Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>“Ταξικός πόλεμος” στη Βρετανία εν όψει της συνέχισης της απεργίας των σιδηροδρομικών

banner roots

“Ταξικός πόλεμος” στη Βρετανία εν όψει της συνέχισης της απεργίας των σιδηροδρομικών
22.06.2022 | 09:07

“Ταξικός πόλεμος” στη Βρετανία εν όψει της συνέχισης της απεργίας των σιδηροδρομικών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Εκατομμύρια επιβάτες επηρεάσθηκαν χθες Τρίτη όταν οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους αποφάσισαν να απεργήσουν.

Αν και σήμερα οι σιδηροδρομικοί δεν απεργούν, μόνο το 60% των τρένων είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το επιβατικό κοινό.

Το συνδικάτο RMT έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών του σιδηροδρομικού δικτύου , εν όψει των προγραμματισμένων απεργιών αύριο Πέμπτη και το Σάββατο.

Οι επιπτώσεις μετά την πρώτη ημέρα της μεγαλύτερης εδώ και δεκαετίες απεργίας των σιδηροδρομικών είναι το κύριο θέμα στα περισσότερα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης .

Οι Times γράφουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να μην ενδώσει στα αιτήματα των απεργών ακόμα και αν οι απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκέσουν “για πολλούς μήνες” , επειδή θεωρεί ότι η κυβέρνηση “πρέπει να κερδίσει τη μάχη με τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών”. Ο Μπόρις Τζόνσον φοβάται ότι η υποχώρηση στις μισθολογικές απαιτήσεις θα οδηγήσει σε πληθωρισμό τύπου 1970, ενώ το συνδικάτο RMT (National Union of Rail, Maritime and Transport Workers) έχει κάνει σαφές ότι είναι προετοιμασμένο για πόλεμο φθοράς.

Η Daily Mirror αναφέρει ότι το αφεντικό της Network Rail, ο Άντριου Χέινς, κερδίζει 20 φορές τον μισθό ενός φύλακα τρένου. Ένας φύλακας στον οποίο αναφέρεται η εφημερίδα και του οποίου οι απολαβές είναι 30.000 λίρες τον χρόνο τονίζει ότι διεκδικεί “δίκαιη αμοιβή”. Η Mirror σημειώνει επίσης ότι ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς αρνήθηκε για άλλη μια φορά να συναντηθεί με τα συνδικάτα για την επίλυση των διαφορών.

Σύμφωνα με τους Financial Times η εργοδοσία κάλεσε τις συνδικαλιστικές ενώσεις να συμφωνήσουν σε περίπου 2.000 περικοπές θέσεων εργασίας. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι ο σιδηροδρομικός τομέας “πρέπει να εκσυγχρονιστεί ή να χρεοκοπήσει".

Η Daily Express διερωτάται εάν το "Μίσος για τον Μπόρις" έχει υποκινήσει την απεργία των σιδηροδρομικών επισημαίνοντας ότι ο ηγέτης του RMT, Μικ Λυντς (Mick Lynch) , κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον για “την επιζήμια διαφωνία μεταξύ των συνδικάτων και κυβέρνησης”. Η εφημερίδα στρέφει τα πυρά της κατά του Λυντς εκτιμώντας ότι ηγείται "ταξικού πολέμου" εκδίκησης. Σύμφωνα με την Express, o κ. Λυντς επέκρινε τον Μπόρις Τζόνσον και τους συνεργάτες του – “όλοι τους απόφοιτοι του Ίτον (Eaton)” - επειδή "μιλούν Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά όταν αναφέρονται στην απεργιακή δράση”.

Τουλάχιστον 25 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος αγνόησαν την προειδοποίηση της ηγεσίας του κόμματος να μη δώσουν το παρόν στις πικετοφορίες των απεργών την Τρίτη , μας ενημερώνει η Daily Mail. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σταθμό Βικτόρια στο κεντρικό Λονδίνο που την συνοδεύει ο τίτλος : "Oι Εργατικοί δεν πάνε στη δουλειά ". Η εφημερίδα κατηγορεί τον αρχηγό του κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ ότι "κρύβεται" και δεν εμφανίζεται “μαζί με τους απεργούς”.

Εν τω μεταξύ, ένα σχέδιο της κυβέρνησης “για να σπάσει η απεργία” είναι αμφίβολο εάν θα πετύχει , σύμφωνα με την i. Η εφημερίδα κατανοεί ότι η αλλαγή του σχετικού νόμου θα χρειαστεί περίπου έξι μήνες για να περάσει από το Κοινοβούλιο, ωστόσο οι υπουργοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να περιορίσουν παρόμοιες κινητοποιήσεις στο μέλλον.

“Ταξικός πόλεμος" - ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Sun που γράφει ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν και αυτοί απειλήσει ότι θα απεργήσουν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Εθνική Ένωση Εκπαιδευτικών έχει ζητήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ να συμφωνήσει να δοθεί αύξηση 12% στους μισθούς των μελών της με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.  

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel