Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Ένας "προϋπολογισμός για τους πλούσιους" καθώς η "λίρα καταρρέει"
Βρετανία : Ένας "προϋπολογισμός για τους πλούσιους" καθώς η "λίρα καταρρέει"
24.09.2022 | 16:24

Βρετανία : Ένας "προϋπολογισμός για τους πλούσιους" καθώς η "λίρα καταρρέει"

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης


Οι μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις εδώ και μισό αιώνα διαβάζουμεστα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η Daily Mail υπεραμύνεται των οικονομικών σχεδίων του υπουργού Οικονομικών για την  τόνωση της ανάπτυξης. "Επιτέλους! Ένας αληθινός προϋπολογισμός των Τόρις", διακηρύσσει ο τίτλος της.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι επικεφαλής των επιχειρήσεων χαιρέτισαν τα μέτρα, με τη Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών να δηλώνει ότι "δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να πάμε για ανάπτυξη".

Η Daily Express υποστηρίζει ότι ο Κουάσι Κουάρτενγκ εμφανίστηκε μαχητικός, μετά από αυτό που αποκαλεί "έκτακτο πακέτο μέτρων".

Λέει ότι δεν θα απολογηθεί ποτέ για το γεγονός ότι "είχε το θάρρος να ποντάρει πολλά" στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την Express, "η σεισμική οικονομικήμεταρρύθμιση" εκπληρώνει τον όρκο της Λιζ Τρας να αφήσει τους πολίτες να έχουν περισσότερα χρήματαστην τσέπη τους - και παράλληλα να επαναφέρει τη Βρετανία "στην κορυφή".

Ωστόσο, η Daily Telegraph χαρακτηρίζει το πακέτο -που ανακοινώθηκε την 18η ημέρα της θητείας του κ. Κουάρτενγκως υπουργού των Οικονομικών-  "ένα στοίχημα για την οικονομική ανάπτυξη που προκάλεσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι επενδυτές "αύξησαν επίσης τα στοιχήματά τους" για την αντίδραση της Τράπεζας της Αγγλίας σε αυτό που αποκαλεί "δημοσιονομικό μπαζούκα", με το ενδεχόμενο να έχουμε την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων.

Οι Times κάνουν λόγο για "το μεγάλο φορολογικό στοίχημα της Τρας", επισημαίνοντας ότι ρισκάρει την πρωθυπουργία της στην προσπάθεια για την τόνωση της ανάπτυξης "με κάθε κόστος".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κορυφαίοι οικονομολόγοι θέλουν η Τράπεζα της Αγγλίας να εφαρμόσει μια έκτακτη αύξηση των επιτοκίων ήδη από την επόμενη εβδομάδα, για να στηρίξει τη λίρα και να καθησυχάσει τις αγορές.

Οι Financial Times γράφουν ότι η ανησυχία για το ύψος του χρέους που απαιτείται για τη χρηματοδότηση αυτού που αποκαλεί "το στοίχημα της μείωσης των φόρων" πυροδότησε μια "φρενήρη" ημέρα συναλλαγών, η οποία δημιούργησε αμφιβολίες για το κατά πόσον η νέα οικονομική προσέγγιση της Βρετανίας είναι βιώσιμη.

Το i weekend αναφέρει ότι η βουτιά της στερλίνας ήταν μια "τιμωρητική πρώιμη ετυμηγορία" από τις αγορές.

Διατυπώνει επίσης μια προειδοποίηση ότι η υπουργός Οικονομικών βρίσκεται αντιμέτωπος με την αντίδραση των Τόρις.

Το iγράφει ότι ορισμένοι Συντηρητικοί βουλευτές πιστεύουν ότι το κόμμα κινδυνεύει να πλήξει την αξιοπιστία του εάν οι χαμηλόμισθοι και οι μεσαίοι εισοδηματίες δεν πάρουν "δώρα", παρόμοια με τα υψηλότερα εισοδήματα.

"Ένας προϋπολογισμός για τους πλούσιους", είναι η ετυμηγορία του Guardian.

Για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο του Independent πρόκειται για "Ρομπέν των Δασών από την ανάποδη" και "Το φορολογικό δώρο της Τρας στους πλούσιους"

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel