Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία - Μπόρις Τζόνσον: Επιβίωσε της πρότασης μομφής

banner roots

Βρετανία - Μπόρις Τζόνσον: Επιβίωσε της πρότασης μομφής
07.06.2022 | 12:53

Βρετανία - Μπόρις Τζόνσον: Επιβίωσε της πρότασης μομφής

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατόρθωσε να επιβιώσει στην ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας άλλο ένα εμπόδιο όπως ήταν εκείνο της εσωκομματικής πρότασης μομφής. Πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν ωστόσο σκιές όσον αφορά το μέλλον του ιδίου και της παράταξής του.

Οι βουλευτές ψήφισαν με 211 υπέρ και 148 κατά για να παραμείνει ο Μπόρις Τζόνσον αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός.

Αλλά ο πρώην ηγέτης των Τόρις , ο λόρδος Χέιγκ τόνισε ότι “ήρθε η ώρα να φύγει ο Τζόνσον”.

"Η ζημιά που έχει γίνει στην πρωθυπουργία του είναι σοβαρή", εκτίμησε ο λόρδος Χέιγκ.

Ο Τζόνσον θεώρησε ότι το αποτέλεσμα ήταν "καθοριστικό" και "πειστικό".

Έχοντας επιβιώσει από τη χθεσινή ψηφοφορία, ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί τώρα να συνεχίσει ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και ως εκ τούτου να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι βουλευτές των Τόρις δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργήσουν άλλη ψηφοφορία εμπιστοσύνης για ένα έτος.

Ωστόσο, υπήρξαν εικασίες ότι κάποιοι θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αλλάξουν τους κανόνες και να διεξαγάγουν άλλη ψηφοφορία νωρίτερα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 σερ Γκράχαμ Μπρέιντι - ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία – είπε ότι "τεχνικά, είναι πιθανό".

Μολονότι κέρδισε την ψηφοφορία, ο Τζόνσον εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Στις 23 Ιουνίου, θα διεξαχθούν οι αναπληρωματικές εκλογές για την επιλογή νέων βουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες Γουέικφιλντ και Τίβερτον / Χόνιτον.

Και τις δύο έδρες τις κατείχαν προηγουμένως οι Συντηρητικοί και αν τις κερδίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Τζόνσον θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέες πιέσεις.

 

 

“Ένας κουτσός πρωθυπουργός”

Ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ ο Στάρμερ “πυροβόλησε” την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η επιλογή είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ: από την μία οι διαιρεμένοι Τόρις να στηρίζουν τον Μπόρις Τζόνσον, χωρίς σχέδιο για τα ζητήματα που απασχολούν το λαό. Και από την άλλη, ένα ενωμένο Εργατικό Κόμμα με σχέδιο να διορθώσει την κρίση του κόστους ζωής και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην πολιτική”.

Ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος σερ Ρότζερ Γκέιλ, ο οποίος ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι “το αποτέλεσμα είναι πράγματι πολύ κακό για τον Μπόρις Τζόνσον”.

Ο βετεράνος βουλευτής παρατήρησε ότι θα εκπλαγεί πολύ εάν ο πρωθυπουργός είναι ακόμα στη θέση του μέχρι το φθινόπωρο.

O ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σερ Εντ Ντέιβι έσπευσε να δηλώσει:

“Οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι πλέον πλήρως υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού - ψήφισαν με μικρή διαφορά για να κρατήσουν έναν παραβάτη του νόμου και ψεύτη στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

"Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός και το Συντηρητικό κόμμα περιπαίζουν τον βρετανικό λαό”, πρόσθεσε ο σερ Εντ Ντέιβι.

Από την πλευρά το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) σε ανακοίνωσή του σημειώνει: “Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον στο κενό με έναν κουτσό πρωθυπουργό ο οποίος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου - και περισσότερο από το 40% των δικών του βουλευτών. Η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό που του επιτρέπεται να συνεχίσει κουτσαίνει σε δανεικό χρόνο, ενώ το κόμμα των Τόρις βυθίζεται σε πικρό διχασμό".

Αντιδράσεις των ΜΜΕ  

“Ο πρώτος κανόνας της πολιτικής είναι να μάθετε πώς να μετράτε. Με βάση τα μαθηματικά, ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ο νικητής στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής της Δευτέρας”, σημειώνει ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον.

Και συνεχίζει ο συντάκτης του BBC. “Ο δεύτερος κανόνας της πολιτικής είναι ότι οι αριθμοί συχνά λένε μόνο ορισμένα πράγματα για μια ιστορία. Μπορεί να πετύχετε τη νίκη και να στερηθείτε την εξουσία την ίδια στιγμή”.

Η ιστορία μας θυμίζει ότι ο Σερ Τζον Μέιτζορ το 1995 και η Τερέζα Μέι το 2018 κέρδισαν και οι δύο ψήφους εμπιστοσύνης με το μεγαλύτερο ποσοστό των βουλευτών τους να τους υποστηρίζει.

Ωστόσο , ο σερ Τζον υπέστη συντριβή στις γενικές εκλογές δύο χρόνια αργότερα ενώ η κ. Μέι έμεινε εκτός εξουσίας έξι μήνες αργότερα.

Υπάρχει βεβαίως μια διαφορά τώρα, συνεχίζει ο συντάκτης του BBC. Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να προβάλλει την πλειοψηφία που πέτυχε στις τελευταίες εκλογές.

“Αλλά η απλή αλήθεια είναι ότι όταν περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα βουλευτές σας πιστεύουν ότι η χώρα θα ήταν καλύτερα χωρίς εσάς, τότε έχετε πρόβλημα” , καταλήγει ο Κρίς Μέισον του BBC.

Οι Times γράφουν σχετικά: “Ένας λαβωμένος νικητής”. Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τη νίκη του -με 211 ψήφους υπέρ και 148 κατά- αποφασιστική, αλλά το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από ό,τι αναμενόταν. Το ποσοστό των βουλευτών που του εναντιώνεται είναι το ίδιο με εκείνο που αντιμετώπισε η Θάτσερ το 1990.

Ο Guardian έχει τίτλο: “Ο πρωθυπουργός κρεμιέται από την εξουσία μετά την ψηφοφορία ταπείνωσης”. Ο Τζόνσον κερδίζει στη δραματική ψηφοφορία εμπιστοσύνης, με το 41% των βουλευτών του, όμως, να θέλουν να φύγει. Οι επικριτές του πρωθυπουργού αμφιβάλλουν για τον ισχυρισμό του Τζόνσον περί ενός “εξαιρετικά καλού, αποφασιστικού αποτελέσματος”.

Στον Independent διαβάζουμε: “Ο Τζόνσον κρατιέται… αλλά για πόσο;”. Περισσότεροι από το 40% των βουλευτών του ψήφισαν εναντίον του πρωθυπουργού, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα είναι αποφασιστικό και καλεί το κόμμα να προχωρήσει. Όμως οι “αντάρτες” βουλευτές ισχυρίζονται ότι υπέστη ένα μοιραίο χτύπημα που θα συντελέσει στο να φύγει από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Τέλος, η Daily Telegraph: “Η κούφια νίκη διχάζει τους Τόρηδες”. Η ηγετική ικανότητα του Τζόνσον συντρίβεται καθώς κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης και υπόσχεται να συνεχίσει τη μάχη, γράφει η Telegraph. Παράλληλα, οι “αντάρτες βουλευτές θέλουν να τον περικυκλώσουν για να τον αποτελειώσουν”, εκτιμά η εφημερίδα.

Οι Financial Times γράφουν ότι η χθεσινή ψηφοφορία "αποκάλυψε το μέγεθος του διχασμού και της εχθρότητας" στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος και ότι "η εξέγερση ήταν πολύ πιο σοβαρή από ό,τι ανέμενε η Ντάουνινγκ Στριτ". Η εφημερίδα επικαλείται έναν υπουργό που λέει: "Όποιος πιστεύει ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας είναι το τέλος αυτό είναι λάθος. Όλοι όσοι ήταν δυσαρεστημένοι με τον Μπόρις θα εξακολουθήσουν να είναι δυσαρεστημένοι."

Ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος στη Metro : "Το πάρτι τελείωσε Μπόρις". Η εφημερίδα κάνει την εκτίμηση ότι οι "ημέρες του πρωθυπουργού στην Ντάουνινγκ Στριτ φαίνονται πλέον να είναι μετρημένες ". Παράλληλα σημειώνει ότι ο Τζόνσον χαρακτήρισε την ψηφοφορία "πειστική και αποφασιστική" και "πολύ καλό αποτέλεσμα για την πολιτική και τη χώρα".

Η εφημερίδα i ισχυρίζεται ότι οι υποστηρικτές των Τόρις προτρέπουν τώρα κατ΄ιδίαν μέλη του   υπουργικού συμβουλίου να οργανώσουν “πραξικόπημα” εναντίον του πρωθυπουργού. Η i δημοσιεύει επίσης άρθρο του ειδικού στις δημοσκοπήσεις σερ Τζον Κέρτις, στο οποίο προειδοποιεί ότι "ένας στους τρεις βουλευτές των Τόρις πρέπει τώρα να φοβάται για τη δουλειά του".

Τέλος η Daily Mail εκφράζει την άποψη ότι οι βουλευτές που καταψήφισαν τον πρωθυπουργό "πάτησαν το κουμπί της αυτοκαταστροφής ανοίγοντας την πόρτα στον συνασπισμό χάους του Στάρμερ". Η εφημερίδα μας ενημερώνει ότι ένας βουλευτής πιστός στον κ. Τζόνσον θεώρησε ότι η Δευτέρα ήταν "η πρώτη ημέρα του εμφυλίου πολέμου", στο κυβερνών κόμμα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel