Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πανηγυρίζουν οι Ρώσοι για την παραίτηση Τζόνσον

banner roots

Πανηγυρίζουν οι Ρώσοι για την παραίτηση Τζόνσον
08.07.2022 | 13:07

Πανηγυρίζουν οι Ρώσοι για την παραίτηση Τζόνσον

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την παραίτηση Τζόνσον ήρθαν από την Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει πως «δεν μας συμπαθεί και ούτε και εμείς τον συμπαθούμε» και την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών να αποδίδει την ανατροπή του στην σκληρή του στάση έναντι της Μόσχας.

«Ο Μπόρις Τζόνσον χτυπήθηκε από ένα μπούμερανγκ που εκτόξευσε ο ίδιος… Οι συμπολεμιστές του τον κατέδωσαν… Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι: μην επιδιώκεις να καταστρέψεις τη Ρωσία… Η Ρωσία δεν μπορεί να καταστραφεί. Μπορείς να σπάσεις τα δόντια σου επιχειρώντας το και μετά να πνιγείς!» δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα. Σε πιο σκληρό ύφος ήταν οι δηλώσεις Ρώσων βουλευτών, αποκαλώντας «κλόουν» τον Μπόρις Τζόνσον, ενώ έκδηλη είναι η απογοήτευση του Κιέβου στις εξελίξεις.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία υποστήριξε ότι η πτώση του Μπόρις Τζόνσον ήταν μια "δίκαιη ανταμοιβή" για τη φιλοπολεμική, αντιρωσική πολιτική του και το γεγονός ότι αγνόησε τις οικονομικές ανάγκες του βρετανικού λαού.

"Επικεντρώθηκε υπερβολικά στη γεωπολιτική κατάσταση, στην Ουκρανία", είπε ο Αντρέι Κέλιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters. "Αγνόησε τη χώρα, τον λαό, την κατάσταση της οικονομίας και αυτό ήταν το αποτέλεσμα", πρόσθεσε. "Φυσικά, θα προτιμούσαμε (για πρωθυπουργό) κάποιον που δεν είναι τόσο ανταγωνιστικός ή φιλοπόλεμος", συνέχισε.

"Ο λαός υποφέρει από τις υψηλές τιμές, τους υψηλούς φόρους" σχολίασε ο 65χρονος διπλωμάτης αναφερόμενος στην "κληρονομιά" που αφήνει ο Τζόνσον. "Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν υλοποιήθηκαν".

Τον Μάιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε στο 9,1%, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 40 χρόνια.

Ο Ρώσος πρεσβευτής υποστήριξε ότι ο Τζόνσον άλλαξε όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία: Ο Τζόνσον ως υπουργός Εξωτερικών υπό την Τερέζα Μέι και ο Τζόνσον ως πρωθυπουργός ήταν "δύο διαφορετικοί άνθρωποι", είπε. Σχολίασε επίσης ότι ο Τζόνσον υπαναχώρησε από την αρχική πρόθεσή του να συνεργαστεί με τη Ρωσία και έκανε το "στρατηγικό λάθος" να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την Ουκρανία. "Δεν μπορώ να πω ότι ήταν φίλος της Ρωσίας", είπε ο Κέλιν. Πρόσθεσε όμως ότι δεν ελπίζει πως η αλλαγή της ηγεσίας θα επηρεάσει τη βρετανική πολιτική απέναντι στη Ρωσία ή την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel