Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Αύριο ο πρώτος γύρος των μυστικών ψηφοφοριών για την εκλογή νέου ηγέτη των Τόρις

banner roots

Βρετανία: Αύριο ο πρώτος γύρος των μυστικών ψηφοφοριών για την εκλογή νέου ηγέτη των Τόρις
12.07.2022 | 18:03

Βρετανία: Αύριο ο πρώτος γύρος των μυστικών ψηφοφοριών για την εκλογή νέου ηγέτη των Τόρις

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Οι υποψήφιοι αρχηγοί των Τόρις θα πρέπει να έχουν δήλωση στήριξης 20 βουλευτών μέχρι το βράδυ - Οι διαδικασίες για τον αντικαταστάτη του Μπόρις Τζόνσον θα έχουν καταλήξει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου – Σε δύο φάσεις η εκλογική διαδικασία

Σήμερα ξεκινά και επισήμως η κούρσα διαδοχής με τους περισσότερους υποψήφιους από ποτέ για την προεδρία του κόμματος των Συντηρητικών και συνεπώς, τον επόμενο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι υποψηφιότητες κατατίθενται σήμερα ενώ 10 με 11 βουλευτές αναμένεται να εκφράσουν την επιθυμία τους για την ηγεσία του κόμματος των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Ανάμεσά τους, πρωτοκλασάτα στελέχη με μεγάλη εμπειρία όπως η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέρεμι Χαντ και ο πρώην υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ. Ωστόσο, το μεγάλο φαβορί φέρεται να είναι ο Ρίσι Σουνάκ. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή ότι δεν θα μπει στη μάχη, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Μέχρι στιγμής , ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ έχει τον μεγαλύτερο αριθμό υποστηρικτών ανάμεσα στους βουλευτές των Τόρις, σύμφωνα με την εταιρεία στοιχημάτων «Ladbrokes».

Η Πένυ Μόρντοντ, πρώην υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Μέι, έρχεται δεύτερη και ο λαοφιλής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Τομ Τουγκενατ τρίτος με οριακά 20 υποστηρικτές στην υποψηφιότητα του. Ωστόσο μέσα στην ημέρα, τα ονόματα των υποψηφίων που θα περάσουν στην πρώτη ψηφοφορία αλλάζουν συνεχώς.

Ο υπουργός Οικονομικών, Νάντιμ Ζαχάουι δήλωσε στο ΒΒC ότι κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα του. Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας φέρεται να έχει την υποστήριξη των πιστών του Μπόρις Τζόνσον, όπως του πρωτοκλασάτου στελέχους των Τόρις, Τζέικομπ Ρις Μογκ.

Στην αντεπίθεση περνά το Εργατικό Κόμμα

Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζόνσον ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, όπως δήλωσε πηγή από το κόμμα.

Η πρόταση μομφής σημαίνει ότι οι βουλευτές από όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Κοινοτήτων μπορούν να ψηφίσουν εάν η κυβέρνηση, υπό τον Τζόνσον προσωρινά, θα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της. Εάν η κυβέρνηση χάσει την ψηφοφορία, πράγμα σχεδόν απίθανο, μπορεί να προκληθούν εκλογές.

Το Συντηρητικό Κόμμα τρώει τη... σκόνη των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις και, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εκλογή ηγεσίας στους Τόρις, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν αναμένεται να υποστηρίξουν μια πρόταση που θα μπορούσε να στείλει τους ψηφοφόρους τις κάλπες.

Έως τις 5 Σεπτεμβρίου ο διάδοχος του Τζόνσον

Υπενθυμίζεται, ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο Τζόνσον, παραιτήθηκε από την ηγεσία των Τόρις μετά την «ανταρσία» περίπου 60 υπουργών, υφυπουργών, συμβούλων και μελών επιτροπών που αμφισβήτησαν ευθέως την παραμονή του στην εξουσία.

Αποφασίστηκε ωστόσο, παρά την διαφωνία πολλών βουλευτών του κόμματος, να διατηρήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού μέχρι να την ανάδειξη νέου ηγέτη στους Συντηρητικούς.

Αυτό αναμένεται να γίνει έως τις 5 Σεπτεμβρίου οπότε ο νέος επικεφαλής θα αναλάβει και τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

Οι Εργατικοί είχαν υποστηρίξει ότι θα κατέθεταν την πρόταση μομφής εάν το Συντηρητικό Κόμμα δεν ενεργούσε άμεσα για την απομάκρυνση του Τζόνσον από την πρωθυπουργία νωρίτερα. 

Το χρονοδιάγραμμα όπως αποφασίστηκε από την «Επιτροπή 1922» για την κούρσα διαδοχής στους Τόρις

Σήμερα, κατατίθενται οι υποψηφιότητες. Κάθε υποψήφιος χρειάζεται 20 βουλευτές. Αύριο είναι η πρώτη ψηφοφορία: Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι υποψήφιοι με λιγότερους από 30 βουλευτές πρέπει να αποσυρθούν.

Μεθαύριο είναι η δεύτερη ψηφοφορία. Οι υποψήφιοι με τους λιγότερους βουλευτές αποσύρονται. Την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ψηφοφορίες έως ότου να προκύψει η τελική δυάδα που θα απευθυνθεί στη βάση των μελών του κόμματος σε όλη τη χώρα.

Στο συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών, θα ανακοινωθεί το όνομα του /της διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα, το όνομα του νέου ηγέτη των Τόρις και κατά συνέπεια του πρωθυπουργού, θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel