Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Τα δύο σενάρια που εξετάζει η ΕΕ για να κάμψει τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας

afoi poriazi

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Τα δύο σενάρια που εξετάζει η ΕΕ για να κάμψει τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας
29.05.2022 | 19:34

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Τα δύο σενάρια που εξετάζει η ΕΕ για να κάμψει τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Μια ευρωπαϊκή πρόταση που θα καθησυχάζει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, θα μπορούσε να επιτρέψει τις εισαγωγές πετρελαίου μέσω Ουκρανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου σχετικά με το εάν θα περιορίσει τις απαιτήσεις της για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να καθησυχάσει τον ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εμποδίζει το έκτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της πολεμικής μηχανής του Βλαντίμιρ Πούτιν.
 
Σύμφωνα με τον Guardian, το μπλοκ θα μπορούσε να συμβιβαστεί με την απαγόρευση της άφιξης ρωσικού πετρελαίου με δεξαμενόπλοια, αλλά να συνεχίσει να επιτρέπει τις εισαγωγές μέσω αγωγών, μια πρόταση που θα επιτρέψει στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία να συνεχίσουν τον ανεφοδιασμό τους με ρωσική ενέργεια μέσω του αγωγού Druzhba της Σοβιετικής περιόδου που διέρχεται από την Ουκρανία.
 
Οι αντιρρήσεις της Ουγγαρίας προκαλεί εκνευρισμό στις Βρυξέλλες
Περισσότερες από τρεις εβδομάδες αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΕ έχει σταματήσει τα σχέδια. Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι χρειάζεται πέντε χρόνια και πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια της.
 
Η διαμάχη που έχει προκύψει για το ζήτημα απειλεί να επισκιάσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και την Τρίτη, η οποία -επίσημα- θα είναι αφιερωμένη στη συζήτηση επί της οικονομικής, πολιτικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης προς την Ουκρανία και της κρίσης στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων.
 
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πρόκειται να απευθυνθεί στους ηγέτες της ΕΕ μέσω βιντεοσυνδέσμου τη Δευτέρα, επέκρινε το μπλοκ την περασμένη εβδομάδα για την αποτυχία του να συμφωνήσει για το εμπάργκο πετρελαίου. «Κοιτάξτε πόσες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να συμφωνήσει σε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας», είπε την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πληρώνει στη Ρωσία σχεδόν 1 δισ. ευρώ την ημέρα για ενέργεια. «Από πού πήραν τόση δύναμη αυτοί που μπλοκάρουν το έκτο πακέτο;», διερωτήθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος.
 
Αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ουγγαρίας και κεντρικής Ευρώπης
Πριν μερικές εβδομάδες, όταν διατυπώθηκε η ιδέα του αποκλεισμού του πετρελαίου μέσω αγωγών, πολλά κράτη μέλη την απέρριψαν με το σκεπτικό ότι θα έδινε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα σε χώρες που μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν φθηνό ρωσικό αργό. Εσωτερικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να ωφεληθεί από το φθηνότερο κατά 35% πετρέλαιο από τις γειτονικές χώρες. Μετά από αρκετές εβδομάδες σε αδιέξοδο, ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αναζητά τρόπους διαφυγής.
 
«Το να μην υπάρχει συμφωνία ή να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα θα ήταν το χειρότερο, αλλά το να βλέπουμε εκβιαστικές συνέπειες είναι επίσης απογοητευτικό», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
 
Το ζήτημα έχει βαθύνει τις διαφορές μεταξύ της Ουγγαρίας και των παραδοσιακών συμμάχων της στην Κεντρική Ευρώπη. Ένας ανώτερος Πολωνός διπλωμάτης είπε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη λογική της πολιτικής της Βουδαπέστης για την Ουκρανία και περιέγραψε την αντίθεση στο εμπάργκο πετρελαίου ως πολιτική και όχι τεχνική. «Έχουν λάβει ό,τι είναι τεχνικά λογικό», είπαν.
 
Πού αποσκοπεί η Ουγγαρία με το βέτο της στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου
Στην Ουγγαρία προσφέρθηκε μια διετής παράταση για την υιοθέτηση του εμπάργκο πετρελαίου ώστε να δοθεί χρόνος για την ανακατασκευή των διυλιστηρίων και τη δημιουργία νέων οδών πετρελαίου από την γειτονική της Κροατία.
 
Ορισμένοι συμβουλεύουν να μην υπάρξει μια βιαστική συμφωνία, καθώς το προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου δεν προβλεπόταν να τεθεί πλήρως σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Άλλοι πιστεύουν ότι η καθυστέρηση στέλνει ένα τρομερό πολιτικό μήνυμα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να κερδίζουν το πάνω χέρι στο Ντονμπάς μέσω ανηλεών βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών.
 
Η Ουγγαρία εξόργισε περαιτέρω ορισμένα κράτη της ΕΕ όταν είπε ότι το ζήτημα δεν θα έπρεπε καν να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα. «Θα αναδείκνυε μόνο τις εσωτερικές μας διχόνοιες χωρίς να προσφέρει μια ρεαλιστική ευκαιρία επίλυσης διαφορών», έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Όρμπαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος διοργανώνει τη συνάντηση.
 
Η Βουδαπέστη αναζητά πόρους της ΕΕ για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων της, τα οποία προς το παρόν μπορούν να πάρουν μόνο ρωσικό πετρέλαιο. Ο Όρμπαν παραπονέθηκε ότι, σε ένα πρόσφατο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιγράφει πώς η ΕΕ μπορεί να απομακρυνθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, δεν υπήρχαν αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με τα κονδύλια της ΕΕ για τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπη.
 
Ρωσία-Ουκρανία-Ουγγαρία, το τρίπτυχο των προβλημάτων για την Ευρώπη
Σε αυτό το σχέδιο, γνωστό ως RePowerEU, η Επιτροπή έκανε μια αμφιλεγόμενη πρόταση για να επιτρέψει στα κράτη μέλη να πουλήσουν πιστώσεις πλεονάζοντος άνθρακα που θα μπορούσαν να καταστήσουν φθηνότερη την καύση ορυκτών καυσίμων. Πρότεινε επίσης μια εθελοντική μεταφορά κεφαλαίων από άλλα μέρη του προϋπολογισμού της ΕΕ.
 
Ωστόσο, ορισμένα από τα κεφάλαια για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα θα τοποθετηθούν σε ένα σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στην Ουγγαρία λόγω μακροχρόνιων ανησυχιών για το κράτος δικαίου. Η χώρα στερήθηκε 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ για την Covid-19 επειδή δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι μπορεί να διασφαλίσει τη σωστή δαπάνη των χρημάτων.
 
Η Ουγγαρία θεωρείται ευάλωτη καθώς ο αγωγός Druzhba -που μεταφράζεται ως «φιλία» - διασχίζει την Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε το τμήμα του αγωγού που οδηγεί στην Ουγγαρία ως «σημαντική μόχλευση». Η Ολένα Ζερκάλ, σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας της Ουκρανίας, είπε ότι θα ήταν «σκόπιμο να συμβεί κάτι σε αυτόν τον αγωγό», σύμφωνα με σχόλια που ανέφερε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
 
Η αντίθεση της Ουγγαρίας σημαίνει ότι δεν έχουν τεθεί σε ισχύ άλλα μέτρα του πακέτου κυρώσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των περιορισμών στις ρωσικές τράπεζες και της επιβολής παγώματος στα περιουσιακά στοιχεία και ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε δεκάδες υψηλόβαθμους Ρώσους, όπως η Αλίνα Καμπάεβα που φημολογείται ότι είναι η σύντροφος του Ρώσου προέδρου και ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018