλαφόν λόγω της αυξημένης τιμής ενέργειας παγκοσμίως εξαιτίας του πολέμου στη Ουκρανία , με ορισμένες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τη μέση ετήσια χρέωση σε 3.071 ευρώ (2.600 λίρες).

Η Ofgem ανακοίνωσε ότι μελετά την αναπροσαρμογή του πλαφόν στις χρεώσεις ανά τρεις μήνες αντί ανά έξι.     

Η αύξηση του κόστους διαβίωσης και οι εκκλήσεις για τη λήψη μέτρων από τη μεριά της κυβέρνησης για την άμβλυνση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εξακολουθούν να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

"Ώρα για ένα σχέδιο διάσωσης, Ρίσι!" – γράφει η Express απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ . Η εφημερίδα μας πληροφορεί ότι ο ο επικεφαλής ενός παρόχου ενέργειας, της εταιρείας Ε.On, προέβλεψε ότι το 40% των πελατών της ενδέχεται να αδυνατούν να καταβάλλουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου μέχρι το φθινόπωρο.

Το πρωτοσέλιδό της Daily Mirror επίσης επικεντρώνεται στις τελευταίες αντιδράσεις για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας , με τους επικεφαλής πολλών εταιρειών “να είναι συγκλονισμένοι από την κατάσταση”.

Σύμφωνα με τους Times , ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ καταρτίζει σχέδια για την επιβολή ενός “προσωρινού φόρου” στα υπερκέρδη των παρόχων και εξετάζει “μοντέλα διάσωσης” που είχαν χρησιμοποιηθεί από έναν από τους προκατόχους του - τον Τζορτζ Όσμπορν, καθώς και επί των κυβερνήσεων της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις εκκλήσεις για επείγουσα δράση σχετικά με το κόστος ζωής στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στην υγιή κατάσταση της αγοράς εργασίας - υποστηρίζοντας ότι η εργασία είναι ο καλύτερος δρόμος για την έξοδο από τη φτώχεια.

Η i ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε αναμονή τα μέτρα για το κόστος ζωής καθώς ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον κ. Τζόνσον εν όψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης για τα “κορονοπάρτι” της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Mail σημειώνει ότι οι σύμμαχοι του πρωθυπουργού αντέδρασαν με οργή στους ισχυρισμούς ότι προσπάθησε να "υποβαθμίσει" την έρευνα της Σου Γκρέι. Παραθέτει μια ανώτερη πηγή του Whitehall, η οποία υποστηρίζει ότι δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Τζόνσον ζήτησε συνάντηση με την κ. Γκρέι για να συζητήσουν τα ευρήματά της, με την εφημερίδα να προσθέτει ότι το αίτημα προήλθε από αυτήν.

Η Mirror είναι μεταξύ αρκετών εφημερίδων που υπογραμμίζουν ότι η έκθεση της ανώτατης κρατικής λειτουργού θα επικρίνει έντονα τον ανώτερο δημόσιο υπάλληλο του Ηνωμένου Βασιλείου, Σάιμον Κέις, τον οποίο η εφημερίδα θεωρεί ότι θα είναι ο “αποδιοπομπαίος τράγος” της όλης ιστορίας.  

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018