Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Oυκρανία: Ο Ζελένσκι «πήρε» τα κεφάλια κορυφαίων αξιωματούχων για προδοσία και συνεργασία με τη Ρωσία

banner roots

Oυκρανία: Ο Ζελένσκι «πήρε» τα κεφάλια κορυφαίων αξιωματούχων για προδοσία και συνεργασία με τη Ρωσία
18.07.2022 | 13:00

Oυκρανία: Ο Ζελένσκι «πήρε» τα κεφάλια κορυφαίων αξιωματούχων για προδοσία και συνεργασία με τη Ρωσία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Δύο σημαντικά στελέχη της κυβέρνησής του απέπεμψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αμφισβητώντας τις ηγετικές τους ικανότητες και κατηγορώντας πολλούς από τους υφισταμένους τους για προδοσία και συνεργασία με τη Ρωσία.

«Σήμερα έλαβα την απόφαση να απομακρύνω από το πόστο της τη γενική εισαγγελέα της χώρας και να αποπέμψω τον επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζελένσκι στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αναφερόμενος στην καρατόμηση της γενικής εισαγγελέως Ιρίνα Βενεντίκτοβα -που είχε αναλάβει την προσπάθεια να ασκηθούν διώξεις για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία- και του επικεφαλής της πανίσχυρης υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, της SBU, Ιβάν Μπακάνοφ, παιδικού του φίλου και επί μακρόν συνεργάτη του.
 
Κατηγορίες για προδοσία κατά εκατοντάδων αξιωματούχων -Ο Ζελένσκι απέπεμψε και παιδικό του φίλο
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι πολλοί αξιωματούχοι και στις δύο υπηρεσίες είναι ύποπτοι για προδοσία.
 
«Μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί 651 ποινικές διώξεις σχετικά με δραστηριότητες προδοσίας και συνεργασίας υπαλλήλων εισαγγελιών, οργάνων προανάκρισης και άλλων οργάνων επιβολής του νόμου», είπε.
 
«Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 60 υπάλληλοι της Εισαγγελίας και της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας παρέμειναν στα κατεχόμενα και εργάζονται εναντίον του κράτους μας».
 
Εξηγώντας την απόφασή του να καρατομήσει τη Βενετίκτοβα και τον παιδικό του φίλο, Μπακάνοφ, ο Ζελένσκι σημείωσε: «Τέτοια εγκλήματα κατά των θεμελίων της εθνικής ασφάλειας του κράτους και οι διασυνδέσεις που εντοπίστηκαν μεταξύ των υπαλλήλων των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας και των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας θέτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα στην αρμόδια ηγεσία. Κάθε ένα απ’ αυτά τα ερωτήματα θα λάβει μια σωστή απάντηση». 
 
Ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Ασφαλείας στην Κριμαία έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση ως ύποπτος για προδοσία, είπε.
 
«Όλοι όσοι μετείχαν μαζί του σε μια εγκληματική ομάδα, που εργάστηκε για τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα λογοδοτήσουν επίσης. Πρόκειται για τη μεταφορά μυστικών πληροφοριών στον εχθρό και άλλες πράξεις συνεργασίας με τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες».
 
Ανώτεροι αξιωματούχοι της SBU στη νότια Ουκρανία έχουν κατηγορηθεί για την ευκολία με την οποία οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν μεγάλες περιοχές του νότου μέσα σε μία εβδομάδα από την εισβολή.
 
Ο Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα από την κυβέρνησή του: «Θα αξιολογηθούν οι συγκεκριμένες ενέργειες και οποιαδήποτε αδράνεια κάθε στελέχους στον τομέα της ασφάλειας και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Η αντίστοιχη επιθεώρηση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου έχει ήδη δώσει τα πρώτα αποτελέσματα και θα συνεχιστεί».
 
Πηγή: iefimerida.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το