Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Οι εσωκομματικές διαμάχες απειλούν την πρωθυπουργία Τρας

the roots web banners 06

Βρετανία: Οι εσωκομματικές διαμάχες απειλούν την πρωθυπουργία Τρας
10.10.2022 | 13:43

Βρετανία: Οι εσωκομματικές διαμάχες απειλούν την πρωθυπουργία Τρας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Οι εφημερίδες της Δευτέρας προβλέπουν μια εβδομάδα που θα είναι κρίσιμη για την πρωθυπουργό, με την εφημερίδα Guardian να εκτιμά ότι η Λιζ Τρας είναι κοντά σε μια νέα μεγάλη αναδίπλωση σχετικά με την περικοπή των επιδομάτων σε πραγματικούς όρους.

Η Express γράφει ότι ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ και η Τερέζα Κόφι είναι τα τελευταία μεγάλα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου που απαιτούν από τους εξεγερμένους συντηρητικούς βουλευτές να "σταματήσουν τις συνωμοσίες" και να δηλώσουν την αφοσίωσή τους στην πρωθυπουργό.

Οι Times γράφουν ότι η κ. Τρας θα εξαπολύσει μια “επίθεση γοητείας” που θα περιλαμβάνει “γεύματα πολιτικής” για να προσπαθήσει να κερδίσει τους βουλευτές.

Η Mirror ζητά να συνδεθεί η αύξηση των επιδομάτων με τον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι η παράλειψη αυτή θα καταδίκαζε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη φτώχεια.

Η i αναφέρει ότι ορισμένοι από τους αντάρτες βουλευτές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα αναγκάσουν την κ. Τρας να αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο "εντός εβδομάδων". Ένας από αυτούς λέει στην εφημερίδα "θα την ξεφορτωθούμε", ενώ ένας άλλος προσθέτει ότι "πολλά από αυτά που κάνει θα προσελκύσουν μόνο την πτέρυγα του κόμματος που ακολουθεί τον Φάρατζ".

Ωστόσο, η Express καλεί τους Συντηρητικούς να συσπειρωθούν πίσω από το όραμα της κ. Τρας, προσθέτοντας "ντροπή σε όσους φαίνονται αποφασισμένοι να σφυροκοπούν από το περιθώριο".

Οι εσωκομματικές αντιπαλότητες απασχόλησαν και τις εφημερίδες της Κυριακής. Το πρωτοσέλιδο της Mail on Sunday επικεντρώνεται στη "διαμάχη" μεταξύ της Λιζ Τρας και του πρώην υπουργού Επικρατείας των Συντηρητικών, Μάικλ Γκόουβ. Σε άρθρο της στην εφημερίδα, η Ναντίν Ντόρις , η οποία παραιτήθηκε πρόσφατα από υπουργός Πολιτισμού, υποστηρίζει ότι ο κ. Γκόουβ θα πρέπει να παραμείνει "στον πάγο" λόγω της εξέγερσής του κατά των φορολογικών σχεδίων της κυβέρνησης.

Το κύριο άρθρο της Mail βλέπει με δυσάρεστο μάτι τις συνεχιζόμενες διαιρέσεις στο εσωτερικό του κόμματος. "Πόσες φορές θα χρειαστεί να σας δώσουμε αυτή τη συμβουλή;" αναρωτιέται. "Αν τσακώνεστε μεταξύ σας, οι ψηφοφόροι θα πιστέψουν ότι δεν είστε κατάλληλοι για κυβέρνηση".

Η Sun on Sunday είναι εξίσου απογοητευμένη από τις εσωκομματικές διαμάχες, σημειώνοντας ότι: "Η Λιζ Τρας δεν διευθύνει τόσο μια κυβέρνηση όσο μια πολιτική δεξαμενή καρχαριών". Συνεχίζει: "Τόσο πολλές αντίπαλες παρατάξεις περιφέρονται, ώστε οι πιθανότητες να δημιουργήσει τη σταθερότητα που χρειάζεται για να κυβερνήσει είναι ελάχιστες".

Ένας μη κατονομαζόμενος βουλευτής των Συντηρητικών δηλώνει στην Sunday Mirror ότι αν η πρωθυπουργός προωθήσει τα σχέδιά της για αύξηση των επιδομάτων κάτω από τον πληθωρισμό θα αντιμετωπίσει μεγάλη αντίσταση. Ο βουλευτής φέρεται να είπε: "Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε σε όσους έχουν λίγα χρήματα να μείνουν με λιγότερα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πέσει και θα ακολουθήσουν εκλογές".

Η People υποστηρίζει ότι έως και 120 επιστολές δυσπιστίας κατά της Λιζ Τρας ενδέχεται να έχουν υποβληθεί από βουλευτές των Τόρις στον πρόεδρο της επιτροπής 1922.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel