Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Θρίλερ στην Ιταλία από την παραίτηση Ντράγκι | Γιατί εγκατέλειψε ο «σούπερ Μάριο»

banner roots

Θρίλερ στην Ιταλία από την παραίτηση Ντράγκι | Γιατί εγκατέλειψε ο «σούπερ Μάριο»
15.07.2022 | 08:09

Θρίλερ στην Ιταλία από την παραίτηση Ντράγκι | Γιατί εγκατέλειψε ο «σούπερ Μάριο»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Σε κρίση βρίσκεται η Ιταλία και η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, μετά την απόφαση χθες Πέμπτη, του Κινήματος 5 Αστέρων, να μην ψηφίσει στη Γερουσία, αποχωρώντας από την αίθουσα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Αφού δήλωσε στους υπουργούς του ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, ο Ιταλός πρωθυπουργός επέστρεψε στο Κυρινάλιο μέγαρο, για να ανακοινώσει και επίσημα τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την απόφασή του, την οποία δεν έκανε δεκτή ο κ. Ματαρέλα και ζήτησε από τον Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του.

O Ιταλός πρωθυπουργός, υπέβαλλε την Πέμπτη τη παραίτησή του, αν και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Ιταλική Βουλή και τη Γερουσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ώρα επιχειρούσε να τον μεταπείσει ο Ματαρέλα.

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

Η ανακοίνωση Ντράγκι για την παραίτησή του
Αφού συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο κ. Ντράγκι προχώρησε στη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, όπου και ανακοίνωσε την απόφασή του να υποβάλει παραίτηση.

Στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ιταλίας, ο πρωθυπουργός της χώρας είπε:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας, η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της, δεν υφίσταται πλέον. Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο εάν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Νωρίτερα χθες Πέμπτη, ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, που διήρκεσε περίπου 60 λεπτά.

Η επόμενη μέρα και τα σενάρια ακόμα και για πρόωρε εκλογές
Η κρίση ήρθε με αφορμή τα έκτακτα μέτρα για την ενέργεια, τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις, τις κοινωνικές πολιτικές και την ουκρανική κρίση. Στο κοινοβούλιο, το κόμμα του Κόντε - που ήταν σθεναρά αντίθετο που θα έλεγε «ναι» για την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από απόβλητα στη Ρώμη - και θα επιβεβαίωνε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι ο Μάριο Ντράγκι, θα αναμένει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τότε ο Ντράγκι θα επέστρεφε για να ζητήσει από τους βουλευτές την εμπιστοσύνη ή όχι και σε αυτό το σημείο τα 5 Αστέρια θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ, δίνοντας τέλος στην κρίση.\

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα συνέχιζε με νέα πλειοψηφία και θα έκανε ανασχηματισμό ένα ενδεχόμενο, ωστόσο, που εξέτασαν οι Forza Italia και Italia Viva αλλά απέκλεισαν -προς το παρόν- όπως και ο ίδιος ο Ντράγκι.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει: Μία από τις υποθέσεις είναι ότι ο Ματαρέλα θα δώσει διερευνητική εντολή στους προέδρους να διερευνήσουν τη δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο αρχηγός του κράτους θα διέλυε τα κοινοβούλια και θα πήγαινε στην πρόωρη ψηφοφορία, με κάλπες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από πρωθυπουργός της Ιταλίας, μπορεί να φέρει ακόμα και πρόωρες εκλογές στην γειτονική χώρα, ενώ με την εξέλιξη αυτή απεικονίζεται η πολύμηνη πολιτική κρίση στην Ιταλία που ευελπιστούσαν να σιγήσει από την παρουσία του «Σούπερ Ντράγκι» στην πρωθυπουργία.

Τα κατηγορώ του Κόντε προς τον Ντράγκι
Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τον Ντράγκι ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση στο κόστος ζωής. Η πρόταση εμπιστοσύνης που έλαβε ο Ντράγκι συνδέεται με την ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 23 δισ. ευρώ για οικογένειες και επιχειρήσεις.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το πρωί της Πέμπτης για την επίλυση της κρίσης, ο κ. Ντράγκι επέμενε ότι δεν θα συνέχιζε να κυβερνά χωρίς το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Οι εξελίξεις προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Μιλάνο να υποχωρήσει κατά 3%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων αρχικά ήταν το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο ύστερα από μία σειρά από αποχωρήσεις αλλά και πτώση στα δημοκοπικά ποσοστά, το κόμμα προσπαθούσε να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος. Ο πρώην αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο κατηγόρησε το πρώην κόμμα του για ένα κυνικό σχέδιο να ρίξει την κυβέρνηση για να κερδίσει υποστήριξη.

Η δραματική παραίτηση Ντράγκι την Πέμπτη
Ο Ιταλός πρωθυπουργός κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης την Πέμπτη στη Γερουσία, αλλά το μέλλον της κυβέρνησης ενότητας ήταν αμφίβολο, αφού το Κίνημα των 5 Αστέρων μποϊκόταρε την ψηφοφορία, ρίχνοντας τον συνασπισμό του σε κρίση.

Ο Ντράγκι συναντήθηκε αργότερα την Πέμπτη με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πρότασης παραίτησης.

Ο Ματαρέλα θα μπορούσε να δεχθεί ή να απορρίψει οποιαδήποτε παραίτηση του Ντράγκι. Ο πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από τον Ντράγκι να πάει ενώπιον του κοινοβουλίου τις επόμενες ημέρες για να επιδιώξει μια επίσημη ψηφοφορία για την ίδια την κυβέρνηση, για να δει αν οι τάξεις των συμμάχων που διαφωνούν θα συσπειρωθούν γύρω του.

Η θητεία του ιταλικού κοινοβουλίου λήγει την άνοιξη του 2023. Εάν ο Ματαρέλα δεν καταφέρει να βρει μια λύση ώστε η κυβέρνηση του Ντράγκι να συνεχίσει, αναμένεται να διαλύσει το νομοθετικό σώμα και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το