Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Εν μέσω οικονομικής κρίσης πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση για αύξηση των κρατικών δαπανών και για μείωση των φόρων
afoi poriazi
Βρετανία : Εν μέσω οικονομικής κρίσης πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση για αύξηση των κρατικών δαπανών και για μείωση των φόρων
29.06.2022 | 12:26

Βρετανία : Εν μέσω οικονομικής κρίσης πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση για αύξηση των κρατικών δαπανών και για μείωση των φόρων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η βρετανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση από τη δεκαετία του ’70, διότι στις επιπτώσεις του Brexit προστέθηκαν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις της πανδημίας της νόσου Covid-19 και ύστερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα να έχουν οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους διαβίωσης, οι εργαζόμενοι διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, ενώ οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των δαπανών τους. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως τον Μάιο ο πληθωρισμός στη Μ. Βρετανία διαμορφώθηκε στο 9,1% όταν τον περσινό Ιούνιο περιοριζόταν στο 2,5%. Οικονομικοί αναλυτές προδικάζουν συρρίκνωση της οικονομίας μέσα στο β’ τρίμηνο του έτους καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με την απειλή του στασιμοπληθωρισμού.

Πρωτοσέλιδο άρθρο στον Guardian της Τρίτης (28/06) οι “εκκλήσεις” από το κύριο συνδικάτο των γιατρών για αύξηση των μισθών έως και 30% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος θέλει η κυβέρνηση να αντισταθμίσει τις επανειλημμένες περικοπές μισθών σε πραγματικούς όρους για να βοηθήσει τα μέλη του να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Η Daily Mail (28/06) αναφέρει ότι οι γιατροί ίσως αποφασίσουν να απεργήσουν «εντός μηνών» εάν δεν λάβουν τη μισθολογική αύξηση που επιζητούν την οποία η Mail θεωρεί ότι είναι «υπερβολική».

Το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι το προσωπικό του NHS είχε αύξηση μισθών 3% πέρυσι και θα πάρει άλλη μία φέτος.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τους Times (28/06) , ο Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αντιστέκονται στις εκκλήσεις υποστηρικτών του Συντηρητικού κόμματος να ανακοινώσουν μειώσεις φόρων όταν καθορίσουν τη μελλοντική οικονομική στρατηγική τους τον επόμενο μήνα.

Η εφημερίδα γράφει ότι δεν έχουν συμφωνήσει με το περιεχόμενο της ομιλίας, η οποία αναμένεται τις επόμενες τρεις εβδομάδες, αλλά οποιαδήποτε δέσμευση για χαμηλότερους φόρους πιθανότατα θα μετατεθεί τώρα πιθανότατα στον προϋπολογισμό του φθινοπώρου.

Μια πηγή που εμπλέκεται στη σύνταξη της ομιλίας υποδηλώνει ότι είναι πιο πιθανό να επικεντρωθεί σε ένα «μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής».

Η Daily Telegraph της Τετάρτης (29/06) αναφέρεται στην «έντονη διάσπαση του Υπουργικού Συμβουλίου» - με τον Μπόρις Τζόνσον να αντιστέκεται στις εκκλήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης των ενόπλων δυνάμεων.

Η εφημερίδα μας πληροφορεί ότι η Ντάουνινγκ Στριτ παρενέβη σε ομιλία του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας την Τρίτη, αναγκάζοντάς τον να “αποδυναμώσει” το αίτημά του για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες. H Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγινε «έξαλλη» από αυτό που θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια να συμφωνήσει ο κ. Τζόνσον σε μια σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τους Times (29/06) , η άφιξη του πρωθυπουργού στη Μαδρίτη επισκιάστηκε από την αποδοχή του ότι θα παραβίαζε μια βασική δέσμευση του μανιφέστου των Τόρις για αύξηση των ετήσιων αμυντικών δαπανών πάνω από τον πληθωρισμό, εν μέσω προειδοποιήσεων από τον κ. Γουάλας ότι οι ένοπλες δυνάμεις «επιβιώνουν με μεγάλη δυσκολία».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018